İstanbul'un en eski yerleşim yerlerinden biri olan ve geçmişte Altın Boynuz olarak da tanımlanan Haliç, beş yeni otel yatırımıyla öne çıkıyor
Hilto Garden Inn'in ardından, bölgede Rixos, Courtyard Marriott ve Mövenpick gibi otel zincirleri de yer alacak. Haliç'te planlanan yeni otellerin toplamda 500 milyon TL'ye mal olmaları ve 2 bin 500 yeni yatak kapasitesi yaratmaları bekleniyor. Haliç, otel yatırımlarının yanı sıra konuttan ofise kadar yeni projelere de ev sahipliği yapıyor.
Haliç'e beş yeni otel geliyor
Bizans döneminden bu yana yerleşim merkezi olan Haliç, yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından yeniden keşfedildi. Uluslararası turizm devlerinden Hilton'un 2011 yılında 4 yıldızlı ve 210 odalı Hilton Garden Inn'i açmasıyla yeniden eski günlerine dönmeye başlayan bölgede, turizmciler, 5 yıldızlı otel yatırımı yarışına girdi. Bölgede, önümüzdeki iki yıl içinde beş yeni otel faaliyete geçecek. Bunlar içinde Rixos ve Mövenpick gibi uluslararası zincirlerin de otelleri var. Toplam yatırım tutarlarının arsa payları da dahil yaklaşık 500 milyon TL'yi bulması beklenen beş otel toplamda bin 220 oda ve 2 bin 500 yatakla hizmete girecek. Böylece bölgedeki toplam yatak kapasitesi 3 bine ulaşacak.
Kimler otel yapıyor?
Kongre ve kültür merkezlerinin yoğunluğu ve düzenlenen etkinlikler Haliç'te konaklama alanı ihtiyacını da beraberinde getirdi. Bölgede, Haliç Kongre Merkezi, Santral İstanbul, Rahmi Koç Müzesi ve MiniaTürk gibi sosyal alanlar var. Haliç'in Maslak, Levent, Taksim, Eminönü, Beşiktaş gibi merkezlere yakınlığı da turizm yatırımlarının artmasında önemli rol oynuyor. Deniz taksi ve deniz uçağı gibi alternatif ve hızlı ulaşım imkanlarının bulunması da Haliç'i turizm yatırımları açısından cazip kılıyor.
Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi ihalesini, 1 milyar 346 milyon dolarlık rekor teklifle Sembol-Ekopark İnşaat-Fine Otelcilik Ortak Girişim Grubu kazanmıştı. Proje, dört yılı inşaat, 45 yılı işletme süresi olmak üzere 49 yıllığına Yap-İşlet-Devret modeliyle gerçekleştirilecek. Proje kapsamında, her biri 70 yat kapasiteli iki yat limanı, her biri 400 oda kapasiteli 5 yıldızlı iki otel, dükkanlar, restoranlar, kongre ve kültür merkezleri, sinema ve eğlence tesisleri, bin kişilik cami ve otopark yapılacak.
1 milyarlık yatırım
Rixos otellerinin sahibi ve Sembol inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi'ne 1 milyar TL'lik yatırım yapacaklarını söylüyor. Tamince, bölgeye yapacakları 5 yıldızlı 400'er odalı iki otelin ilkinin Rixos, diğerinin de bir yabancı marka olacağını ifade ediyor. Erzurum'da hayata geçirdiği Xanadu Ski Resort Palandöken ile turizme giren Akgün Grup, ikinci otel yatırımı olan 140 odalı ve 360 yatak kapasiteli otelini Haliç'te inşa ediyor. Yaklaşık 40 milyon TL yatırım yapılan otel, 2014'ten itibaren Mövenpick İstanbul Golden Horn Suites adıyla işletilecek. Eriş İnşaat Turizm de MİJSİAD binasının hemen yanında 120 odalı bir otel inşa ediyor.
Boğaz'a rakip olacak
Bölgede inşa edilen bir diğer otel de Lazzoni Mobilya İnşaat ve Turizm Sanayi şirketine ait. Lazzoni Mobilya'nın sahibi Yaşar Karabulut, Sütlüce'de Plüton'un yanında yapımı süren 160 odalı otellerine yaklaşık 40 milyon TL yatırım yaptıklarını ve bu yılın sonunda açılmasının planlandığını söylüyor. Lazzoni adıyla açılması planlanan ancak sonradan bu isimden vazgeçilen otelin işletmesi için Courtyard Mafriott'la görüşmelerde son aşamaya gelindiği belirtiliyor. Karabulut, yurtdışında da Manhattan'da bir otel yatırımı yapabileceklerini belirtiyor.
Haliç'e 2011'de Hilton Garden Inn projesini getiren Amplio Yönetim Kurulu Başkan'ı Alaeddin Babaoğlu, bölgenin kentsel dönüşüm, konut, otel ve liman projeleriyle Boğaz'a rakip olduğunu söylüyor. Yapılması planlanan beş otelin 2 bin 500 yeni yatak kapasitesi ekleyeceğini belirten Babaoğlu, "Haliç'e yabancı markalar geliyor. Bunun yanında bildiğimiz 1-2 yabancı marka da yerli ortaklarıyla anlaşmak üzere. Yerli yatırımların da Haliç'e büyük ilgisi var" diyor.
Haliç Hilton Garden Inn'in başarılı bir grafik çizmesi üzerine bölgeye yeni yatırım kararı alan Amplio Emlak Yatırım, otelin arkasındaki 500 konutluk ve 15 dönümlük alanda kentsel dönüşüm projesi yapmak üzere Beyoğlu Belediyesi'yle anlaştı.
Fiyatlar yükseldi
Otelin ve otel çevresindeki mahallenin yıkılıp yapılmasında kendisini Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın ikna ettiğini belirten Babaoğlu, "Bölgenin yenilenmesi için 120 milyon dolar harcayacağız. Burada mahalle kültürü yaşatılarak, herkes aynı yerinde kalarak örnek bir kentsel dönüşüm gerçekleştireceğiz" diyor. Haliç'te son 7-8 yılda yaşanan değişimin gayrimenkul fiyatlarına da yansıdığını belirten RE/MAX Türkiye Operasyon Direktörü Gökhan Karahan, Haliç kıyısındaki mevcut binaların konut ve iş merkezine dönüşmesi süreci yaşandığını, otel yatırımlarının da arttığını söylüyor. Bölgedeki gelişime dikkat çeken Eva Gayrimenkul Değerleme Direktörü Özdil Şahin, Haliç'te 250-600 m2 aralığındaki konut imarlı arsalar için m2 başına bin 500-2 bin 500 TL, 500-3 bin m2 aralığındaki ticari imarlı arsalar için m2 başına 7-10 bin TL arasında fiyat talep edildiğini söylüyor. Konut fiyatlarının yeni yapım sosyal donatı özellikleri bulunmayan binalarda m2'de bin 500-3 bin TL aralığında değiştiğine işaret eden Şahin, "Son yıllarda konut açısından bölgede Lale Evleri, Kılıç İnşaat Japon Evleri, Gül İnşaat Eyüp Park, Nef Haliç projeleri gibi yeni projeler yapılıyor. Bu konut projelerinde fiyatlar 3 bin ile 7 bin lira arasında değişiyor" diyor.
Uluslararası fonların da bölgede Türk ortak alarak proje geliştirmek üzere çalışmalar yaptıkları belirtiliyor.