İnşaat Malzemeleri Sanayisi Bileşik Endeksinin mart ayında 1,26 puan artarak 101,32 puana çıktığı belirtildi.
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayisi Bileşik Endeksi’nin Mart 2018 sonuçları açıklandı.
Sonuçlara göre, İnşaat Malzemeleri Sanayisi Bileşik Endeksi, mart ayında 1,26 puan artış göstererek 101,32 puan oldu. Bileşik endeks, böylece 6 ay sonra ilk kez 2 ay üst üste 100 seviyesinin üzerinde kalmış oldu.
İhracatın katkısıyla arttı
Endeks, geçen yılın aynı ayına göre 9,03 puan artarken, özellikle ihracat katkısının hissedildiği Mart 2018’de, tüm alt endeksler geçen yılın mart ayının üzerine çıktı.
İnşaat malzemeleri sanayisinde faaliyetler, martta bir önceki aya göre önemli bir büyüme gösterdi. Mevsimselliğin inşaat faaliyetlerinde artan şekilde etkili olduğu martta, faaliyet endeksi şubat ayına göre 3,2 puan yükseldi.
Ayrıca mart ayında faaliyet seviyesi geçen yılın aynı ayının 13,6 puan üzerine çıktı. İç satışlar ve ihracatın birlikte arttığı mart ayında, üretim ve cirolarda da büyüme yaşandı. Aynı zamanda yurt dışı satış fiyatları da yükselişini sürdürdü. Faaliyetlerin beklendiği gibi yüksek performans göstermesinde belirleyici ana unsur, inşaat işleri talebindeki mevsimsel artış oldu.
Güven endeksi temkinli
Bu arada, sektörün kendi dinamiklerinin iyileşmeye devam etmesiyle birlikte, sektör dışı riskler güven artışını sınırlamaya devam etti. Güven endeksinde aralık, ocak ve şubat aylarındaki sınırlı artışın ardından mart ayında durağanlaşma görüldü.
Mart ayında faaliyetlerdeki kuvvetli performansa karşın güven, temkinli kalmaya devam etti. Bir önceki aya göre değişmeyen güven seviyesi, geçen yılın aynı ayının güven seviyesinin 4 puan üzerinde kaldı.
Türkiye ekonomisi ile inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayisine ilişkin güven ise ocak ve şubat ayında durağan kaldıktan sonra mart ayında sınırlı gerileme gösterdi. Yurt içi pazarlarda artan satışlara rağmen güven, mart ayında da durağan gerçekleşti.
İhracat pazarlarına yönelik güven ise mart ayında artışına devam etti. Tek güven artışı, ihracat pazarlarına yönelik oldu.
Beklenti endeksi
Beklentilerde sınırlı ve kademeli iyileşme mart ayında da devam etti. Ancak beklentilerdeki iyileşme, alt unsurlar itibarıyla farklılık gösterdi.
Faaliyetlerde görülen artışa karşın beklentilerdeki iyileşme daha temkinli kaldı ve beklenti endeksi mart ayında bir önceki aya göre 0,9 puan arttı. Böylece beklenti endeksi, geçen yılın aynı dönemine göre 10,2 puan daha yüksek gerçekleşti.
Türkiye ekonomisine ilişkin beklentiler ise martta durağan kaldı. İnşaat malzemeleri sanayisine ilişkin beklentiler de mart ayında değişmedi. Gelecek 3 aya ilişkin alınan yurt içi siparişlerin artışı çok yavaş ve sınırlı gerçekleşti. İç pazar beklentilerinde ise bir durgunluk oldu.
Gelecek 3 aya ilişkin ihracat siparişlerindeki artış, mart ayında da yine yüksek bir seviyede gerçekleşti.