22 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaSektörden HaberlerIşıkara İstanbul depremi için uyardı

Işıkara İstanbul depremi için uyardı

Türk Kızılayı Genel Başkanı Baş Danışmanı ve Afete Hazırlık ve Deprem Eğitim Derneği Onursal Başkanı  Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, özellikle İstanbul ve civarı başta olmak üzere Marmara'yı etkileyecek büyük bir depremin her an olabileceğini söyledi.

17 Ağustos depreminin Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun Geyve'deki Kuzey çatalında olduğunu hatırlatan Işıkara, Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun güney çatalındaki 300 yıllık sessizliğin ikinci bir büyük depreme sebep olabileceğini, İstanbul'un bunu ciddi biçimde hissedeceğini belirterek, "Her gün bir gün daha büyük Marmara depremine yaklaşıyoruz" dedi.

 Işıkara, İstanbul ve civarında beklenen büyük depremle ilgili şunları söyledi:

 Küçük depremlerin kümelendiği yer bir büyük depremin yeri olabiliyor.İzmit Körfezi ve Gölcük'te küçük depremler uzun bir süre oluştu, bir kümelenme vardı. Ve 17 Ağustos depremi de o kümelenmenin olduğu yerde oldu. Gemlik'te de  küçük depremlerin olduğu bir kümelenme var. Gemlik, Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun Geyve'de başlayan bir çatallanması var. 17 Ağustos depremi kuzey çatalında oldu. Geyve'deki çatalın kuzeyinde. Şimdi güney kolu Geyve, Mekece, İznik Gölü'nün güneyi ve Gemlik Körfezi'nden Marmara'ya giriyor. Gemlik Körfezi'nde de küçük küçük kümelenmeler var.

Eğer bu teori doğruysa Gemlik Körfezi'nde de yani güney kolda da, ki Kuzey Anadolu Fay Zonu 7 civarında deprem üretiyor. Bir de üstüne üstlük bu güney kolu 250-300 seneden beri sessiz. Bana göre bu rahatsız edici bir süreç. Bu kolda olacak bir depremde yine bütün Marmara etkilenecektir. İnşallah ikinci bir 17 Ağustos olmaz, ama benzerini İstanbul yaşayacak. Yani Gölcük ve İzmit, Adapazarı yaşadı İstanbul hissetti. 17 Ağustos depremi aynısı olacak. Gemlik civarı bunu yaşayabilecek ama İstanbul hissedecek. Adalar'ın güneybatısındaki ayrı bir olay. O hala duruyor, 12 Kasım depreminden sonra 13 Kasım 1999 yılında açıklamıştım. O hala duruyor, her gün bir gün daha bu büyük Marmara depremine yaklaşıyoruz. Anadolu'nun güneyindeki A şehrinde olan bir deprem İstanbul'u etkilemez.

Marmara ve civarını ifade ettiğimiz zaman bir Adalar'ın güneybatısı var ki, İstanbul bu depremden çok etkilenecektir. Tsunami olmayacaktır, 2-3 metre boyunda dalga olabilir. İstanbul'un da Avrupa yakası çok etkilenecektir. Ama Gemlik'teki olan bir deprem Bursa ve bu civarı etkileyecektir, İstanbul da aynı 17 Ağustos'u hissettiği gibi o depremi hissedecektir. Bu dediğim yerlerdeki deprem yarın da olabilir. Bir depremin nerede ve ne büyüklükte olabileceğini bilim söyleyebiliyor. Ama 'ne zaman'ın cevabına maalesef cevap veremiyor. Keşke cevap verebilsek. Dolayısıyla bu bugün için toplumun bilmesi lazım. Birileri ortaya çıkıyor ve tarih öngörüyor. Bugün için bir depremin ne zaman olacağını söylememiz mümkün değil, bu konuda bir teknolojik alet de yok."

 Bizler açısından o sessizlik çok iyi bir sessizlik değil. Deprem olma olasılığı çok daha yüksek yerler. Türkiye'de yaşayan bizlerin, Marmara'da yaşayan bizlerin, yarın deprem olacakmış gibi hazır ama olmayacakmış gibi de normal yaşantımızı sürdürmek zorundayız" diye konuştu.

 
 Prof. Dr. Işıkara, Türk Kızılayı'nın afet yönetiminde risk azaltma projesiyle ilgili bir çalışma yaptıklarını anlattı. 13 Ocak 2007 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın İstanbul'da başlatılan Türk Kızılayı'nın "Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi"nin çok önemli olduğunu belirten Işıkara, Türkiye'de her yıl 6'nın üzerinde deprem olma olasılığının yüzde 64 olduğunu, bunun son derece yüksek bir olasılık olduğunu bildirdi. Ahmet Mete Işıkara, "Toplum liderlerini teşkilatlandırma projesinde muhtarlar ve öğretmenler, din adamları ve projeye sonradan katılan toplum destekli polisler var. Biz bu projeyle afetlere karşı hem zarar azaltma hem de hazır olmak kavramı açısından mahalle düzeyine kadar indirmenin çok daha etkin olacağını düşündük. Türkiye'de her yıl bir kere 6'nın üzerinde, hatta bizim yaptığımız istatiksel bir çalışma var. 6.3 büyüklüğündeki bir depremin olma olasılığı yüzde 64 civarında.

Bu çok yüksek bir olasılık. Belki buna 6'nın üzerinde bir depremin olma olasılığının yüzde 64 olarak ifade edilmesi daha doğru olur. Özellikle 17 Ağustos da dahil olmak üzere pahası olmayan can kayıplarının yanı sıra bu ülke yalnız deprem değil, afetlere karşı çok büyük bir bedel ödedi. Yalnızca 17 Ağustos'un bu ülkeye maliyeti 24 milyar dolardır. Pahası olmayan can kaybı, 18 bin 840 kişi, onun pahası yok. Hatta 2001'de girdiğimiz ekonomik krizin başlangıç noktası da 17 Ağustos'tur. Çünkü Türkiye ekonomisine çok büyük bir darbe vurmuştur. Çok önemli bir bölgede olduğu için asrın depremi oldu. Tüm Marmara etkilendi. Marmara'da sanayi, ticaret var, medya yani sizler varsınız. Küçük orta boy işletmeler, ağır sanayi, otomobil sanayi, hepsi. Doğal afetler bizim kaderimiz değildir. Biz doğal afetlere karşı dirençli bir toplum olmak zorundayız. Çünkü başta deprem olmak üzere, ki Türkiye topraklarının yüzde 98'ini kapsıyor, diğer afetler de bize zarar veriyor. Bu zararı ancak eğitimle azaltabiliriz" dedi.

Işıkara Risk Yönetimine dikkat çekiyor

Yönetsel açıdan baktığımız zaman artık kriz yönetiminden çok risk yönetimine dönmemiz gerekiyor..Bizim uzun süredir yaptığımız insanımızı enkaz altından nasıl kurtarırız çalışmaları .Fakat esas olan benim insanım enkaz altında nasıl kalmasın, depremden nasıl korunsun çalışmaları yani risk yönetimi tanımı bu.Risk yönetiminin ne kadar önemli olduğunun sonuçlarını son Van depreminde izledik.

Van Valis'de deprem sonrası yaptığı açıklamalarda "Bundan böyle risk yönetimi üzerinde çalışacağim" dedi.

Benim senelerdir söylemeye çalıştığım  buydu.Hatta şunu da üst yönetime ifade etmek istiyorum bizim risk yönetiminde uzmanlara ihriyacımız var.Vali atamalarında özellikle adayın risk yönetimi konusunda ehil olup oladığına bakılmalı, hatta kıstas olarak alınmalıdır.Devletin bu konud açtığı kurslara valiler katılmıyor,yardımcılarını yolluyorlar.Yardımcılar de emekli olup gidiyorlar.

"Başbakan bizi teyid etti.Çok mutlu olduk."

Başbakan'ın kensel dönüşüm konusunda oy kaybetmek pahasına da olsa kentsel dönüşümün yapılacağı yönündeki açıklamalarına Işıkara'nın yorumu;

Beni doğruladılar.Başbakan bizi teyid etti.Çok mutlu olduk."Oy kaybedin ama can kaybedmeyin" başbakanın bu açıklaması çok doğru.İstanbul'un kurtuluşu yeni yapılaşma.

Işıkara Ev alacakları da uyardı

Gazetelerde sayfalarca ev ilanları var.Malesef bunların hiçbirinde zemin etüdü yapılmış,deprem yapı şartnamesine göre proje uyarlanmış gibi açıklamalar göremiyorum.

Tüketiciye diyorum ki "bu  binanın zemin etüdüne göre temel türü belirlenmiştir ve de bina yapı şartnamesine uygun olarak inşa edilmiştir" yazısını  görmeden ev almasınlar.

Depreme her an hazırlıklı olmamız gerekli

www.emlakdream.com

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI