21 Kasım 2024 Perşembe
Ana SayfaManşetHaldun Ersen'in “Dijital Dönüşüm Sürecinde Akıllı Şehir Yönetimi” adlı kitabı 2 martta...

Haldun Ersen’in “Dijital Dönüşüm Sürecinde Akıllı Şehir Yönetimi” adlı kitabı 2 martta okuyucularla buluşacak..

Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı Başkan Vekili ve Genel Sekreteri, Management Plus Danışmanlık ve Eğitim Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Haldun Ersen’in “Dijital Dönüşüm Sürecinde Akıllı Şehir Yönetimi” adlı son kitabı 2 mart perşembe günü gerçekleştirilecek bir basın lansmanıyla okuyucularla buluşacak.

Kentsev yayını olarak OnOn Ajans tarafından basılıp dağıtımı yapılacak olan kitaba; Emlak Konut GYO, Artaş Grubu, DAP Yapı, Mekansal Planlama, Çukurova Gayrimenkul, Mezopotamya İmar, Alıcıgüzel Şehir Planlama ve Şendinç Harita sponsor olarak destek verdi.

Dr. Haldun Ersen, 83 sayfadan oluşan kitabının önsözünde; kitabın fikrinin nasıl ortaya çıktığını, kitabın konusunu ve amacını şu sözlerle anlatıyor:

“Bu kitabımda, özellikle pandemi sonrası kurumların yaşanan dijital dönüşüme uyum sağlayabilmeleri ve vatandaş potansiyelini koruyarak artırmaları için yapmaları gereken çalışmaların dışında, vatandaş odaklı çalışmayı nasıl sağlamaları gerektiği ortaya konmuştur. Ayrıca hizmetin kalitesini artırabilmek için kurumlar, bilgi teknolojilerine dayalı yeni stratejiler ve hedefler geliştirmek, iş akışlarını revize etmek ve tüm kaynaklarının finansmanını sağlayarak daha verimli bir şekilde kullanmak zorunda kalacaklardır.

Ayrıca bu ihtiyaçları karşılayabilen ERP yazılımları tüm kurumların odak noktası olacaktır. Gelişen yönetim ve organizasyon modelleri ve vatandaş isteklerinin farklılaşarak artması kurumları yeni arayışlara ve yeniliklere yöneltmiştir. Bu da özellikle kurumları,akıllı şehirleri ve yönetimini geliştirmeye itmektedir.

Ayrıca günümüzde yaşanan iklim değişikliği ve karbon salımının azaltılması gibi son derece önemli konular, kurumların şehirleri korumak ve geliştirmek için çaba harcamasını gerektirmektedir.

Günümüzde hızlı olanın ve tam zamanında hizmet üreten kurumların rekabette öne çıktıkları görülmektedir. Süreçlerini en iyi şekilde belirleyen ve yöneten, kurum içi iletişim matriksi gelişmiş, çalışanların tüm süreçlerin performansından haberdar olduğu kurumlar vatandaş memnuniyetini sağlamada etkin olmaktadırlar. Kurumların büyüklüğü değişse de, temelde karşılaşılan sorunların birbirine çok benzediği görülmektedir.

Kitabımda özellikle, yönetim ve bilişim sistemleri açısından konuya yaklaşarak, bu gelişmeler ışığında, Endüstri 5.0’a kadar gelen dünya düzeni ve dijital dönüşüm süreci çerçevesinde, kurumlarda akıllı şehir yönetimini nasıl oturtmamız gerektiğini okuyucularla paylaşmak istedim.

Bu vesile ile kitabıma maddi ve manevi destek sağlayan tüm sponsorlara teşekkür ederim.”

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI