İnşaat faaliyetlerine sigorta zorunluluğu geliyor; inşaat sahibinden müteahhide, yapı denetim şirketlerine kadar inşaatın her aşaması sigortalanacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı Yapı Denetimi Kanun Taslağına göre, hem inşaat sahipleri hem de müteahhitler, mesleki sorumluluk sigortası yaptıracaklar. Aynı zamanda yapı denetiminden sorumlu olan kuruluşlar da sorumluluk sigortası yaptırmak zorunda olacaklar.Sigortacılar ise sigortanın içeriğinden endişeliler. 1999 depreminden sonra da inşaat sigortasının gündeme geldiğini, ancak Bakanlık tarafından sigortacılara sorulmadan sigorta şartlarının belirlendiğini belirten sigortacılar, sigortanın uygulamaya geçemediğine değiniyorlar. Sigortacılar, Yapı Denetimi Kanun Taslağı ile getirilmeye çalışılan sigortanın da geçmişteki gibi sigorta şirketlerine sınırsız sorumluluk yüklememesi gerektiğini söylüyorlar.
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Genel Sekreteri Erhan Tunçay, inşaat sigortası konusunda Hazine Müsteşarlığı ile fikir alışverişinde bulunduklarını, ancak sigortanın içeriği hakkında henüz çalışma yapılmadığını belirterek, “Kanunda öngörüldüğü üzere bir mesleki sorumluluk sigortası sunulacaksa; sigortanın şartlarını Hazine’nin belirlemesi gerekir” dedi.
Primler yüksek olacak
Erhan Tunçay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı kanun taslağında yeralan mesleki sorumluluk sigortasının yapılmasında sigorta şirketleri açısından bir engel bulunmadığını ifade ederek, şunları söyledi: “Bu sigorta, tecrübelerimizden yola çıkarak, sigortadan istenen teminat, uzun yılları içeren ve afetlerde de kusursuz sorumluluk getiren bir içerikte olmamalıdır.”
Tunçay, kusurlu bir yapının inşa edilmesinde kusurun, yapıyı inşa eden ile yapıyı denetleyene ait olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sigorta denetim fonksiyonunun kusurunu sigorta etmektedir. Denetim görevini kusurlu yerine getiren ve bunu sık sık tekrarlayan kişilerin sigorta primi çok yüksek olabilecek, belki de kendilerine teminat verilmeyerek.”
Deprem sigortası gibi olursa yapılamaz
TÜRKİYE Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Genel Sekreteri Erhan Tunçay, getirilmek istenen inşaat sigortası ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile henüz tam mutabakat sağlanmadığını belirterek, şunlar söyledi: “İBu bir sorumluluk sigortası ve tazminat sadece kusurun ispatı halinde ödenmelidir. Büyük bir deprem gibi doğal afetler sonucunda yıkılan yüzlerce, binlerce konut arasından kusurlu olanların tespiti son derece güç ve uzun süreç alacaktır. Depremde yıkılan tüm konutlarda, bu sigortayı deprem sigortası gibi devreye sokmak gibi bir yola gidilirse, bu sigorta işlemez.”
Bireysel emekliliğe girenler 2.8 milyon
EMEKLİLİK Gözetim Merkezi’nin (EGM) açıkladığı son verilere göre bireysel emeklilik sistemine giren katılımcıların sayısı 2.8 milyonu geçti. Katılımcıların fon toplamı ise 17 milyar 769 milyonu bulurken, katılımcıların şirketlere yatırdıkları katkı payı tutarı da 14,5 milyarın üzerine çıktı. Yatırıma yönlendirilen tutar 14,1 milyar TL oldu. Gruba bağlı emeklilik sözleşmelerinin sayısı 642,3 bin olurken, işveren katkılı emeklilik planlarının sayısı da 138 bini geçti. Temmuz sonunda emekli olanların sayısı da 5 bin kişiyi buldu.
Gençler finansal geleceğini dijital ortamda yönetecek
EUREKA, Achmea ve Garanti Bankası’yla birlikte üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği “Let’s Design The Future” proje yarışmasının yarı finalini Hollanda’da yaptı. Türkiye – Hollanda ilişkilerinin 400. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen yarışmada “Gençlerin paralarını daha iyi yönetebilmek için nasıl bir dijital platforma ihtiyaçları var?” sorusuna yanıt veren 350 üniversite öğrencisinden 15’i yarı finalde yarışmaya hak kazandı.
Hürriyet