İMSAD (İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) tarafından her ay yayınlanan Sektör Raporu’nun eylül ayı değerlendirmeleri kamuoyu ile paylaşıldı. 15 Temmuz menfur darbe girişimi sonrası kısa süreli bir sıkıntı yaşayan sektör kısa sürede toparlanarak yeniden yükselişe geçti. Bu yükselişte özellikle Emlak Konut GYO’nun çok hızlı reaksiyon göstererek başlattığı ‘Tarihi Kampanya’nın ve hemen peşinden GYODER üyeleri şirketler tarafından devamı getirilerek inşaat firmalarında daha geniş bir katılım sağlanmasının çok büyük önemi oldu. Hükümet kanadından da sektörü destekleyecek önlemler alınmasıyla birlikte sektörün geçen yılın üzerinde rakamlarla yılı kapatması bekleniyor.
İnşaat sektörünü desteklemeye ve önünü açmaya yönelik alınan önlemler şöyle:
Gayrimenkul Sertifikaları Düzenlemesi
Özellikle kentsel dönüşüm projelerinde kullanılmak üzere inşaatların ve binaların bağımsız bölümleri üzerinde sahıp olunan haklarin gayrmenkul sertifikalarına taşınması ile kentsel dönüşüm sürecinin hızlandırılması hedefleniyor.
Gayrimenkul Portföy Yönetim Şirketleri Düzenlemesi
Bu şirketlerin özellikle ticari binalar satın almaları veya yaptırmaları ve ihtiyaç sahiplerine kiralamaları yöntemi portföyleri çeşitlendiriliyor. Böylece bu şirketlerin de bina inşaatlarına yönelmeleri ve bu yöndeki arzın artması hedefleniyor.
Konut Satış Kampanyalarının Devam Ettirilmesi
Halen devam eden, konut üreticisi firmaların başlattığı ve bugüne kadar 124 konut projesi ile 48 inşaat şirketinin katılarak destek verdiği ortak konut satış kampanyası ile Türkiye genelinde yer alan projelerde gayrimenkul satışlarının yeniden ivmelenmesi hedefleniyor. Konut satışlarının yeniden canlanmasının inşaat faaliyetlerini ve inşaat malzemesi satışlarını da destekleyeceği öngörülüyor. Emlak Konut’un çok yerinde ve tam zamanında gelen hamlesine hemen GYODER desteğinin gelmesi 15 temmuz şokunun kısa sürede atlatılmasında çok önemli rolü oldu.
Yeni Konut Alımlarında, Bankaların Konut Kredi Faizlerinde İndirime
Başta Cumhurbaşkanı’nın ve Hükümet’in talepleri doğrultusunda bankaların faizleri aylık oranda yüzde 1’in altına çekmeye başlamasına bağlı olarak kredi talebinde de hareketlenme yaşanıyor.
Konut Kredisi Kullanımında Peşinat Şartı Oranının Yüzde 25’ten Yüzde 20’ye İndirilmesi
Bankaların konut kredisi verirken baz aldığı satış tutarı 5 puan artırılarak yüzde 80’e yükseltildi. Böylece peşinat tutarı da yüzde 20’ye inmiş oldu.
150 M2 ve Üstü Konutlarda Yüzde 10’luk Avantaj Sağlayan KDV İndirimi
İstisna uygulamaları hariç 150 metrekare üzerindeki konutlar için uygulanan yüzde 18 KDV oranı Mart 2017 tarihine kadar yüzde 8’e indirildi. Böylece yüksek metrekareli konut stoğunda satışların hızlandırılması hedefleniyor.
Güneydoğu ve Doğu Anadolu Konut projeleri
Hükümetin açıkladığı Güneydoğu ve Doğu Anadolu paketine göre, bu bölgelerde yaklaşık 67 bin adet konut inşa edilmesi planlanıyor. Bölgedeki bu konut inşaatlarının da sektöre olumlu katkıda bulunacağı öngörülüyor.
Güneydoğu ve Doğu Anadolu Kamu Altyapı ve Sanayi Binaları İnşaatı ve Tedariki
Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da dört yıl içinde önemli alt yapı harcamalarının gerçekleştirilmesi planlanıyor. Ayrıca bu bölgede sanayi ve hizmet binaları yapılarak üreticilere tahsis edilecek ya da kiralanacak. Bu yatırımların da inşaat sektörüne destek olması planlanıyor.
İnşaat Sektöründe Büyümenin Devam Etmesi Bekleniyor
PROJE BİLGİ FORMU
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR