1 Ekim 2007 Sayın TOPLU Konut İdaresi ( TOKİ ) Başkanvekili Erdoğan Bayraktar Hürriyet’i ziyaretinde açıklıyor. Sayın Başbakan’ a “ İstanbul Mahmutbey’deki gişelerin artık kalkması gerekiyor. O gişeler belki Hadımköy’ den de daha ileri gitmeli “ şeklinde art arda raporlar sunuyorum.
Karayolları Genel Müdürlüğünün ise “Mahmutbey – Bahçeşehir – Hadımköy hattının, otoyol gelirinin en yüksek olduğu bölge olduğunu. Gişelerin Hadımköy’ den daha ileri gitmesinin, gelirleri düşüreceğini “ belirtiyor.
Bayraktar, Bahçeşehir’ e Ispartakule’ den bağlanacak köprülü kavşakta gişe falan koymuyoruz… Çünkü gişeler kalkacak… Hem sağlıklı bir alternatif yolunuz yok ise, insanları paralı yola mahkum edemezsiniz!.. diyor.
2007’ den 2024’ e dile kolay 17 yıl. Yapımına 1987 yılında başlanıp 1994′ de tamamı hizmete açılan günümüzün “ çile “, E 80 olarak belirtilen Avrupa E-yolu.
Yetkililer tarafından 17 yılda, gişeler yüzünden trafikte uzun süre bekleyen araçların yaktığı benzin ,motorin, gaz, elektrik düşünülerek gişe’ li sistemden, gişe’ siz sisteme geçildi. Hatta son 1 yıldır gişelerin sağ veya solunda “ 1 kapalı gişe “ uygulaması bile denenir oldu.
ŞEHRİN MERKEZİ PARASIZ OLMALIDIR
TEM ile Edirne’ den Ankara’ ya erişimde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ ne kadar konumlu TEM’ in Mahmutbey – Köprü arasında ki 30 km’ lik otoyolu ile Hadımköy – Mahmutbey arasındaki gidiş ve gelişin hiç bir fark kalmamıştır.
Hadımköy – Mahmutbey – Hadımköy hattı ile Mahmutbey – Fatih Sultan Mehmet Köprüsü – Mahmutbey hattı çevresindeki yerleşim alanı yönü ile farksızdır. Söz konusu gişelerin bulunduğu yerler artık şehirin merkezidir.
Bu durum, bu bölgede yaşayanları şehir içi ulaşımda para ödemek zorunda bırakmakta, diğer yerleşim yerlerindeki kişilerle aralarında eşitsizlik oluşturmaktadır.
OTOYOL HIZLI VE KONFORLU ERİŞİM TAAHHÜTÜNÜ YERİNE GETİREMEMEKTEDİR
- Avcılar, Büyükçekmece, Esenyurt, Küçükçekmece, Başakşehir, Beylikdüzü İlçeleri bölge trafik akışlarını ara yollar ile TEM’ e bağlamaktadırlar. Bu bölgelerde TEM bağlantı yolları TEM’ e erişim sağlamamaktadır.
- TEM katılım noktaları TEM’ in ve katılım noktalarının birlikte eriştiği yoğunluğu kaldırmamakta ve bu noktalarda kilometrelerce sıkışıklık oluşmaktadır.
- Ağır vasıtaların karıştığı trafik kazaları çözümsüzlüğü daha da artırmaktadır.
TEM TİCARETİ;
- Ulaşım medeniyettir, hakkını Hadımköy’ den Mahmutbey’ e sağlı sollu gelişen sanayi ve konut projeleri her m2’ yi değerlendirerek vermektedir.
- TEM üstünü parselleyen dilencileri, seyyar satıcıları ile ekonomik hayata katkı vermektedir.
- TEM üstünde konumlanan üst geçit – kavşak üstü reklam panoları ile farklı bir ticari aktiviteye ev sahipliği yapmaktadır.
Yerel Seçimlere sayılı günlerin kaldığı bugün daha yüksek ses ile #parasızTEM ve #tırsızTEM söylemimi devam ettiriyorum.
BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARINA
Seçilme olasılığı yüksek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayları Sayın Ekrem İmamoğlu ve Sayın Murat Kurum’ un İstanbul ulaşım vaadleri içinde belirtiğim konulara yönelik çözüm önerileri göremedim veya ben kaçırdım.
Bu bölgenin sıkıntısını çeken Avcılar, Büyükçekmece, Esenyurt, Küçükçekmece, Başakşehir, Beylikdüzü İlçelerinde seçilme olasılığı yüksek AKP ve CHP adayların gündemlerine baktım, ben kaçırdıysam özür dilerim, ancak göremedim.
Bu durum Seçilmeniz veya Seçilememeniz için önemli olabilecektir. Çünkü İstanbul’ un nüfusu 15 milyon 907 bin 951 kişi olarak belirtilmektedir. Bu nüfusun 3.403.091’ i % 21,39’ u bu bölgede yaşamaktadır. Nüfus önemli değil, gündem seçim diyorsanız; İstanbul’ un seçmen sayısı 11.314.534’ dir. Bunun,
- Avcılar 302 bin 286
- Başakşehir 324 bin 937
- Beylikdüzü 274 bin 115
- Büyükçekmece 198 bin 947
- Esenyurt 642 bin 455
- Küçükçekmece 568 bin 584
Toplam 2.311.234 yani %20,42’ si bu bölgede yaşamaktadır.
OTOYOL TRAFİĞİNİN % 28’İ MAHMUTBEY’DE
Yıllardan beri Mahmutbey gişelerinin hasılatını vazgeçilmez kılan, geçiş ücretleridir. Yıllar önce Boğaz’daki köprüler ve toplam otoyol, köprü gelirleriyle kıyaslandığında payın %28’ ler seviyesinde olduğuna dikkat çekilmişti. Şöyle ki, Mahmutbey gişelerinin toplam hasılatı Boğaz’daki iki köprünün toplam gelirinin yüzde 56’sı, Türkiye’deki toplam otoyol gelirlerinin ise yüzde 20’sini oluşturuyordu.
Bir tarafta Bu bölgede yaşayanların, zaman kaybı, trafik yoğunluğu, hava kirliliği, psikolojik gerginliği, harcadığı erişim maliyeti, diğer tarafta gelir.
Sayın Avcılar, Büyükçekmece, Esenyurt, Küçükçekmece, Başakşehir, Beylikdüzü İlçe Belediye Başkan adayları çekinmeyin bu durumu gündeme taşıyın, çözümün tarafı olamazsanız gündemin tarafı olursunuz.
Sayın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayları söyleyecek bir sözünüz, en azından bir vaadiniz var mı ?