Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın konut sektöründeki stok sorunu için düğmeye bastığı ve bu kapsamda KONUTDER, GYODER ve İNDER üyesi firmaların biten ve devam eden projelerdeki stok rakamlarını ve bunların parasal değerini istediği öğrenildi.
İki bakanlık, sektördeki firmaların şişen stok ve nakit akışı sorununa çözüm bulmak amacıyla düğmeye bastı. Bu kapsamda sektörün çatı kuruluşları KONUTDER (Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği), GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) ve İNDER’e (İstanbul İnşaatçılar Derneği), üyeleriyle ilgili bilgi talep edildi.
Detaylı bilgi istendi
Söz konusu kuruluşlardan ellerindeki stoklar, bütün bitmiş konut, ofis dükkan stokları ve bunların değersel karşıklıları, devam eden projelerin durumu, bu projelerdeki konut, ofis dükkan durumu, bu projelerin ne kadarının tamamlanmış olduğu gibi bilgileri proje ismi, il, ilçe, adet ve toplam miktar gibi bilgiler istendi.
Her üç çatı örgüt de üyen firmalara bu talebi dün iletti ve bugün itibarıyla talep edilen bu bilgiler Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ulaştırıldı.
Gelen bilgiler incelenip, sektörün detaylı bir resmi çekilecek, sektörde herhangi bir balon ya da risk var mı, varsa hangi noktalar var gibi konuları tespit edilecek. Ancak bilgilerin sadece bu amaçla toplanmadığı, yapılacak incelemenin ardından önümüzdeki günlerde her firmanın stoklarından bir bölümünün yer aldığı bir varlık havuzu oluşturulacağı belirtiliyor.
Varlık havuzu oluşturulacak
Daha önce sektörden gelen talep doğrultusunda, her iki bakanlığın da yapacakları değerlendirme sonrasında Emlak Bankası fonu ya da başka bir formül ile sektörün elinde biriken stokları nakde çevirmeyi ve sektörün üzerinde oluşan baskıyı ortadan kaldırmayı hedefledikleri belirtildi.
KONUTDER’in internet sitesinde yer alan bilgilere göre, derneğe sektörün önde gelen 21 şirketi üye. 9 Haziran 2011’de kurulan derneğin üyeleri, bugüne kadar 250 binin üzerinde konutun inşaasına imza attı. KONUTDER üyesi firmalar, yaklaşık 50 bin kişiye de doğrudan ve dolaylı olarak istihdam olanağı sağlıyor. 1999 yılında kurulan GYODER çatısı altında ise 33 şirket yer alıyor. 1967 yılında kurulan İNDER üyesi ise 85 şirket bulunuyor.
Kaynak: Bloomberg HT