25 Aralık 2024 Çarşamba
Ana SayfaSektörden Haberlerİnsanlar döviz bozdurup ev alıyorlar

İnsanlar döviz bozdurup ev alıyorlar

Bankaların konut kredisinde faiz oranlarını artırması satışları bir miktar düşürmesine karşın Türkiye'de gayrimenkul en gözde yatırım aracı olmaya devam ediyor. Konut yatırımının birçok bileşenden oluştuğunu söyleyen Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, "Gayrimenkul yatırımı hâlâ cazibesini koruyor. Konut kredilerindeki faiz artışını firmalar kendi içinde çözüyor. Ayrıca biz Metropol İstanbul'daki evlerin yarıdan fazlasını peşin sattık. Hatta döviz kurundaki son yükselişle birlikte, dolarını bozduran gelip ev aldı" dedi. Varlıbaş'la, gayrimenkul sektöründeki mevcut tabloyu ve yeni dönem yatırım planlarını konuştuk. 
 Öncelikle ekonomik gidişatla ilgili değerlendirmenizi alabilir miyim?
Hiçbir zaman Türkiye ekonomisi için kötümser olmadım. Ülke olarak birçok artımız var. Hatta dünya ortalamasının üstündeyiz. 10 yılda güçlü bir iktidar ekonomik başarı getirdi. Bu sürede 3 kattan fazla büyüdük. Bana göre 2023'te 10 büyük ekonomiden biri olma hedefimiz çok rahat gerçekleşir. 

2.5 MİLYAR $'LIK PROJE 
 Yürüttüğünüz projeler hangi aşamada? 
1 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirdiğimiz Varyap Meridian'da teslim aşamasına geldik. GAP İnşaat'la birlikte yaptığımız Metropol İstanbul'un yatırımı sürüyor. Bu proje 1.5 milyar dolar büyüklüğünde. 
 Konut kredilerinin faiz oranlarındaki artış satışlarınızı nasıl etkiledi? 
İnsanların konut alma kararı birkaç bileşenden oluşuyor. Tek başına faiz oranları belirleyici olmuyor. Artış satışları bir miktar yavaşlattı elbette. Bana göre bu seviyede faiz satışlar önünde çok büyük bir engel değil. Zaten birçok firma kendi bünyesinde bu artışı karşılıyor. Biz de öyle yapıyoruz. Yüzde 55'i satılan Metropol İstanbul'da aynı şeyi yapıyoruz. 

YÜZDE 50 PEŞİN SATIŞ 
 Ağırlıklı olarak kimler sizden konut alıyor? 
Müşterilerimizin yüzde 50'ye yakını peşin parayla alıyor. Çünkü bu kitle, yatırım amaçlı düşündüğü için parasını en iyi şekilde değerlendirmek istiyor. Bu nedenle döviz kurunun yükselmesi satışlarımıza pozitif etki yaptı. Parasını dolar ve euroda tutanlar son yükselişten sonra dövizini bozdurup ev aldı. Dövizden çıkarken gayrimenkule yönelme oldu. Çünkü İstanbul gibi dünyanın önemli merkezlerinde gayrimenkul yatırımları her zaman kazandırıyor. Durduğu yerde yatırım kendini ikiyeüçe katlıyor. Bu dünyanın hiçbir yerinde ve yatırım enstrümanında olmuyor. 

DEVLET MEMURLUĞUNDAN İNŞAAT DEVİNE
40 yıllık bir geçmişine sahip olan Süleyman Varlıbaş, Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı Ulucami Köyü'nde doğdu. Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde Ziraat Mühendisliği eğitimi aldı. Çaykur'da fabrika müdürlüğü yaptı. 1980 yılında 10 yıllık memuriyet görevinden istifa ederek kendi işini kuran Varlıbaş, "Babam ayrılmamı pek istemedi ama kararıma da saygı duydu" diyor. Memurluktan ayrılma kararının gerekçesini de şöyle anlatıyor: "Çaykur'da çalışmak çok zordu o zaman. Çünkü insanların menfaatiyle ilgili konulara doğrudan müdahil olmanız gerekiyordu. Kapasite sıkıntısı vardı. Kampanya dönemlerinde sabahlara kadar uyumazdım. Kamyonlardan gece çay boşaltır, yağmurlu havalarda işçilerle çalışırdım. Ama baktım ki bu görev beni tatmin etmiyor. Dar kalıplar içinde çalışıyorduk çünkü. İstediğimiz birçok şeyi yerine getirme imkânına sahip değildik. Daha büyük işler yapmak için ayrıldım. Babam ve kardeşlerimle şirketimizi kurduk. Türkiye'nin pek çok şehrinde önemli projeler hayata geçirdik. Çok şükür hiç yokluk görmedik ama çok zengin bir ailenin çocuğu da değildim."

TARIM VE HAYVANCILIKLA İLGİLENİYORUM
Türkİye'nİn pek çok şehrinde taahhüt projeleri hayata geçiren Süleyman Varlıbaş, son dönemde tarım ve hayvancılıkla ilgili yatırımları gündemine aldığını söyledi. "Geçmişteki yanlış tarım politikaları beni bu alanın dışında yatırımlara yönlendirdi" diyen işadamı şunları söyledi: "Aslında ziraat mühendisiyim. Doğal olarak tarım ilgi alanıma giriyor. Eskiden yanlış tarım politikaları yüzünden bu iş kârlı değildi. Şimdi hükümet tarıma çok büyük destek veriyor. Özellikle organik tarımla yakından ilgileniyorum. Hedefim bu alana yatırım yapmak. Uygun büyüklükte bir arazi bulursam hayvancılık yatırımı da yapabilirim."

KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN 50 KİŞİLİK EKİP KURDUK
 Yeni yatırım planlarınız var mı?
Kendi arsalarımız üzerinde geliştireceğimiz projeler var. Kentsel dönüşümle yakından ilgileniyoruz. Ayrıca Varyap Meridyan'ın yanında yaşam merkezi yatırımımız olacak.

 Kentsel dönüşüm için çok başvuru oluyor mu?
Çok talep var… Hatta bunlara cevap vermekte zorlanıyoruz. Daha çok sitelerden bu yönde talep geliyor. Bu durum zaman ve enerjimizi alıyor. Hatta bunun için yaklaşık 50 kişilik bir ekip kurduk. Onlar görüşmeleri belli bir aşamaya getirdikten sonra bize bir rapor sunuyor. Bu süreçte hiç olmayacak teklifler sunan firmaların olması işleri zora sokuyor. Bana göre kentsel dönüşümde müteahhitler belli bir aşamadan sonra devreye girmeli. Belediyeler, TOKİ ya da Emlak GYO gibi kuruluşlar bu projelerde hak sahipleriyle anlaşmaları yapmalı. Hatta avam ve imar planları bile çıkarılmalı. Oralar arsa haline getirildikten sonra imar konusunda müteahhitler devreye girmeli.

Bayramı köyümde geçiririm
İş için çok sık seyahat ettiğini söyleyen Süleyman Varlıbaş, "3 günden sonra sıkılıyorum. Tatil benim için çekilmez oluyor" diyor. Dini bayramları mutlaka köyünde geçirdiğini söyleyen işadamı şunları anlattı: "Çünkü babamın mezarı köyde. Babamın en mutlu olduğu yer orasıydı. Ben de doğayı çok seviyorum." 17 yaşında lise son sınıf öğrencisiyken evlenen Varlıbaş'ın 5 çocuğu 4 torunu var. Çocukları ve torunlarıyla arkadaş gibi olduğunu anlatan Varlıbaş, "Çocuklarıma doğruluğu ve dürüstlüğü öğütlerim. Bir de bu varlığın her zaman olmayabileceğini anlatırım. İnsanların arasına katılıp nasıl yaşadıklarını görmelerini tavsiye ederim. Ona uygun bir yaşam tarzı geliştirmelerini istiyorum. Kendi adıma herkesin imreneceği şeylere sahip olmak istemem" dedi.

Kaynak:Sabah

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI