Fındığın maliyetini 2 liraya düşürecek projenin hedefi dönüm başına 450 kilogram fındık elde etmek.
Projenin koordinatörlüğünü yapan eski Giresun Ziraat Odası Başkanlarından ve Keşap Fındık Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Özer Akbaşlı, 2014 yılında tüplere alınan bir yaşındaki fidanları 2015'ten itibaren 7 metre aralıklarla ve tek dal sistemi ile dikmeye başladıklarını ve 300 dönümlük alanın 284 dönümlük kısmına 5 bin 250 Foşa çeşidi fındık fidanını 2016 yılının ortalarına kadar diktiklerini söyledi.
Bu yıl hedef 400 kilo hasat
Üç yaşındaki fidanlardan bu yıl 400 kilogram hasat beklediklerini ifade eden Akbaşlı, "Asıl hedefimiz ise 2021 yılında dönüm başına 450 kilogram fındık üretimini sağlamak” diye konuştu.
Üretimde makineli sistem
Çiftlikte, üretimin her aşamasında tamamen makineli sistemin kullanıldığı belirten Akbaşlı, “Damla sulama sisteminden, hastalık ve zararlılarla mücadele, toplama, harmanlama, kurutma ve depolama tamamen makinelerle yapılacak. Bu sistemle de bir kilogram fındığın maliyeti dolar üzerinden 65 cent, yani Türk parasıyla yaklaşık 2-2.5 lira” dedi.
Çiftlik sahibi Şükrü Güngör Köleoğlu ise iyi tarım ve modern uygulamalar olmak üzere bir çok yeniliğin hayata geçirildiği çiftlikle, makineli tarım ile maliyetleri asgari seviyeye indirilebileceğini ortaya koyarak örnek olmayı hedeflediklerini belirterek, Türkiye’nin dünyada söz sahibi olduğu böylesi bir ürünü gerçek manada değer verilmesi gerektiğini söyledi. Köleoğlu, fındık üretim, ticaret ve ihracatının bilinçli ve planlı şekilde yapılması halinde hem üreticilerin hem de ülkenin bu üründen sağlayacağı kazanımların artacağını sözlerine ekledi.