THBB ve Avrupa Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, beklenti, faaliyet ve güven endeksinden oluşan beton endeksinin ilk kez 100 birimin üzerine çıktığı bilgisini verdi. Sektörde yeni yatırım yapmak isteyenlerin de bulunduğunu dile getiren Yavuz Işık, Temmuz ayını oldukça iyi bir seviyede kapattıklarını anlattı.
Hazır betonun stok edilmeyen bir malzeme olduğu için hem inşaat sektörü için hem de Türkiye ekonomisi için önemli bir parametre olduğuna değinen Işık, yeniden toparlanma sürecinin başladığını belirtti.
Türkiye ekonomisinin 2017 yılında yüzde 4.5 büyümesinin beklendiğini kaydeden Işık, “İlk 6 aydaki sonuçlarımız iç açıcı değildi. Ancak ikinci yarısındaki beklentimiz yine eski günlere dönülmesi yönünde. Büyüme ortalamasında Türkiye’nin iki katını yakalayan inşaat sektörünün de yılı yüzde 8 oranında büyümeyle kapatacağını öngörüyoruz” diye konuştu.
"Üretim miktarında 10 yıldır Avrupa’da lideriz"
Türkiye’nin hazır beton üretiminde 109 milyon metreküp seviyesine ulaştığını bildiren Yavuz Işık, 2007 yılından bu yana üretim miktarı bakımından Avrupa’da birinci olduklarını kaydetti. Dünyada ise Çin ve ABD’den sonra en çok beton üreten ülkenin Türkiye olduğunu ifade eden Işık, kalite yönünden ise Avrupa’nın önünde yer aldıklarına değindi.
Türkiye’nin beton sınıf ortalamasının Avrupa’nın üzerine çıktığı bilgisini veren Yavuz Işık, “Bizim C-30, C-35, C-40 gibi 1 santimetrekaresine 300 kg, 350 kg taşıyan parametreleri ve göstergeleri var. Avrupa’da C-33 olan beton ortalaması Türkiye’de C-35’e çıktı” dedi.
Hazır beton kalitesindeki yükselişe bağlı olarak Türkiye’de Üçüncü Köprü, Avrasya Tünel gibi dev yapıların yükseldiğinin altını çizen Yavuz Işık, Türkiye Hazır Beton Birliği olarak, eğitim, denetim ve test anlamında önemli hizmetler verdiklerini söyledi.
Bugüne kadar sektörde 18 bin kişiye 40’ar saatlik eğitim verdiklerini belirten Işık, akademisyenlerden oluşan kalite güvence sistemi birimi aracılığıyla da Türkiye’de üretilen betonun yüzde 65’ini denetlediklerini aktardı.
THBB olarak yapı malzemeleri laboratuvarında beton ve beton bileşenlerini test ettiklerini de dile getiren Işık, Ar-Ge birimlerini de bulunduğunu, Türkiye’de ilk kez betonun geri dönüşümüyle ilgili bilimsel bir çalışma yaptıklarını da paylaştı. Avrupa Hazır Beton Birliği çalışmaları hakkında da bilgi veren Yavuz Işık, 19 üyeli birliğin daha çok sürdürülebilir çevre ve iş güvenliği konularında çalışma yaptığını, komite çalışmaları dışında yılda 3 kez bir araya geldiklerini, alınan kararların AB komisyonuna aktarılarak, gerekli mevzuatın çıkarılmasını sağladıklarını belirtti.
"Kaliteli beton, depremde hayat kurtarır"
17 Ağustos 1999 depreminin yıldönümüne ilişkin de bir açıklama yapan Yavuz Işık, yüzde 42’si 1’inci derece deprem kuşağında yer alan Türkiye’de deprem gerçeğinin kabul edilmesi gerektiğini söyledi.
Depremin herhangi bir yerde ve zamanda olabileceğine dikkat çeken Işık, “Depremi önleyemeyiz fakat depremin zararlarını azaltma imkanına sahibiz. Depremlerin oluşturacağı bu zararları azaltmanın en etkin iki yolu ise depreme dayanıklı yapılar inşa etmek yani yapı stokumuzu; kaliteli, güvenliği kanıtlanmış betonlarla güçlendirmek ve toplumu depreme karşı bilinçlendirmekten geçmektedir” diye konuştu. THBB olarak kalite güvence sistemi denetimleri kapsamında gerektiğinde habersiz denetimler de yaptıklarını dile getiren Yavuz Işık, “Yeni yapıların oluşturulmasında ve kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılacak Kalite Güvence Sistemi belgeli kaliteli hazır beton olası bir depremde birçok hayat kurtaracaktır” dedi.