Çalışma Bakanlığı Esenyurt'taki facia sonrasında 400 iş müfettişi daha görevlendirdi ve işgüvenliği uzmanında online denetime geçti.
ANKARA-İSTANBUL'da Marmara Park inşaatında meydana gelen yangında 11 işçinin yanarak ölmesinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da teyakkuza geçti. Bu tür kazaların yaşanmaması için yapılacakları masaya yatıran bakanlık, kısa bir zaman içinde devreye sokacağı yazılım sistemiyle tüm işyerlerini “iş güvenliği uzmanı” açısından denetleyecek. Sosyal Güvenlik Kurumu ile ortak kurulacak sistemle, iş güvenliği uzmanı çalıştırmayan işyerleriyle ilgili otomatik olarak denetim elemanlarına mesaj gidecek. Geçen yıllarda alınan 400 müfettiş yardımcısının tümünün sahada denetim yapabilmesi için çalışmalar hızlandırılacak. İş güvenliği yasa taslağının bir an önce yasalaşması için de, gerekli girişimlerde bulunulacak.
Bakanlık, yangının gerçekleştiği şantiyedeki denetimlerini sürdürüyor. Hem iş müfettişleri hem de diğer denetim elemanları çalışıyor ve kısa bir zaman içinde de şantiyeyle ilgili raporun tamamlanması hedefleniyor. Bakanlığın kuracağı sistem, 50’den fazla çalışanı olan ve iş güvenliği uzmanı çalıştırması gereken işletmelerin durumunu online olarak gösterecek. Ayrıca hem denetim birimlerine hem de işletmenin kendisine iş güvenliği uzmanı istihdamında durumunu gösteren bir bilgilendirme notu gönderecek. Bu yolla, iş güvenliği uzmanı çalıştırmayan işletmelerdeki eksikliğin kısa zamanda tamamlanması hedefleniyor.
400 müfettiş daha geliyor
Bir diğer çalışmayla da, Çalışma Bakanlığı bünyesine katılan 400 müfettiş yardımcısının daha sahaya çıkması hedefleniyor. Bakanlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre, müfettiş yardımcıları bir süredir eğitim görüyor ve aşama aşama sahada denetime çıkıyor. Kısa bir süre içinde de 400 müfettiş yardımcısının tamamının sahaya çıkarak denetimlerde bulunması hedefleniyor. Uzun yıllardır tartışma konusu olan, ancak bugüne kadar yasalaşmayan iş güvenliği yasa taslağının kamuoyuna daha iyi anlatılması ve taslakla ilgili sürecin hızlandırılması da bakanlığın üzerinde durduğu önlemler arasında bulunuyor.
Süleyman Çelebi’den iddia
TBMM Genel Kurulu’nda, eski DİSK Başkanı CHP ’li Süleyman Çelebi, İstanbul’da kaldıkları çadırda yanarak ölen işçilerden Çetin Coşkun ve Sevdin Özen’in işe giriş tarihin 11 Mart 2012 olduğunu ileri sürdü. Çelebi, “Bu arkadaşlar öldükten sonra sigortalı oluyor” diye konuştu. SGK yetkilileri ise, internetten yapılan işlemler kapsamında işe giriş bildirgesinin de bulunduğunu belirterek, “Muhtemelen kaza olayı yaşandıktan sonra internete işveren tarafından girilmiş ve işe giriş bildirgeleri doldurulmuş” bilgisini verdi.
Erdoğan: Tedbirleri, teftişleri sıklaştıracağız
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da partisinin grup toplantısında, hiç kimsenin hayatının ucuz olmadığını ifade ederek, “Yoksulun, garibanın, işçinin, emekçinin, alın teriyle geçinen insanın hayatı hiç ama hiç ucuz değildir. Milyarlarca liralık yatırımlar yapanların, milyarlarca liralık kârlar elde edenlerin, alınteriyle geçinen işçilerin güvenliğini bu kadar hiçe saymasını asla kabul etmeyiz, edemeyiz” dedi. Erdoğan, Esenyurt’taki acı olayın, tüm boyutlarıyla aydınlığa kavuşturulmasının yakın takipçisi olduklarını vurgularken, bu olayda sorumluluğu bulunanların, en kısa süre zarfında adalete teslim edileceğini kaydetti. Erdoğan, “Çalışma Bakanıma da dün akşam bu konuyla ilgili gerekli talimatları, yaptığımız bir toplantıda verdim. İş kazalarını, meslek hastalıklarını minimuma indirmek, iş ve işçi güvenliğini en ideal şekilde tesis etmek için çok daha kararlı tedbirleri hayata geçireceğiz” diye konuştu.
Radikal