16 Kasım 2024 Cumartesi
Ana SayfaSektörden Haberlerİstanbul, finans merkezi olacaksa sermaye piyasaları tek çatı altında toplanmalı

İstanbul, finans merkezi olacaksa sermaye piyasaları tek çatı altında toplanmalı

 

İMKB Başkanı İbrahim Turhan, “İstanbul, finans merkezi olacaksa sermaye piyasaları tek çatı altında toplanmalı. Sermaye Piyasası Kanunu’nun yürürlüğe girmesinin ardından İMKB şirketleşecek. Yasayı beklerken, konsolidasyon ve şirketleşme için hazırlanıyoruz” dedi. 

 

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Başkanı İbrahim Turhan, dünyadaki gelişmeler izlendiğinde, Türkiye’deki sermaye piyasalarının ciddi bir konsolidasyona ihtiyacı olduğunu belirterek, “İMKB’nin, VOB’un (Vadeli Opsiyon Borsası), İstanbul Altın Borsası’nın ve gelecekte kurulabilecek diğer borsaların ortak bir işlem platformundan, tek bir erişim noktasından, tek bir takas ve saklama sistemi üzerinden ve tek bir düzenleme çerçevesinden yatırımcıya sunulması son derece büyük önem taşıyor” dedi. Sermaye Piyasası Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle İMKB’nin süratle şirketleşmeye gideceğini kaydeden Turhan, “Bunun ardından da sermaye piyasalarında faaliyet gösteren diğer kuruluşlarla yatay ve dikey entegrasyonun sağlanması ve diğer çalışmaların da getireceği sinerjiyle halka arz aşamasına gelmeden İMKB’nin değerini en üst seviyeye çıkarmayı umuyoruz. Biz yasanın çıkmasını berlerken, bir yandan da çalışmalarımızı yürütüyoruz” diye konuştu.

Bölge borsalarla ilişki

Sermaye piyasalarındaki kuruluşların tek bir çatı altında toplandığı ortak platformun İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında ele alınması gerektiğini belirten Turhan şöyle konuştu: “Sermaye piyasalarındaki konsolidasyon, Türkiye’nin bölgesindeki diğer borsalarla entegrasyonunu, piyasa ilişkisini sağlamasını, menkul kıymetlerin birbiriyle kotasyonuna imkan sağlamasını mümkün kılarak İstanbul Finans Merkezi Projesi’nin hayata geçirilmesini sağlayacak en önemli aşamalardan biri olacak. İstanbul bir finans merkezi olacaksa, borsamızın bölge merkezi olması son derece önemli. Bunu yapabilmek için de ortak platformu hayata geçirmemiz çok büyük destek sağlayacaktır.”

Entegrasyonda 1’e 4 fark var

Borsaların ortak çatı altında toplanması konusunda karar verici durumda olmadıklarını ifade eden Turhan, “Fakat bu konuda doğruları söylemek tabii ki bizim görevimiz” dedi. Bu konudaki dünya uygulamalarına işaret eden Turhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Önümüzde bir sürecimiz var. İlk sürecimiz şirketleşme, yatay ve dikey entegrasyon ile sonunda halka arza gideceğiz. Bu yol haritasında İstanbul Borsası’nın değerinin olabildiğince yükseltilebilmesi, sermaye piyasalarımızın, şirketlerimizin, yatırımcılarımızın, kamunun faydasının olabildiğince artırılabilmesi açısından bu büyük önem taşıyor. Borsa’nın görülmeyen, hesaplanamayan etkilerini dikkate alırsanız, Türkiye’nin tolere edemeyeceği bir durumla karşı karşıya kalabileceğimizi söyleyebilirim. ‘Yatay ve dikey entegrasyonu yapmazsak ne olur?’ sorusunu bile sormaya tahammülümüz yok.”

Viyana Borsası’yla ortak endeks

İMKB Başkanı İbrahim Turhan, İMKB ve Kore Borsası arasında piyasa bağlantısı sağlanacağını ve  hisse senetlerinin karşılıklı alınıp satılmasının mümkün hale  geleceğini belirtti. Viyana Borsası ile de ortak bir endeks hazırlayacaklarını  kaydeden Turhan, endeksin İMKB hisse senetlerinden oluşacağını, hem Viyana Borsası’nda hem de Viyana Borsası’nın etkili  olduğu Budapeşte, Prag gibi piyasalarda bu endeks üzerinden oluşturulacak menkul  kıymetlerin işlem göreceğini söyledi.

İşlem görenlerin piyasa değeri 250 milyar dolar

2010’dan bugüne İMKB’nin ekonomiye 9 milyar dolar, yatırımcılara da 15 milyar doların üzerinde katkı sağladığını belirten İbrahim Turhan şu biligeri verdi:Yılın başından bugüne 17 halka arz yapıldı.Halka arzlar sonucu 300 milyon liralık kaynak sağlandı.Borçlanma araçlarında ilk 5 ayda 74 ihraç gerçekleşti. Bunların tutarı 16 milyar lirayı geçti. İSO araştırmasında ilk 1000 içinde yer alan şirketlerin 127’si Borsa’da işlem görüyor.İMKB’de işlem gören şirketlerin toplam piyasa kapitalizasyonu 250 milyar dolar civarında.İMKB’nin yıllık likiditesi 2.5 trilyon dolar. Bu, İMKB’yi bölgenin en likit piyasası haline getiriyor.  

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI