6 kasımda Kartal’da durduğu yerde çökerek 21 vatandaşın can kaybına, 14 vatandaşımızın da yaralanmasına yol açan Yeşilyurt Apartmanı faciasından sonra insanların evlerinin bulundukları binaların sağlam ve güvenilir olup olmadıklarına dair hassasiyetleri arttı. En son olarak dün gece Çanakkale’de olmak üzere, ülke genelinde yaşanan irili ufaklı depremlerle birlikte binalarına deprem testi yaptırmak isteyenlerin sayısında ciddi artışlar görülmeye başlandı.
İstanbul’da 400 bin riskli binanın bulunduğunu ifade eden Tektaş Kentsel Dönüşüm Uzmanı Hakan Çatalkaya; Marmara’da beklenen şiddetli depremin gerçekleşmesi halinde 30 bine yakın binanın çökebileceğine dikkat çekti.
Kartal’daki çökme olayından sonra insanların yaşadıkları evlerin güvenilirliğini tekrardan sorgulamaya başladığını belirterek vatandaşların oturdukları binalarla ilgili ön tespiti kendilerinin de yapabileceğini söyledi.
İnsanların kendi binalarında ön tespit yapmaları için 7 hususa dikkat etmeleri gerektiğini kaydeden Çatalkaya; “Bu 7 maddeden en az biri var ise yaşadığınız bina riskli olabilir; hemen binanızın deprem testini yaptırın” tavsiyesinde bulundu.
Çatalkaya; dikkat edilmesi gereken 7 kriteri şöyle sıraladı:
- Binanın yapım tarihi 1999 yılından önceyse,
- Binanın projesi ve ruhsatı yoksa,
- Bina inşaatında hazır beton kullanılmadıysa,
- Binadan alınacak beton numunesinde beton dayanımı C10 altındaysa,
- Binanın kolon ve kiriş gibi taşıyıcı bölümlerinde çatlaklar varsa;
- Binanın bodrum katında kolon demirlerinde korozyon, betonda deniz kabukları varsa,
- Bina dere yatağına veya dolgu yapılmış zemine yapıldıysa binanınızı kontrol ettirin.