26 Aralık 2024 Perşembe
Ana SayfaManşet"Hassa Projesi, denize ulaşan modern yüzyılın İpekyolu'dur.."

“Hassa Projesi, denize ulaşan modern yüzyılın İpekyolu’dur..”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu geçtiğimiz günlerde Gaziantep’i İskenderun Limanı’na bağlayan “Dörtyol-Hassa Demiryolu ve Otoyolu Projesi” için start verildiğini açıkladı.

Bu projenin fikir babalarından biri de Gaziantep ekonomisinin sanayisinin önde gelen isimlerinden iş insanı Adil Sani Konukoğlu..

İlk defa 2011’de bu proje gündeme geldiğinde bunun için bölgede seferberlik ilan eden Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu’nun da hayalleri 13 yıl sonra 2024’te ete kemiğe büründü.

Hassa Projesi için, “Denize ulaşan modern yüzyılın İpekyolu’dur” diyen Konukoğlu, açıklamalarının devamında şunları söyledi:

“Bu proje bölgede birçok şeyi olumlu yönde değiştirecek. Bir kere lojistik anlamında büyük katkı sağlayacak. Sadece lojistik mi? Bunun yanında zaman. Önemli ölçüde ekonominin tesisi yönünde zaman kazanacağız. Bu da ekonomiyi direk etkileyecek. Ülkenin ekonomisine, bölgedeki ticaret yapan tüm şehirlere önemli ölçüde katkı sağlayacak. Dolayısı ile başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bu projede emeğe geçen herkese teşekkür ediyorum. Bölgenin ve ülkenin geleceği için çok büyük bir yatırım yapıldı.”

Hassa projesinin detayları..

Bitiş tarihinden itibaren 2048 yılına kadar yapılan hesaplamalar ile ekonomik fayda açısından Türkiye ekonomisine yıllık ortalama 14 milyar 477 milyon (441 milyon 398 bin Euro) fayda sağlayacağı öngörülen Hassa projesinin detayları şöyle:

Proje ile Amanos Dağları’nın kuzey ve güney ucundan sağlanan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ve Kahramanmaraş bağlantılı Doğu Anadolu Bölgesi’nin ulaşımı, Payas-Hassa arası olan ve Amanos Dağları’nın orta bölümünden geçirilerek karayolu ile ulaşım mesafesinde 52 km kısaltma sağlayacak.

Aynı şekilde, Payas-Hassa-Yolbaşı arasına yapılacak demiryolu ile Gaziantep, Suriye ve Hassa Lojistik Alanı arasındaki mesafe 30 km kısalacak.

Tüneller ve bağlantı yolları tamamlandığında, 250 bin kişiye istihdam sağlayan ve yılda yaklaşık 10 milyar dolarlık ihracat yapan Gaziantep, denizyolu ihracatı için 270 kilometre uzaklıktaki Mersin Limanı yerine, 107 kilometre mesafedeki İskenderun Limanı’nı kullanabilecek.

Buradan yapılacak ihracatla, ihracatta lojistik ve zaman maliyeti düşecek. Böylece dış ticarette önemli bir avantaj elde edilecek.

Özetle, bu proje tüm Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinin hem ihraç mallarını hem de bu şehirleri denizle kestirmeden buluşturacak.  Gaziantep’i limanla buluşturan ve adeta İskenderun Dörtyol bölgelerini Singapur modeline dönüşecek. Bu da önemli bir gelişime ve büyümeye sebep olacak.

Geçen yıl yaşanan büyük deprem felaketinden etkilenen bölgedeki tüm iller için de adeta can suyu olacak, yaraların hızla sarılmasında ve geleceğin inşasında etken olacak.

Hassa projesinin çevre illere de faydası olacak..

Hassa projesi sadece Gaziantep’e değil, Adıyaman, Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır gibi son yıllarda sanayileşmenin arttığı bölgelerdeki çevre illerin limanlara erişiminde de ciddi bir avantaj sağlayacak.

Tüm bunların yanı sıra, bölgede oluşacak istihdam artışı da bunun cabası olacak.

Bundan sonra beklenen ise projenin kısa sürede hayata geçirilmesi ve ülkenin ekonomik geleceğine bir an önce katkı sunması…

(Haber kaynağı: Toygun Atilla-Patronlar Dünyası)

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI