Bir sene önce, mayıs 2015'te İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde oy çokluğuyla kabul edilen ve İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın ustalık döneminde saydığı projeler arasında bulunan; Başakşehir-Sefaköy-Halkalı arasında ulaşımı sağlayacak olan İstanbul'un ilk havaray projesi, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunu aldı. Çalışmaların başlaması için önünde hiçbir engel kalmayan projenin 2019 yılında hizmete açılması planlanıyor.
17 istasyondan oluşacak olan havaray hattı projesinin maliyetinin 862 milyon lira seviyelerinde olacağı öngörülüyor.
Söğütlüçeşme-Beylikdüzü Metrobüs hattına entegre edilecek olan ve saatte 105 kilometre hıza ulaşabilecek olan havaray, Sefaköy’den başlayıp kuzeye doğru Halkalı Caddesi ve Hürriyet Bulvarı’nı takip ederek Fatih Terim Stadyumu’nda sonlanacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu hatla özellikle sabah ve akşam saatlerinde pik noktaya ulaşan Beylikdüzü, Bakırköy istikametinde çalışmaz hale gelen E-5 trafiğini by-pass ederek Sefaköy-Halkalı civarı ve Halkalı Caddesi’nin nefes almasını sağlayacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi; havaray hattı için bölgedeki yolculuk potansiyeline hizmet verebilecek ortalama 44 metre olan araçları tercih etti. Buna göre 3 ile 5 vagondan oluşan, 28 ile 48 metre uzunluğundaki araçlarda tam kapasite dolu olduğunda 145 oturan, 340 da ayakta olmak üzere toplamda 485 yolcu taşınabilecek.
HAVARAY PROJESİNİN 17 DURAĞI..
Proje şu duraklardan oluşacak: Sefaköy, Armoni Park, Borusan, Sanayi, Gümrük Yolu, Halkalı Merkez, TOKİ 1, TOKİ 2, Arena Park, MASKO, Ziya Gökalp, Atatürk Oto Sanayi-1, Atatürk Oto Sanayi-2, Başak Konutları, Onurkent, Oyak Kent ve Fatih Terim Stadyumu.