19 Kasım 2024 Salı
Ana SayfaManşetİnsanımızın Yapısı Değişmiyor; Binalarımızın Yapısını Değiştirelim…

İnsanımızın Yapısı Değişmiyor; Binalarımızın Yapısını Değiştirelim…

Gayrimenkul Sektörü Stratejisti ve Emlakdream köşe yazarı Bilge Özdemir, #Asrınfelaketi olmasın diye “Marmara Bölgesi“ ve “Türkiye Geneli“ için öneri ve değerlendirmelerde bulundu.

İskan Bizde Milat Olmasın!..
 
İnşaatı tamamlanmış bir binanın mimari projeye uygun şekilde yapıldığını onaylayan belgeye iskan ruhsatı denir. İskan belgesi “yapı kullanma izin belgesi” olarak da adlandırılır.
 
Ancak, Bizde İskan belgesi alınan gayrimenkulde “oturma ve kullanma“ hakkı ile birlikte her türlü “projeye uygun olmayan tadilatları yapma“ hakkının elde edildiği kabul edilir.
 
Yani, yapının iskan ruhsatı/yapı kullanma izni belgesi alınıncaya kadar dönem, Yapının Milattan Öncesi, yapının iskan ruhsatı/yapı kullanma izni belgesi alındıktan sonrası, Milattan Sonrasıdır.
 
Yapının Milattan öncesine kadar; teknik ve bürokratik sorumluluklar/sorumlular tanımlanmış olup, Milattan sonranın sorumlusu bulunmamaktadır.
 
İskan Sonrası Periyodik Muayene Zorunluluğu Getirilmelidir
 
Bu öneri “yerleşim ve yaşam sürecini“ kapsayan sorumlusu olmayan dönemlere yönelik yapı yaşına bağlı her 5 veya 3 yılda 1 proje imarına uygunluk, muayene denetim zorunluluğu getirilmesidir.
 
Muayene’den geçmeyen yapıların en kısa sürede önerilen güçlendirme faaliyetine tabii tutulması kanuni zorunluluk olarak düzenlenmelidir.
 
Bu süreçte askıya alınan Elektrik – su – doğalgaz vb hizmetleri, düzenleme tamamlanarak resmi onay alındıktan sonra kullanıma açılmalıdır.
 
Ticari ve Sportif yapıyı Konutların Altından çıkarmanın zamanı geldi!
Konut apartman bloklarının altında ve Baza Kat üstünde geliştirilen Konut, Ofis, Otel ve Ticari alanların altındaki Baza katlarda konumlu “ ticari ve sportif alanların “ konumlandırılması patlamaya hazır saatli bomba gibi olduğu gerçeği ile karşı karşıyayız.
 
Bu alanlarda Ticari veya Sportif faaliyetlere uygun mekanlar yaratabilmek için imara aykırı tadilat – genişletme – kolon kesme vb gibi aykırı durumlara davetiye çıkarmaktadır.
 
Ne yazık ki deprem hasar bölgelerinde yıkımların büyük bir oranı cadde ve sokak cephelerinde altında ticari alanların olduğu yerlerdir.
 
İmar mevzuatında, Ticari ve Sportif yapıların; Yerleşim – Yaşam alanlarının altından yer almasının yasaklanması değerlendirilmelidir.
 
Sonuç olarak;
Konut Bloklarının Altına Ticari & Sportif Alan Ruhsatı yasaklayın.
 
  • Yasaklayın ki kolonları kesmesinler,
  • Yasaklayın ki, depo girişleri için perde betonları açmasınlar,
  • Yasaklayın ki ticari faaliyet için kat yüksekliğini imalatta zorlamasınlar.

PROJE BİLGİ FORMU

Bilge Özdemir
Bilge Özdemir
Bilge Özdemir, pazarlama ve işletme konularında yurtdışı ve yurtiçinde eğitim almış ve önde gelen firma ve gayrimenkul projelerinde uzun süre üst düzey profesyonel yöneticilik yapmış, sektörü bilen, proje geliştirip yönlendiren, proje pazarlama ve satış misyonundan gelen vizyon sahibi girişimcidir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI