26 Aralık 2024 Perşembe
Ana SayfaManşetİNDER: "Önce Türkiye Ekonomisi Sonra Sektörler"

İNDER: “Önce Türkiye Ekonomisi Sonra Sektörler”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum’un, devletin 100 günlük eylem planı içinde yer alan icraatları, gayrimenkul sektörünün uzun vadedeki sorunlarının tam olarak çözümüdür. Bakanlığın ele alacağı nitelikli müteahhit; sosyal konut hamlesi, tamamlama sigortası (tüketicinin korunması), müktesep hak (yatırımcının korunması) gibi başlıklar gayrimenkul sektörü olarak özlemle beklediğimiz hamlelerdi. Bu adımlar atıldığında gayrimenkul sektörünün temeli iyice sağlamlaşır ve üzerine inşa edilecek inşaat sektörü her türlü iç ve dış güçlere ilelebet dayanabilir.

Ancak şu anda asıl görevimiz, tüm dünyanın izlediği ve Türkiye ekonomisine karşı açılan ekonomik saldırıyı bertaraf etmek ve kazanmaktır. Buna benzer bir saldırıyı Cumhuriyetin ilk yıllarında da yaşamıştık. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nda dış güçlerin fiziki/silahlı saldırısında uyguladığı stratejiyi, şimdi biz aynı güçlerin başlattığı ekonomik saldırıda da uygulamalıyız. Yani “hattı müdafaa yerine sathı müdafaa yapmalıyız”.

Daha sonra tüm sektörler bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmelidir. İnşaat sektörü olarak biz öncelikle malzeme alış ve konut satışındaki tüm para birimlerini Türk Lirası’na çevirmeliyiz. Yapım sözleşmelerindeki dövize bağlı ithal malzemelerin yerine yerli malzeme kullanmalıyız. Bu süreçte mali yapımızı korumak için döviz cinsinden borçları da Türk Lirası’na çevirmeliyiz.

Diğer taraftan ekonomik saldırıyı püskürtmek için sektörün dayanıklılığını ve gücünü korumalıyız. Bunun için ise mali çözümleri içeren kısa vadeli adımlar atmalıyız. Mesela sektördeki öncelikli sorunu olan nakit sıkışıklığı için Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) devreye alınması, tüm sektörün gücünü artıracaktır diye düşünüyoruz. Bu kapsamda sadece konut sektörüne özel 6-7 milyar TL’lik bir KGF paketinin veya mevcut KGF paketi içinden sektöre kullandırılmak üzere bir miktarın ivedilikle devreye alınması gerektiğinin altını çizmek istiyoruz. Buna ek olarak konut kredisi faiz oranlarının kamu ve inşaat firmaları tarafından sübvanse edilerek psikolojik sınır olan aylık bazda yüzde 1’in altına indirilmesi için çok acil bir hamle yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

Yaşanan ekonomik gelişmelerin yabancıya satışta yarattığı sorunlara da çözüm bulmak gerekir. Vatandaşlık hakkı verilmesi için gerekli olan 1 milyon dolarlık konut satışı şartındaki miktarın daha az miktarda ve TL bazında olmasının faydalı olacağını düşünüyoruz.

 Nazmi DURBAKAYIM

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI