13 Ocak 2025 Pazartesi
Ana SayfaSektörden Haberlerİnşaatın 2013 tablsonu çizdi!

İnşaatın 2013 tablsonu çizdi!

 

Dünyada yaşanan ekonomik krizin etkileriyle taleplerde yaşanan yavaşlama, stok artışı, konutlarda KDV düzenlemesi konusundaki belirsizlik gibi faktörlerin etkisiyle 2012 yılında umduğunu bulamayan inşaat sektöründe gözler 2013’te beklenen gelişmelere çevrildi. 2013 yılına yüzde 18 KDV kararı ile başlangıç yapan sektör, kentsel dönüşüm, mütekabiliyet ve 2B yasalarından umutlu… Hararetli tartışmaların yapıldığı şu günlerde, inşaat sektöründe tam 20 yıldır ses getiren projelere imza atan Çukurova Gayrimenkul’un Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Kara, inşaat sektörünün 2013 yılı tablosunu değerlendirdi.
 
Yeni KDV sistemi daha adil ve mantıklı!
İnşaat sektörünün sıcak gündem maddesi KDV oranlarındaki değişiklik oldu. Maliye Bakanlığı’nın yeni uygulamasına göre, arsa birim metrekare vergi değeri 500 ile 1.000 TL arasında olan konutlardan yüzde 8, 1.000 TL ve üzeri konutlardan yüzde 18 KDV alınacak. Çukurova Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Kara, KDV oranlarının arsanın birim metrekaresinin vergi değerine bağlandığı bu yeni sistemin daha mantıklı ve adil olduğunu söyledi.
 
Yeni düzenlemede belediye emlak rayiç bedeline göre belirlenecek oranlarda vergi ödeneceğini vurgulayan Kara, bundan böyle lüks semtlerdeki konutlarla diğer bölgelerdeki konutların bir tutulmayacağını söyledi. Kara, “1 Ocak 2013’ten sonra ruhsatı alınan ya da ihalesi yapılan ve arsa metrekare değeri nedeniyle yüksek vergi oranına giren projelerin fiyatlarında yaşanacak yükseliş sektörün satış potansiyelini sınırlayabilir.” dedi.
 
Kentsel dönüşüm projeleri sektöre ivme kazandıracak
 
Kentsel dönüşüm, mütekabiliyet ve 2B yasalarıyla birlikte 2013 yılında geçen yıla göre daha hızlı büyüme beklendiğini ifade eden Kara, kentsel dönüşüm kapsamında hayata geçirilecek yeni projelerin sektöre ivme kazandıracağını söyledi. Kara, “Ancak kentsel dönüşüm, dar kapsamlı ve parselinde bina bazında dönüşüm olarak algılanmamalı. Yerinde imar artışıyla yapılmaya çalışılan kentsel dönüşüm başarısız olur. Kentleri uzun vadede geri dönüşü mümkün olmayan hatalara sürüklememek için kentsel dönüşüm; yolu, altyapısı, yeşil alanı ile daha kapsamlı, planlı ve sağlıklı yaşam alanlarına dönüşüm olarak ele alınmalı. Ayrıca devlet ve yerel yönetimler daha etkili ve yönlendirici rol oynamalı.” diye konuştu.
 
Mütekabiliyetin etkin olması için yabancılara oturma ve çalışma izni verilmeli
 
2013’te Mütekabiliyet Yasası’nın çıkmasından sonra yabancıya konut satışında da artış beklendiğini hatırlatan Kara, mütekabiliyetten umulan faydanın sağlanabilmesi için gayrimenkul satın alan yabancılara oturma ve çalışma izni verilmesi gibi yasaya ek düzenlemeler yapılması gerekliliğinin altını çizdi.
 
Ruhsat yoksa satış da yok…
 
Kara, Yeni Tüketici Kanunu ile inşaat firmalarının ruhsat almadan satışa başlayamayacak olmasının sektörün kanayan yaralarından biri olan haksız rekabetin önlenmesi için çok önemli bir adım olduğunu bildirdi. Kara, “Bu kanun, belli bir geçmişi olan, projelerini zamanında teslim eden, ev sahiplerini mağdur etmemek için her detayı ince ince düşünen firmaların değerinin anlaşılması için önemli bir gelişme. Bu sayede tüketiciler de güvenle konut satın alabilecek.” dedi.
 
Yerel seçimlerden sonra inşaat sektörü hareketlenecek
 
Kara, 2013’te Türkiye’ye yabancı sermaye girişinde önemli oranda artış beklendiğini ve yabancı sermayenin gözde sektörlerinin başında inşaat ve gayrimenkul kiralama olacağını belirtti. Yerel seçimlerden sonra sektörün hareketleneceğini ifade eden Kara, 2014’ün de inşaat sektörü açısından önemli ve belirleyici olacağını sözlerine ekledi.
 
İLETİŞİM
 
0216 517 55 55

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI