O BİLGE Yazarı, Gayrimenkul Sektörü Stratejisti ve Emlakdream editörü, Bilge Özdemir, son yıllara damga vuran yıllık 1 milyon ve üstü satışlara imza atan gayrimenkul sektörü, paralelinde hızla ve kontrolsüz gelişen mobilya sektörüne yönelik “ deneyim ve tecrübelerini sektör oyuncularına ve derneklerine “ emlakdream.com aracılığı ile ileterek yaklaşan tehditlere dikkat çekmek istedi.
İmalat Sanayi ; mobilya sektörü barındırdığı firma sayısı, istihdam ve artan ihracat değerleri ile önemlidir. Günümüzde mobilya imalat ve perakende sektöründe 300 binin üzerinde çalışan olduğu izlenmektedir.
10 milyar dolara yakın ihracat hacmini ve Dünyada 10.’luğu zorlayan bu ikincil ekonomik faaliyet farklı materyaller ile şekillenmektedir.
80’li 90’lı yılların Mobilya Ustalarının günümüzde markalaştığı, üretim ağırlıklı gelişen bu sektörün yurt içinde ve dışında Bayi ağları ile satış hacimlerini yükselttiği gözlenmektedir.
Her yıl katlanarak büyüyen hazır mobilya sektöründe şehir ve bölgesel rekabet dikkat çekmektedir.
Şimdi hazır mobilya sektörünün Türkiye pazarında müşteri memnuniyetsizliği ve memnuniyetine giden yollarını son aylarda yaşadıklarım ile paylaşacağım.
Hazır mobilya sektöründe, yaşadıklarımı okuyanlar olur ise; neleri yapıp – yapmamaları gerektiğini değerlendirebilir.
Bayi Teşkilatları Yeniden Tanımlanmalıdır. Satarken yanında olan; sattıktan sonra devreden çıkan Bayi teşkilatlarından vazgeçilmelidir. Bayi teşkilatı satışa aracı rol’den çıkmalıdır.
Çünkü, satarken bayi ile kurulan müşteri ilişkilerinin ilk problemde sahipsizlikten – sorumsuzluktan yıprandığı gözlemlenmektedir.
Kalite kontrol ekipleri, Müşteri Sevkiyatından önce birim oluşturmalıdır; Üretimden Sevk edilerek Depolara giren ürünlerin satış sevkiyatından önce “ son kalite kontrol “ ekibi tarafından kontrolleri yapılmalıdır.
Bu aşamadan sonra son kontrolü yapılan ürünün, nakliyesinden kurulumuna kadar ortaya çıkacak tüm problemlerden nakliye ve montaj ekibi sorumlu olmalıdır.
Önerimin hayat bulması için Mobilya Nakliye – Taşıma Ekibi ve Montajın taşeron ekiplere aktarılmasıdır. Çünkü teminatını veren taşeron taşımaya da – nakliyeye de – montaj da dikkat edecektir.
Konuya profesyonel bakış açısı getirebilecek Taşeron, Ekiplerin Kalitesini ve insan ilişkileri eğitimi artıracaktır. Ekipler, ürünü kağıt üzerinde değil tüm parça / aksamları ile kontrol ederek teslim alacak, teslim edecektir.
Üreticilerin Yıllarını vererek yarattıkları geliştirdikleri Marka değerleri, yerlerde sürüyerek taşınmayı, problemlerin üstünü örterek acemice montajları hak etmiyor.
Satış Sonrası birimine Teslim Sonrası problem birimi eklenmelidir. Bu birim Satış sonrası kullanılan ürüne yönelik olmalıdır. Daha kullanmadan açılan paketten sonra ortaya çıkan problemler ile eksik/noksan hatalı ürün teslim bölümü ilgilenmelidir.
Çünkü daha ürünü kullanmadan problemleri ile yüzleşen tüketici satış sonrasının 5 işgünü içinde geri dönüş, yerinde tespit vs çözümlerini bekleyecek sabıra, zamana sahip değildir.
Uzayan Çözüme; Çözüme kadar ürünü kullandırmak çözüm değildir. Bu süreçte kullanıcı kaynaklı oluşacak problemlerin sorumlusu kim olacaktır. Kullanıcı Satın alma / para ödeme dışında malın Sahibi değil; emanetçisidir.
Bu makaleyi Neden Kaleme Aldım:
- Markaların Tüketici ile yüzleştiği taşıma – nakliye – sevk – montaj kadroları yetersiz, bilgisiz,
- Bayi ve Marka arası koordinasyon yavaş,
- Kademeli bürokrasi çözüm bekleyen tüketiciyi “ zamansal oyalamaya “ sokuyor,
Bana göre üreticiler, sevk ve montaj kaynaklı, üretimlerinin %5-10’ unu kaybediyor. Bu maddi kayıpla birlikte marka değerlerini kaybediyorlar.
Sizinle paylaştıklarım, Türkiye’nin Dünya’ya açılan karyola – yatak – mobilya markalarından 2’sinde yaşadığım problemlerde ortaya çıkan deneyimler.
Metropollerin üst gelir gruplarının yaşadığı semtlerde yer açmakla, iş bilmekle, exclusive’ leşme ile değil, önce hedeflenen tüketici beklentilerine uygun hizmet ile “ marka “ değeri korunabiliyor.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığını; Hazır Mobilya Sektörüne yönelik üretici ve bayi sorumluluklarına yönelik düzenlemelere…
Üreticileri; Üretimden Satışa, Satıştan Sevkiyata, Sevkiyattan Montaja, Montajdan Satış sonrasına departmanlarını gözden geçirmeye davet ediyorum.
Sizinle, bu köşemde yaşadığım ve yaşamaya devam ettiğim ustasından marangozuna, mobilyacısına tüm değerlendirmelerimi paylaşmaya devam edeceğim.