Gaziantep'te bir boya firması, 6 aylık Ar-Ge çalışmaları sonucu, nanoteknoloji kullanarak, sadece mor ışık altında reaksiyon gösteren boya üretti. 'Sihirli boya' ismi verilen ürün, sanatsal çalışmalardaki görsel efektten dedektiflik uygulamalarına kadar birçok alanda kullanılabilecek. Mestanoğlu Boya Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Mestanoğlu, görüntüsü flu bir beyaz olan ancak mor ışık altında yeşil, kırmızı ve mavi renge bürünen boyanın patentini almak için gerekli müracaatları yaptıklarını söyledi. Mestanoğlu, "Türkiye'de bu boyayı ilk biz ürettik. Mısır, Libya, Türkmenistan gibi ülkelerle ihracat için görüşmelerimiz sürüyor." dedi. İş gezisi için Beyrut'ta bulunduğu sırada, bu ülkedeki bir işletmede gördüğü boya çeşidini kendi üretmek için harekete geçen Mestanoğlu, 8 kişilik ekibiyle Ar-Ge çalışmalarına başlamış. Mestanoğlu, yaklaşık 6 ay süren bu çalışmalar sonucunda bazı pigment ve kimyasalların bileşiminden flu beyaz görünümlü özel boya elde etti.
Gün ışığında belli olmayan ancak, mor ışık tutulduğunda kendisini gösteren boya, yeşil, kırmızı ve mavi renklerde üretildi. Değişik şekillerin yapılabildiği ve düğün salonu ile restoran işletmelerinin büyük ilgi göstermesinin beklendiği boya, ilk olarak deneme amaçlı Antalya'da birkaç firmanın kullanımına sunuldu. Nanoteknoloji bir ürün olan ve 'Caprice' markasıyla piyasaya çıkacak özel boyanın otellerin temizlik kontrollerinde olduğu gibi dedektiflik uygulamalarında da kullanılabileceği belirtiliyor. Ürün için Türk Patent Enstitüsü'ne de gerekli müracaatları yaptıklarını anlatan Mestanoğlu, şu bilgileri verdi: "Ürün sanatsal bazda önemli bir işlev görebilir. Ayrıca Avrupa'da bazı otel işletmelerinin kullandığı bir yöntem var. Temizlik şirketlerinin temizledikleri yerin kontrolü için bu boya önemli katkı sağlayabilir. Yakında oteller için bilgilendirme çalışmaları yapacağız. Bu boya, dedektiflik uygulamaları kapsamında da kullanılabilir. Özel boya herhangi bir yere sürüldüğünde orada yapılan tırmanış ve benzeri şeyler mor ışık tutulduğunda kolaylıkla tespit edilebilir."
Ürünü ilk olarak 40 cc'lik şişelerde ürettiklerini ancak istenen boyutta da üretim gerçekleştirebileceklerini anlatan Mestanoğlu, ihracatla ilgili de görüşmeleri sürdürdüklerini kaydetti. TUSKON'un Dünya Ticaret Köprüsü'nde de ikili görüşmeler yaptıklarını ifade eden Mestanoğlu, "Mısır, Libya ve Türkmenistan gibi bazı ülkelerle görüşmelerimiz devam ediyor. Ürünün, bu ülkelere pazarlanması için ciddi bir çalışma içerisindeyiz." şeklinde konuştu. Boyanın ilk etapta 7-8 dolardan satışa sunulması bekleniyor. Bu boyanın nasıl uygulanacağı hakkında da bilgi veren Mestanoğlu, su bazlı, özel tip akrilik reçine esaslı, parlak, sonkat boya olan ürünün, imalatında kullanılan pigmente bağlı olarak mor ışık altında farklı efektler oluşturduğunu söyledi. Ürünün uygulaması için öncelikle yüzeyin temiz, kuru ve kirden arınmış olması gerekiyor. Yeni bir alçı yüzeye uygulanacaksa da ilk olarak alçı bindarı uygulaması yapılması öneriliyor. Bindarın kurumasını takiben 8-10 saat içerisinde sihirli boya uygulamasına geçiliyor. Çok etkili renk efektleri elde etmek için de beyaz bir alt tabaka kullanılması gerekiyor. İyi kalite fırça, rulo veya sprey tabancası ile uygulanabilecek boyanın, su ve sabunla uygulama sonrası temizliği yapılabiliyor.