3. Köprü, 3. Köprünün demir yolu kullanımı ve yeni yol aksları ile İstanbul'un logistik ve sanayi alanları yeniden tanımlanacak.
İstanbul' da bir kaç yıl merkezi trafini rahatlatacak Kuzeye yönelim projesinin başlangıçı olan Yavuz Sultan Selim veya 3. Boğaz köprüsü 26.Ağustos tarihinde açılıyor. Vatanımıza milletimize Hayırlı olsun… Emeği geçenleri kutluyorum.
Taşıdığı teknik Özellikler;
– 59 metrelik genişliği ile dünyanın en geniş;
– 1408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun;
– 320 metreyi aşan kule yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip 2. Asma köprüsü olacak.
Özellikle kamyon gibi ağır tonajlı araçların 3. Köprüye yönlendirilmesi İstanbul'da çoğu bölgelerin kaderini yeniden şekillendirecek
Dünya'nın Türkiye ile entegrasyonu ve Türkiye' nin Anadolu'ya erişim noktası olan İstanbul'un demiryolu, karayolu , denizyolu ve 3. Hava alanı bütünleşmesi önem taşıyacak.
İstanbul'un üretim, depolama ve dağıtımda artan rolü logistik/depolama alanlarının hızla geliştirilmesine neden olacaktır.
Bu doğrultuda; Ambarlı limanın Tekirdağ bölgesine taşınmasını, Firüzköy/Avcılar, Esenkent, Keresteciler/Merter, Cevizlibağ/Topkapı gibi bölgesel merkezi noktalarda kalan Sanayi alanlarının kentsel dönüşüm kapsamında değişimini öngörüyorum.
Avrupa – Asya Erişim ağı içinde İstanbul baypass edilince kadar İstanbul'un sanayi ve logistik önemi devam edecektir.
İstanbul'da yeni logistik ve sanayi alan değerleri hızla yükselecektir. Bu alanlar bölgesel master planlar içinde değerlendirilmeli, site mantığı içinde alt / üst yapıları değerlendirilmelidir.
Avrupa ve Asya' nın ilk kuçaklaşma noktası olacak Yavuz Sultan Selim köprüsünde diğer Boğaz Köprülerde değerlendiremediğimiz " turizm – tanıtım " bölgesi/noktası düzenlenmesini öneriyorum. Yavuz Sultan Selim köprüsünün ilk ve tek özellikleri ile Avrupa/Asya konumunun anlatıldığı semboller, anı noktaları, hediyelik eşya bölümleri geliştirilmelidir.
Bilge Özdemir