İstanbul Göktürk ve Arnavutköy’de inşa ettiği lüks konut ve villa projeleriyle bilinen Neo Yapı AŞ hakkında iflas davası açıldığı belirtildi.
Kadir Aydın ve Feridun Uzunyol’un sahibi olduğu Neo Yapı, bir süredir ciddi bir mali kriz ile boğuşuyor. Bunun sonucunda şirketin iflası talebi ile İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesinde dava açıldığı ortaya çıktı.
Dava dosyasında yer alan belgelere göre, geçen ayın sonunda Neo Yapı hakkında iflas talepli icra takibine gidildi. Şirket, gönderilen ödeme emrine itiraz etmedi. Ödeme emrine süresi içinde itiraz edilmemesi nedeni ile şirketin iflasını içeren bir dava açıldı. Alacaklı konumda olan G. A. E. adına açılan davada, davalı şirketin malları için de muhafaza tedbirleri uygulanmasını istedi.
Yüzlerce daire teslim edilmedi
Neo Yapı adına Bolluca ve Göktürk’te satışı yapılan toplam 450 kadar villa ve daire ile ilgili bir dizi sorun bulunuyor. Mülk sahiplerinden bir kısmı tapularını alamadı. Satışı yapılan yüzlerce daire ise teslim edilmedi. Satışı yapılan dairelerin fiyatı 400-500 bin TL iken, villaların değeri 1,5-2 milyon lira arasında değişiyor.
Şirketin bankalara, taşeron firmalara ve piyasaya 170 milyon lirayı aşkın borcu olduğu ve 30 milyon liralık çeklerinin ise karşılığı olmadığı belirlendi.
Alacaklı bankalar şirkete yönelik icra takibine geçerken, daire veya villaları bankalara ipotek edilen mülk sahipleri de haciz tehdidi ile karşı karşıya. Şirketin geliştirdiği projelerden mülk alan kişiler arasında, çok sayıda avukat, doktor, hava yolu şirketleri çalışanları ve mühendisler bulunuyor.
‘Neo Yapı mağdurları’ olarak anılan grupta, şirketin projesine kredi veren bankacılar da bulunuyor. Konu ile ilgili şirket yetkililerine ise ulaşılamadı.Konu ile ilgili ulaşmaya çalıştığımız şirket yetkililerinden ise dönüş olmadı.
“Büyük mağduriyet yaşanıyor”
Av. Özgün Öztunç, denetim eksiklikleri neticesinde inşaat şirketlerinden daire satın alan tüketicilerin büyük mağduriyet yaşadığını söyledi.
Dairelere onlarca haciz ve ipotek konulduğunu anlatan Öztünç, “İnşaat firmalarının, yasa ve yönetmeliklerin n gördükleri şartları sağlayıp sağlamadığı hususuna ilişkin yeterli denetim yapılmadığından tüketicilerin bu gibi durumlarda alacaklarını tahsil etme imkanları bulunmuyor. Burada tüketicilerin de dikkat etmesi gerekir. En önemli husus; daire satın alacak olan tüketicilerin ‘Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi’ni noterde düzenleyip imzalayarak tapuya şerh ettirmeleri gerektiğidir. Zira, sözleşmenin tapuya şerh edilmesi halinde tüketici inşaat firmasının yaşamış olduğu finansal sıkıntı neticesinde konulabilecek haciz veya ipotek tehdidi altında olmayacaktır” dedi.
Kaynak: Hürriyet