İklim Platformu-Türkiye İklim Değişikliği Liderler Grubu ev sahipliğinde düzenlenen İklim Buluşmaları-İklimFinansmanı Serisi I toplantısında konuşan Londra merkezli İklim Bonoları Girişimi’nin kurucusu ve CEO’su Sean Kidney, “Yenilebilir enerji yatırım maliyetlerinin yüksek olmasına karşın işletme maliyetleri çok düşük seviyelerde. İklim bonoları yenilebilir enerji yatırımları için önemli bir finansman desteği sağlayabilir” dedi.
İklim Platformu, 15 Mart Perşembe günü düzenlenen ve ekonomi ve iş dünyasından temsilcilerinde hazır bulunduğu İklim Buluşmaları-İklim Finansmanı Serisi I toplantısında Londra merkezli İklim Bonoları Girişimi’nin kurucusu ve CEO’su Sean Kidney’i ağırladı.
İklim Bonoları Türkiye için bir seçenek olabilir mi? Türkiye’de yenilenebilir enerji yatırımlarının finansmanında kurumlar ve devlet tarafından İklim Bonoları piyasaya arz edilebilir mi? Yatırımcılardan iklim bonoları için talep gelir mi? Diğer ülkelerdeki uygulamalar Türkiye için model olur mu? gibi soruların yanıtlarının arandığı toplantıda konuşan İklim Bonoları Girişimi’nin kurucusu ve CEO’su Sean Kidney, “İklim değişikliği çok acil çözüm bekliyor. Birçok ülkede, iklim değişikliği sorununun çözümü için, konvansiyonel finansman yöntemlerinin dışında, yenilikçi mali yaklaşımlar ve finansal araçlar geliştiriliyor” diye konuştu.
Yenilenebilir enerji yatırımları için finansman desteği sağlıyor
Türkiye’de iklim değişikliği ve enerji güvenliği gibi sorunlarla mücadelede atılması gereken çok önemli adımlar olduğunu belirten Sean Kidney, “Türkiye’nin fosil yakıt ihtiyacı yüzde 90 seviyelerinde seyrediyor. Fosil yakıtların inişli çıkışlı seyri önemli maliyetler getiriyor. Ancak yenilenebilir enerji kaynakları için aynı şeyi söylemek çok zor. Sadece yatırım maliyetleri yüksek. Buna karşın işletme maliyetleri çok düşük. Bu amaçla piyasalar ihraç edilen iklim bonoları yatırım maliyetlerin karşılanması açısından önemli bir kaynak sağlayabilir” dedi.
2A Kredi notuna sahip bonolar ay sonu ihraç edilecek
Türkiye’de riskler var; iklim bonoları bu riskleri azaltabilir
Dünyanın önde gelen ekonomilerinde birçok yatırımcının iklim bonolarına yatırım yapıldığını, buna karşın Türkiye’de bir takım riskler bulunduğunu dile getiren Sean Kidney sözlerine şöyle devam etti: “Yenilenebilir enerji alanında yapılan yatırımların etiketlenerek, bu alanlardaki yatırımlara destek sağlanması yurtdışından da yatırımcı çekmesini sağlayacaktır. İklim bonoları sadece belli alanlarla sınırlı değil. Enerji verimliliği, toplu taşımacılıkla ilgili yatırımlar, demiryolları altyapı yatırımı, elektrikli araç üretimi, sulama ile ilgili altyapı yatırımı, liman ve denizcilik altyapısı ve fiber internet altyapı yatırımlarda iklim bonosu ihracı yapılabilir.”
İklim Platformu ile birlikte çalışıyoruz
İklim bonoları ile yeni yatırımlar çekilebileceğini ve yeni piyasalara erişilmesi konusunda avantaj sağlayacağını vurgulayan Kidney, “Türkiye’de İklim Platformu ile iklim bonoları konusundaki fırsatları değerlendirmek üzere çalışmalar yapıyoruz. Özellikle Amerikalı ve Kuzey Avrupalı yatırımcılara yönelik iklim bonoları ihraç edilmesi hedefleniyor” dedi.
Sean Kidney- Climate Bonds Initiative Kurucu ve CEO’su
Climate Bonds Initiative Kurucu ve CEO Sean Kidney, aynı zamanda Climate Risk Ltd adlı şirketin Avrupa yöneticiliğini de yapıyor. Sean Kidney iklim risklerinin analiz edilmesi ve yeni yatırım fırsatların değerlendirmesi konusunda uzun yıllardır yaptığı çalışmalar ile tanınıyor.
Kurumsal yatırımcılar için ve özellikle emeklilik fonlarının yatırımlarının piyasalarda değerlendirilmesi konusunda önemli bir deneyime sahip olan Kidney, Avustralya’nın ilk eko-yatırım fonunu geliştirmiş ve birçok kez Büyük Emeklilik Fonu ödüllerine layık görülmüştür.