6 Ocak 2025 Pazartesi
Ana SayfaSektörden HaberlerGYODER MIPIM Fuarı'nda yabancı yatırımcıyla iş fırsatlarını paylaştı

GYODER MIPIM Fuarı’nda yabancı yatırımcıyla iş fırsatlarını paylaştı


“Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu” GYODER, 12 – 15 Mart 2013 tarihleri arasında Fransa’nın Cannes şehrinde düzenlenen ve yüzlerce sektör profesyonelini buluşturan dünyanın en büyük ve prestijli gayrimenkul fuarı MIPIM’de düzenlediği oturumla, yabancı yatırımcıya Türkiye’deki yatırım fırsatlarını anlattı.

Türkiye Gayrimenkul sektöründeki gelişmelerin ve önümüzdeki 10 yıla dair hedeflerin paylaşıldığı ‘2023 Vizyonunda Türkiye Gayrimenkul Sektörü’ adlı oturumun moderatörlüğünü ise GYODER Başkan Yardımcısı Özlem GÖKÇE yaptı.
Özlem GÖKÇE yaptığı konuşmada;” Finans Merkezi ilan edilen İstanbul, dünyadaki diğer şehirlere kıyasla büyük bir gelişim potansiyeline sahip. Gayrimenkul yatırımlarında yabancı yatırımcıları en çok çeken AVM’lerde toplam stoğun 1/3’ü yabancı yatırımcıların elinde ve önümüzdeki dönemde de AVM’lere olan bu yatırımın artacağını öngörüyoruz.” dedi.  

Gökçe ayrıca, İstanbul’da, 3,5 milyon metrekare olan ofis stoğunun önümüzdeki 10 yıl içerisinde 7 milyon metrekareye ulaşacağının tahmin edildiğini ve başta İstanbul olmak üzere Türkiye’deki ofis pazarının hızlı bir büyüme sürecine gireceğini belirtti.
Gayrimenkul sektörünün tüm alt segmentlerinde büyüme potansiyelinin olduğunu belirten GÖKÇE, Türkiye Gayrimenkul Sektörü’nün 2023 hedeflerini paylaşarak; “Nüfus, kentleşme oranının artışı ve kentsel dönüşüm ile birlikte her yıl ortalama 700 bin konut ihtiyacı doğuyor. Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında önümüzdeki 20 yıl için 6,5 milyon konutun dönüştürülmesine yönelik çalışmalar geçen yıl başladı ve bu doğrultuda 400 milyarlık bir bütçe ihtiyacı oluşacak.” dedi. Bu kadar hareketli ve büyük bir pazara rağmen konut kredi pazarının milli gelirin %6’sı oranında olduğuna işaret eden GÖKÇE, bu alanda da ciddi büyüme potansiyeli olduğunu belirtti. Gökçe ayrıca, “Türkiye, turizmde en çok tercih edilen ülkeler arasında Dünya sıralamasında 6. sırada yer alıyor. Turizmdeki büyüme devam edecek ve önümüzdeki 10 yılda mevcut stoğa ek olarak 500 bin yatak kapasitesine daha ihtiyaç duyulacak.” dedi.

Oturumda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, Türkiye ekonomisinin son on yıldaki istikrarlı büyümesinde inşaat sektörünün payının büyük olduğunu belirterek “Sektörün lokomotifi olması beklenen kentsel dönüşüm çalışmaları ile Türkiye gayrimenkul sektörünün önü açıldı. Ayrıca kurulacak uluslararası finans merkezi, üçüncü havaalanını kapsayacak yeni şehir çalışmaları ve Kanal İstanbul Projesi ülkemize küresel bir boyut kazandıracak.” açıklamasında bulundu. Kahraman, yatırımların yer seçiminin yanı sıra yatırımcıların her aşamada karşılaştıkları yönetimsel ve bürokratik engellerin kaldırılması amacıyla “Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu” (YOIKK)’nun kurulduğunu da sözlerine ekledi.
Dünyanın önde gelen gayrimenkul bankalarından Aareal Bank'ın Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Buket Hayretçi ise, Türk bankalarının güçlü sermaye yapısının uluslararası fon akışının kesintiye uğradığı kriz döneminde Türkiye'deki gayrimenkul yatırımcılarına projelerini hayata geçirmekte büyük destek olduğunu belirtti. Türkiye'de gayrimenkul finansmanının geleneksel olarak kurumsal seviyede sağlandığını ifade eden Hayretçi “Kurumsal finansman ve sektördeki düşük borçlanma seviyesi ülkeyi sofistike piyasalarda yaşanan sorunlardan koruyor. Ancak bu model Türkiye’yi 2023 vizyonuna taşıyamaz. Konut finansmanında gayrisafi milli hasılanın yüzde 6'sı gibi bir hacimle Türkiye, bu oranın yüzde 50'nin üzerinde olduğu Avrupa ülkelerinin çok gerisinde kalıyor” şeklinde konuştu.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI