Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren imar barışında tüm detaylar belli oldu. Buna göre ödenecek miktar için emlak ve arsa değerlerinin toplamının yüzde 3’ünün alınmasına karar verildi.
İmar barışının başlaması için tüm hazırlıklar tamamlandı. Uygulamadan yararlanmak isteyenler e-devlet üzerinden ya da bakanlığın kurumları aracılığıyla yapı kayıt formu doldurup, başvurusunu yapacak. Gerekli tüm işlemler de bu yolla yapılacak.
E-devlet üzerinden başvuru bedelsiz olacak. Formda kimlik bilgilerinin yanı sıra Yapı Kayıt Belgesi alınacak yapıyla ilgili bilgilerin girilmesi için bölümler yer alacak. Başvuran kişi önce sahibi olduğu yapının konut mu yoksa ticaret alanı olduğunu belirtecek. Vatandaş, formda belirtilen yapı tipini seçerek arsa büyüklüğünü ve arsanın emlak vergisi rayiç değerini beyan edecek.
Konutlarda yüzde 3, ticarilerde yüzde 5
Emlak Vergisi Kanunu’na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca belirlenen yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında bedel alınacak.
Bakanlığın, emlak değeri için gecekonduya tespit ettiği fiyat 600 lira. Apartman dairesi, alışveriş merkezi ve otel de fiyat artabilecek.
Bu arada başvurular 31.10.2018 tarihine kadar yapılabilecek. Onay verildikten sonra mülkü yasal hale getiren Yapı Kayıt Belgesi vatandaşın adresine gönderilecek. İsteyen vatandaş e-maille de belgesini alabilecek.
İmar barışı neleri kapsıyor?
İmar barışı 31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız ya da ruhsatlı ancak proje eklerine aykırı olan tüm yapıları kapsarken, C-15’in altı olarak tanımlanan depreme dayanıksız binalar kapsam dışında bırakılıyor.
İmar barışı kapsamında iskânsız yapılara iskâna kavuşuyor. Bu yapılara artık su, elektrik ve doğalgaz bağlanma fırsatı veriliyor.
Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilecek.
100 metrekarelik bir ev için ödenecek tutar 2 bin 250 liradan başlayacak. Lüks konutta Yapı Kayıt Belgesi alma bedeli 5 bin liraya kadar çıkacak. Ancak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis işlemi için bedelin iki katı ödenecek.
Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli. Yapı Kayıt Belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanacak.
Hazine’ye ait taşınmazlar üzerine inşa edilmiş olması halinde bu taşınmazlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığına tahsis edilecek. Bakanlıkça rayiç bedel üzerinden doğrudan satılacak. Elde edilen gelirler genel bütçeye aktarılacak.
Düzenlemeyle bankalar söz konusu yapılara kredi verebilecek.