Dijitalleşme, inşaat sahalarında manuel süreçlerin otomasyonuna olanak tanıyarak proje planlama, çizelgeleme ve iletişim gibi görevler için gereken zaman ve çabayı azaltıyor. Artan bu verimlilik, maliyet tasarrufu sağlamanın yanı sıra projelerin çok daha erken zamanda tamamlanmasını sağlıyor. Dijital araçlar, proje bilgilerini paylaşmak için merkezi bir platform sağlayarak, gerçek zamanlı iletişimi kolaylaştırıyor ve ekip üyeleri arasında kusursuz koordinasyon sağlayarak daha iyi iş birliği ortamı yaratıyor. İnşaat teknolojileri sektörünün lider temsilcileri arasında yer alan Hilti, sunduğu dijital çözümlerle hem şantiyelerdeki dijital dönüşüme öncülük ediyor hem de karmaşık süreçleri çok daha efektif hale getiriyor.
İnşaat şirketlerinin gelişen pazar taleplerine uyum sağlamasına, rekabet gücünü korumasına ve hızla değişen teknolojik ortamda projelerini daha etkin bir şekilde teslim etmesine olanak tanıyan dijital dönüşüm artık bir seçenek olmaktan çıkıyor. İnşaat teknolojileri alanında gerçekleştirdikleri yazılım, mühendislik ve Ar-Ge çalışmaları sonucunda sektöre birçok yenilik kazandıran sektörün global ve lider oyuncuları arasında yer alan Hilti Türkiye Pazarlama Direktörü Mehmetcan Tufan konu ile ilgili şunları söyledi:
“Dinamikleri gereği yeniliklere adapte olma hızı diğer sektörlere göre daha düşük olan inşaat endüstrisi bu konudaki reflekslerini giderek güçlendiriyor. Hız, esneklik, artırılmış verimlilik, düşük maliyet gibi güçlü parametreler, şantiyeleri dijital dönüşüm iklimine daha da yaklaştırırken otomasyon çözümleri sektörün yıkılmaz kurallarını da değiştirmeyi başarıyor. Şunu çok net söyleyebiliriz ki dijitalleşme, inşaat maliyetlerini çeşitli şekillerde azaltmaya yardımcı oluyor. Dijital araçlar, proje planlama ve tasarımını optimize ederek, yeniden çalışmayı en aza indirerek, kaynak tahsisini iyileştirerek ve iletişimi geliştirerek verimsizlikleri ve israfı ortadan kaldırıyor. Ek olarak, inşaat şirketleri veri analitiği ve tahmine dayalı modellemeden yararlanarak daha doğru maliyet tahminleri, satın alma kararları ve risk değerlendirmeleri yapabiliyor. Dijital teknolojiler, inşaat sektöründe sürdürülebilirliğin teşvik edilmesinde de hayati bir rol oynuyor. Örneğin sahalarda kullanımı giderek artan BIM modelleri; enerji tüketimini analiz etmek, binaların performansını simüle etmek ve kaynak kullanımını optimize etmek için kullanılabiliyor.”
Tüm işler için tek platform sunan Nuron, inşaatta dijitalleşmeye boyut atlatıyor
Hilti tarihinin en büyük lansmanı ile tanıtılan yeni 22 Volt akülü platformu Nuron hakkında da açıklamalarda bulunan Tufan, platformun sektörün dönüşmesindeki rolü için şunları söyledi:
“Tüm işler için tek platform” mottosuyla geliştirilen ve bugüne kadar herhangi bir akülü makinede görülmemiş performansla çalışan Nuron, dijital dönüşüme yepyeni bir boyut kazandırıyor. Daha fazla güç ve esneklik sağlayan Nuron, inşaat profesyonellerinin akülü el aletlerini geleceğe taşıyarak şantiyelerde büyük bir değişim başlatıyor. Bu yeni teknoloji vidalamalardan kırıcılara kadar tüm aletleri tek bir kablosuz platformda çalıştırabilme imkânı sunmasının yanı sıra diğer güç kaynaklarıyla çalışan araçlara olan bağımlılığı da azaltıyor. Böylece iş sahasında daha az akü ve şarj cihazı oluyor. Üstelik her şeyi herkes için görünür hale getirerek tüm bilgilere erişim imkânı sunuyor. Şantiyedeki kazaları azaltmaya yardımcı olabilecek yeni iş sağlığı ve güvenliği özellikleriyle de fark yaratan Nuron, inşaat sahalarında maksimum güvenlik sağlıyor.”
BIM uygulamaları ile tüm proje daha tasarım aşamasındayken görülebiliyor
Bilgisayar destekli tasarım (CAD) ve yapı bilgi modellemesi (BIM) gibi dijital teknolojilerin, inşaat projelerinin daha hassas planlanmasına ve tasarlanmasına olanak tanıdığına dikkat çeken Mehmetcan Tufan; “Bu araçlar, olası sorunları belirlemeye, tasarımları optimize etmeye ve inşaat başlamadan önce bilinçli kararlar vermeye yardımcı olan ayrıntılı 3B modeller sağlayarak ekstra maliyetli olan yeniden çalışma olasılığını azaltıyor. Bu noktada Hilti olarak iş süreçlerinde veri takibinin hatasız bir biçimde sürdürülmesini sağlayan Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) ile projelerin yapımı sırasında pek çok kişi tarafından sürekli güncellenen bilgilere bütünsel ve kesintisiz bir biçimde ulaşılmasını ve bu verilerin dijital olarak takip edilmesini sağlıyoruz. BIM uygulamalarımız ile profesyoneller, projenin ilerleyen süreçlerinde meydana gelebilecek sorunları daha proje tasarım aşamasındayken görebiliyor. Ayrıca çok geniş bir BIM kütüphanemiz mevcut. Hilti ürünlerinin 3D ve 2D BIM/CAD objelerini bulunduran geniş bir içeriğe erişmeyi mümkün kılan bu kütüphane ile 3D çalışmaları doğrudan AutoCAD®, Revit® ve Tekla Structure programlarına ya da .ifc dosya formatı sayesinde ilgili yazılımlara aktarmayı sağlıyoruz” dedi.
Dijital uygulamalar proje öncesinde ve sonrasında zaman ve kaynak tasarrufu sağlıyor
Mühendislik tasarımlarını hızlandırıp kolaylaştıran PROFIS Engineering yazılımı hakkında da bilgi veren Tufan; “Ankraj uygulama tasarımları için geliştirilen bulut tabanlı PROFIS Engineering yazılımımız, inşaat profesyonellerinin en karmaşık ve zorlu bağlantı detaylarına sahip projeleri kolaylıkla yapmasını sağlıyor. Bu yazılım, karmaşık hesaplamaları otomatikleştirerek üzerinde çalışılacak hesaplama işlemlerini en aza indiriyor. Ankrajların ve taban plakalarının CAD/BIM modelleri için gerekli yol haritasını oluşturan PROFIS Engineering, şantiyelerin dijital çözüm ortağı olarak süreçlere hız kazandırıyor. Bunun yanı sıra müşterilerimiz, mühendislik platformu olan ASK HILTI’de tüm sorularına en kısa süre cevap bulabiliyor ve ilgi alanlarına yönelik webinar’ları izleyip makaleleri okuyabiliyor. Platform, çalışanların becerilerini güncel tutmalarına yardımcı olmak için çok çeşitli eğitim ve sertifika kurslarını da içeriyor. Bunlara ek olarak Hilti ON!Track Ready uygulamamızla kullanıcılarımıza tüm ekipmanlarının durumlarını istedikleri her yerden ve istedikleri zaman telefonlarından takip edebilme fırsatı sunuyoruz” diye belirtti.