Kayseri Serbest Bölgesi, Alman, Fransız ve Belçikalı girişimcilerden sonra, şimdi de Hollandalı yatırımcıların ilgi odağı oldu.
Kayseri Serbest Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Büyükkılıç, kısa adı KAYSER olan bölgeye, Ortadoğu pazarlarına yakınlığı nedeniyle yabancı ilgisinin arttığını söyledi. Kayseri'nin son yıllardaki yatırımlarla sinai üretimde cazibe merkezi haline geldiğini ifade eden Büyükkılıç, "Almanya, Fransa, Belçika ve Malezya'dan sonra şimdi de Hollanda'dan yatırım talepleri gelmeye başladı. Merkezi Berlin'de bulunan Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası, bölgemizde yatırıma hazırlanan üyelerine yardımcı olmak amacıyla Kayseri'yi mercek altına aldı" dedi. Büyükkılıç, dış kaynaklı yatırımların Türkiye'ye yönelmesinde, ülkedeki istikrar ortamının önemli rol oynadığını söyledi.
Kayseri'nin coğrafi konum olarak hem Ortadoğu ve Afrika, hem de Asya ülkelerine yakın olduğunu kaydeden Büyükkılıç, "Batıdan güneye, güneydoğuya uzanan kara ve demiryolu serbest bölgenin hemen yanından geçiyor. Bölge, Kayseri OSB ile kapı komşusu. Boğaz Köprü Lojistik Köyü'ne 2, Erkilet Havaalanı'na 15, Mersin Limanı'na 320 kilometre mesafede. Diyebilirim ki, Kayseri Serbest Bölgesi, gerek arsa fiyatlarının emsal bölgelere oranla daha düşük olması, gerekse girişimciye sunduğu ulaşım, enerji ve işgücü potansiyeli gibi avantajlarla ilgi odağı olmaya devam edecek. Bölge, altyapı sorunlarından arındırılmış 7 milyon metrekarelik alana sahip. Bugüne kadar üretim ruhsatı alan 103 firmanın 50'si 150 milyon dolar harcayarak bölgede tesis kurdu. Şimdi bu tesisler, dış pazarlar için mal üretiyor. Ruhsat başvurularında iki yıl öncesine göre belirgin artışlar var. Bir kısım başvuruların yurtdışından gelmesi Kayseri için umut verici bir gelişme" açıklamasını yaptı.
Dış kaynaklı yatırımların bir bölümünün geçen yıl Fransa, Belçika ve Almanya'dan geldiğini kaydeden Büyükkılıç, "Bunlardan Türk-Fransız ortaklı Kayser Segepo şirketi yedek parça üretiyor. Oto yedek parçası üreten bir diğer Fransız firması Twiend. Bölgenin öteki yabancıları ise yüzde 50, yüzde 50 Türk-Alman ortaklı Semet ile Belçikalı Marco Polo. Yüzde 100 Belçika yatırımı olan Marco Polo, TIR çekicileri ve dorse üretiyor. Uzakdoğu'dan da yatırımcımız var. Bir Malezya firması üretim ruhsatı aldı. Tahsis edilen 10 bin metrekarelik alanda plastik boru üreterek Irak'a ihraç edecek. Almanya'dan bir başka firma uçak parçası üretimi için hazırlık yapıyor. Keza, yakında Hollanda'dan da bir firma geliyor. Dahası, Fransa'dan yatırım için başvuruda bulunan bir gurbetçimiz var" şeklinde konuştu.
Dünya