23 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaManşetİkinci kademe şehirlere geçiş..

İkinci kademe şehirlere geçiş..

Gayrimenkul yatırımcıları ve alıcıları, birinci kademe şehirlerdeki emlak fiyatlarının giderek yükselmesi nedeniyle, ikinci kademe şehirlere kira göçüne başladılar.

Daha düne kadar aynı şehir içindeki hareketlilik (Ataşehir yerine Sancaktepe tercihi gibi) şimdi yerini il değiştirmeye bıraktı. İstanbul alternatifi Çanakkale, Sakarya; Ankara alternatifi Bolu, Konya gibi nispeten yoğunluğu az, yaşam kalitesi yüksek şehirler; hem markalı konut projelerini hem yatırımcıları çekerek, önümüzdeki beş sene için ekonomik büyüme ve gözde gayrimenkuller için daha fazla değer artışı sağlayacak.

Bu zorunlu göçü büyük şirketler de takip ederek, aynı şekilde birinci kademe şehirleri terk edip ikinci kademe konumlara taşınacaklar. Beş sene önce İstanbul’dan İzmir’e genel merkezini taşıyan bazı büyük ‘‘sigorta şirketleri’’ gibi, global markaların bu aksiyonları çok da sürpriz
sayılmayacak. Hem çalışanlarının ‘‘barınma maliyetlerini’’ düşürmek hem de genel ofis giderlerinden tasarruf yapmak için pek yakında ikinci kademe şehirlerde A+ ofis arayışları hız kazanacak.

Dünya genelinde ise pandemi ile başlayan ve enflasyon ile devam eden süreçte metropol sakinlerinin %15 ile %28’inin muhtemelen şehir dışına taşınacağı öngörülüyor. San Francisco gibi emlak fiyatlarının en yüksek olduğu şehirlerde ikinci kademe geçişler yüzünden kiralar ve metrekare
fiyatları dört sene öncesindeki rayiçlerini henüz yakalayamadı.

Bu değişim nedeniyle, hem birinci kademe hem de ikinci kademe lokasyonlardaki emlak piyasalarının eşitlenmesi kuvvetle muhtemel. Bu aynı zamanda, daha fazla yatırımcıyı ikinci kademe şehirlere çekecek ve yerel emlak piyasalarını daha canlı hale getirecek.

Ekonomik büyüme ve para, her zaman olduğu gibi gayrimenkul yatırım
lokasyonundaki değişimi takip edecek, Türkiye’de İstanbul’a alternatif yeni
‘‘merkez kentlerin’’ sayısı artacak.

Bu değişim sadece yerli alıcıyı değil, yabancı alıcıları da etkileyecek.
Dört sene öncesine kadar, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bile yabancıya
satış yapılamazken, şimdi Kartal’dan Beykoz’a kadar satış yapılabiliyorsa,
bu dalga pek yakında aynı efektle Anadolu’ya da hızla yayılacak.

Kaynak: 2023 Gayrimenkul Trendleri Raporu – İsmail Bölükbaşı / Alaaddin Reklam Ajansı Genel Müdürü

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI