22 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaManşetİnşaat malzemeleri üretimindeki gerileme ve mali sıkışıklık devam ediyor!

İnşaat malzemeleri üretimindeki gerileme ve mali sıkışıklık devam ediyor!

Türkiye İMSAD'ın yayınladığı sektör raporuna göre 2018 yılını yüzde 2 küçülme ile kapatan inşaat malzemeleri sanayi üretimindeki gerilemeler ve yaşanan mali darboğaz 2019'un ilk çeyreğinde de devam etti.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (Türkiye İMSAD) düzenli olarak her ay yayınladığı sektör raporunun mart 2019 sayısı sektörle paylaşıldı.

Raporda geçen yılı yüzde 2 küçülme ile kapatan sektördeki sorunların bu yılın ilk çeyreğinde de devam ettiği belirtildi.

Sektördeki daralmanın en yoğun yaşandığı ocak ayında inşaat malzemesi ortalama sanayi üretiminin geçen yılın ocak ayına göre yüzde 24.3 küçüldüğü ifade edildiği raporda inşaat sektöründe yaşanan mali sıkışıklığın 2019 yılının ilk çeyreğinde de sürdüğü, talep ve satışlardaki gerileme ile birlikte, nakit akışlarında daralmanın yeni yılda da devam ettiğine dikkat çekildi.

İhracat, üretimdeki kaybı telafi edemedi

Mevsimsellik ve iç piyasa koşullarının bozulması ile iç talebin daralmaya devam ettiğinin belirtildiği raporda, ihracattaki miktar artışının ise üretim kaybını telafi edemediğine işaret edildi.

Üretimde en büyük düşüş hazır beton sektöründe yaşandı

Rapora göre ocak ayında en yüksek üretim düşüşü yüzde 53.9 ile hazır beton sektöründe olurken parke ve yer döşemeleri üretimi yüzde 50.7, merkezi ısıtma radyatörleri ve su kazanları üretimi yüzde 37.8, seramik kaplama malzemeleri üretimi yüzde 30.1 düşüş kaydetti. 14 alt sektörde üretim gerilemesi yüzde 20’nin üzerinde gerçekleşti. Soğutma ve havalandırma donanımları yüzde 0.7 ile en sınırlı üretim düşüşü yaşanan alt sektör oldu.

Mali sıkışıklık devam ediyor

İnşaat sektöründe yaşanan mali daralma yılın ilk çeyreğinde de devam etti. Talep ve satışlardaki gerileme ile birlikte, nakit akışlarında daralma yeni yılda da devam ederken banka faizlerinin yüksek seviyede seyretmesi, mevcut banka kredi borçlarının geri ödenmesi noktasında sıkıntıların sürmesine yol açıyor.

İnşaat malzemeleri ihracatında da gerilemeler yaşandı

Ocak ayında gerçekleştirilen inşaat malzemeleri ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.6 düşerek 1,61 milyar dolara indi. Böylece Ocak ayında son 12 ayın en düşük aylık ihracatı gerçekleşti. İç pazardaki kuvvetli daralma karşısında inşaat malzemeleri sanayisi 2019 yılında da ihracata ağırlık veriyor. Ancak pazarlarda görülen yavaşlama ile birlikte ihracat da zorlaşmaya başladı. Türk Lirası’ndaki dalgalanmanın da ihracatı olumsuz etkilediği görüldü.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI