İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehircilik Grubu şirketleri KİPTAŞ, İstanbul İmar AŞ ve BİMTAŞ’ın “İstanbul Yenileniyor” projesi kapsamında yıkılan tek yapılardan ikincisi olan Beşiktaş, Gayrettepe, Sebat Sokak’taki Erenler Apartmanı’nın temel atma töreni bugün yapıldı. Törene, KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, deprem bilimci, akademisyen Prof. Dr. Naci Görür ve hak sahipleri katıldı.
İBB Şehircilik Grubu şirketleri KİPTAŞ, İstanbul İmar AŞ ve BİMTAŞ’ın hayata geçirdiği “İstanbul Yenileniyor Projesi” kapsamında tek yapı olarak yıkılan Beşiktaş’a bağlı Gayrettepe Sedat Sokak’taki Erenler Apartmanı’nın temeli atıldı.
Mahalle aralarına girerek tek yapıları yıktıkları için kendilerini eleştirenlere seslenen KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, “Hiç kimse mahalle arasındaki hak sahiplerimizi düşünmüyor. Şu an temelde kullandığımız demirden daha az demir vardı koca binada. Bunları biz yıkmazsak, başka firmalar gelip bu işleri tahliye edip yapım sürecini organize etmezse, bu insanları kaderleriyle baş başa mı bırakacağız? Gelin birlikte olalım, bu süreci birlikte yönetelim, birlikte yenileyelim” dedi.
Tek yapıların yenilenmesine hızlı bir şekilde devam ettiklerini söyleyen KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, Erenler Apartmanı’nın, yıkılan tek yapılar kapsamındaki temeli atılan ikinci yapı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Şu anda Beşiktaş’ta Erenler Apartmanı’nın temel atma organizasyonu için bir araya geldik. ‘İstanbul Yenileniyor’ kapsamında tek yapıların yenilenmesine hızlı bir şekilde devam ediyoruz. Bu, tek yapılar kapsamındaki ikinci temelimiz. Ama arkası arkasına 5-6 tane daha yıkım, tahliye ve temel atma süreçlerimizi yakın zamanda yapacağız. Bu işleri çok önemsiyoruz. Çünkü; mahalle arasına maalesef bizim ölçeğimizdeki hiçbir şirket girmiyor çünkü kentsel dönüşüm projelerine İstanbul’da özellikle rant odaklı bakılıyor. Biz, rant odaklı bakmadığımızı, tamamen sosyal fayda için bu işi yaptığımızın en önemli kanıtı mahalle aralarında yenilediğimiz tek yapılardır. Bunu çok önemsiyoruz. İstanbul Yenileniyor kapsamında 7 bin 200 noktada 160 bin bağımsız birimden bize yenileme talebi geldi.
Çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Ancak tıkandığımız nokta, şu anda her ne kadar inşaat maliyetine bu yapıları yeniliyor olsak da inşaat maliyetlerindeki aşırı artış, finans ve geri ödemeler, yani faizlerdeki aşırı artıştan dolayı vatandaşlar borçlanma yükünün altında eziliyorlar maalesef. Aslında borçlanmayı kabul ediyorlar, uzlaşıyorlar ama geri ödeme konusunda sıkıntı yaşıyorlar. O yüzden bizim beklentimiz kamu otoritesinden, şu anda sosyal konut kampanyasında yaptığı gibi uygun ödeme planıyla, kamu bankaları özellikle sürece paydaş olarak hep birlikte bu süreci hızlandırabiliriz diyoruz. O yüzden ‘birlikte yenileyebiliriz’ diye bir çalışma başlattık. Bir çağrıda bulunuyoruz kamu otoritesine. ‘Gelin hep beraber birlikte olalım. Vatandaşlarımıza uygun ödeme planları sunarsak şu anda elimizde hazır 160 bin tane riskli yapı var, hemen dönüştürebileceğimiz. Burada 580 bin insanın yaşadığı bir alandan bahsediyoruz. Tek beklentimiz kamu otoritesinden bu konuda bize destek olmaları, sürece paydaş olmaları. Hepimiz bir masa etrafında toplanırsak, İstanbul’daki riskli yapıları çok hızlı bir şekilde tahliye edebiliriz. 160 bin yapı dile kolay geliyor ama çok ciddi bir yapı stoğu. İstanbul’un çok ciddi nefes aldıracaktır. Eğer biz bu ödeme planlarında avantaj sunabilirsek vatandaşımıza bu katlanarak gidecektir. İstanbul’u çok daha dayanıklı bir kent haline getireceğiz. Çünkü en önemli sorunu İstanbul’un deprem olduğunu düşündüğümüzde bu çalışmanın çok kıymetli olduğunu düşünüyorum.
Özellikle mahalle arasına girdiğimiz için bizi eleştirenlere seslenmek istiyorum. Hiç kimse mahalle arasındaki hak sahiplerimizi düşünmüyor. Buradaki binamızda 13 tane bağımsız birim vardı, yıkımdan önce 50 insan yaşıyordu yaklaşık olarak ve 6 saatte yıkıldı bu bina. Şu an temelde kullandığımız demirden daha az demir vardı koca binada. Bunları biz yıkmazsak, başka firmalar gelip bu işleri tahliye edip yapım sürecini organize etmezse bu insanları kaderleriyle baş başa mı bırakacağız. O yüzden tek yapılara girdiğimiz için mahalle arasında girdiğimiz için bizi eleştirenlere şunu söylüyoruz, gelin birlikte olalım, bu süreci birlikte yönetelim, birlikte yenileyelim.”