7 Ocak 2025 Salı
Ana SayfaSektörden Haberlerİnşaat sektöründe "Mesleki Yeterlilik Belgesi" krizi!

İnşaat sektöründe “Mesleki Yeterlilik Belgesi” krizi!

Yaklaşık 1 milyon civarında çalışanın olduğu ifade edilen inşaat sektöründe yeni bir kriz kapıda..Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın toplam 40 iş kolunda zorunlu hale getirdiği ve çalışanların edinmesinin zorunlu hale getirildiği Mesleki Yeterlilik Belgesi  tebliği 25 mayıs 2016'dan itibaren yürürlüğe giriyor. Cezai müeyyidesi bulunan tebliğ geçen sene 25 mayısta Resmi Gazetede yayınlanmıştı. 

Tebliğden en fazla etkilenecek olan inşaat sektöründe bugüne kadar Mesleki Yeterlilik Belgesi alan çalışan sayısının 20 bin civarında olduğu ve 40 bin küsur da bekleyen başvurunun olduğu belirtiliyor. Bu rakamların toplamı ise sektörde çalışanların neredeyse sadece yüzde 6'sına denk geliyor. Bu durumun inşaat şirketlerinin başını ağrıtacağını ve çalışan krizinin yakında olduğunu söyleyebiliriz.

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ OLMAYAN İŞÇİ ÇALIŞTIRAN  İŞVERENE KESİLECEK CEZA NEDİR?
İnşaat şirketlerinin yapılacak denetimlerle birlikte, 25 mayıs çarşamba gününden itibaren Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan işçi çalıştırdığı tespit edilirse işverene belgesiz çalıştırdığı işçi başına 500 bin lira ceza kesilecek!

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE KİMLER MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ALMAK ZORUNDA?
25 mayıs çarşamba gününden itibaren aşağıdaki işi yapanlar Mesleki Yeterlilik Belgeleri olmadan çalışamayacak:
Alüminyum kaynakçısı, bacacı (seviye 3 ve 4),betonarme demircisi, betoncu, çelik ekaynakçısı, direnç kaynak ayarcısı, Ahşap kalıpçı, alçı levha uygulayıcısı, alçı sıva uygulayıcısı, doğazaltyapı kontrol personeli, doğalgaz çelik boru kaynakçısı, doğalgaz ısıtma ve yakıcısı cizhaz personeli, doğalgaz işletme bakım operatörü, doğalgaz polietilen boru kaynakçısı,duvarcı, endüstriyel boru montajcısı, hidrolik pnomatikçi (seviye 4 ve 5),  ısı yalıtımcısı, ısımta ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, kaynak operatörü, makine bakımcı (seviye 3,4 ve 5), otomotiv elektromekanik işçisi, otomotiv mekanik işçisi, otomotiv montajcısı, otomotiv sac ve gövde kaynakçısı, panel kalıpçı, plastik kaynakçısı, seramik karo kaplamacısı, ses yalıtımcısı, sıvacı, su yalıtımcısı, tünel kalıpçısı, yangın yalıtımcısı.

MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ NASIL ALINIYOR?
Mesleki Yeterlilik Belgesi alabilmek için işçiler, bakanlığın yetkilendirdiği kurumlarda eğitim alıp, iki ayrı sınavdan geçiyorlar. Biri uygulama sınavı, diğeri yazılı bilgi sınavı olmak üzere iki kademeli  sınav için 2017’ye kadar işçilerden ücret alınmayacak.

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI