“MÜSİAD İnşaat Sektörü ve Kentsel Dönüşüm Temalı Türkiye İstişare Toplantısı”nda bir konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki; Türkiye genelinde 1950 ile 1980 yılları arasında yapılan binaların neredeyse tamamının riskli olduğunun altını çizerek sadece İstanbul’da 600 bin binanın yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini söyledi. 1999 öncesi Türkiye’de 15 milyon binanın deprem yönetmeliği öncesinde yapıldığını ve bu binaların yarısının yıkılma riski taşıdığını aktaran Bakan Özhaseki bakanlık olarak kendilerine her sene 500 bin bina dönüştürme hedefi koyduklarını açıklayarak bu işin finansman tarafında sıfır faizli kredi sistemini getirmeyi planladıklarını söyledi. Belediyelerin sundukları projelerin kabul edilmesi durumunda ilk 2 yıllık harcamaları bakanlığın vereceğini söyleyen Mehmet Özhaseki daha sonra 3 yıl içinde bu paraları geri isteyeceklerini ifade etti.
İstanbul’da yaklaşık 600 bin binanın yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor
İstanbul’da 600 bin binanın dönüşümünün kamunun üzerine yük olmadan nasıl yapılacağının çalışmalarını yaptıklarını belirten Bakan Özhaseki konuyu Bakanlar Kurulu’na sunduğunu ve Cumhurbaşkanı ile Başbakan’ı da konuyla ilgili bilgilendirdiğini söyledi.
Dönüşümde kredi önceliği yerli ve milli ürün kullanan belediyelere verilecek
Kentsel dönüşümde yerli ve milli ürün kullanmayı garanti eden belediyelere kredi önceliği verileceğini belirten Bakan Mehmet Özhaseki bunun için bir yasa çalışması yapıldığını açıklayarak belediyelerin kentsel dönüşüm çalışmalarında yüzde 100 yerli ve milli ürün kullanma sözü vermeleri durumunda o belediyelere kredide öncelik tanıyacaklarını söyledi. İşin finansman tarafıyla ilgili olarak ta bir açıklama yapan Bakan Özhaseki “İller Bankasının kaynaklarını bu yöne kaydırıyoruz. İller Bankasından hibeleri kaldırdık. Kredileri de kentsel dönüşüm işine yönlendiriyoruz. Sonra elimizde bulunan 21 sosyal tesisi sattık. Bunlardan doğan geliri de kentsel dönüşüm hesabına aktarıyoruz.” dedi.
Kaynak: Patronlar Dünyası