İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEA) Başkanı Yahya Uğur İstanbul'da uygulamaya almaya başlanan "Güvenlikli Taksi Projesi" ile ilgili bilgi verdi.
Projenin başlaması dolayısıyla Şişli Kent Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte konuşan İTEO Başkanı Yahya Uğur, sistemin iki kameradan oluştuğunu belirterek, bir kameranın taksinin içini, diğerinin ise dışını görüntülediğini söyledi.
Takılacak panik butonuna basıldığında da görüntünün anında alarm merkezinden izlenebildiğini dile getiren Uğur, "Kendisinin görüntülendiğini bilen taksicimiz de müşterimiz de daha derli toplu olacaktır. Konuşmalarına dikkat edecek. Şoföre yönelik bir tehdit kafasından geçiriyorsa, aklına bile getirmeyecek. Şu anda sistemi taksilerimize takmaya başladık. Önümüzdeki aylarda bin taksiye ulaşmayı hedefliyoruz. Bu sistemin meslektaşlarıma çok faydalı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.
"Takside kayıp eşya sorununa son vereceğiz"
Uğur, sistem sayesinde taksicilerin işlerini daha huzurlu yapacağını vurgulayarak, bu durumun müşterilere hizmet kalitesi olarak yansıyacağını dile getirdi.
Sistemin her yönüyle taksiciye ve müşterilerine kolaylıklar sağlayacağının altını çizen Uğur, "Örneğin taksilerdeki kayıp eşya sorununa son vereceğiz. Müşteri unuttuğu eşyasına, aracın plakasını almamış olsa da kolaylıkla ulaşabilecek. Taksicinin gün içinde hangi güzergahı kullandığı ve nerelere gittiğini, sistem tümüyle rapor haline getirecek. Sistemle birçok şikayetin azalacağını, hatta sıfırlanıp ortadan kalkacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Alper: "Ceza konusunda da faydalı olacak"
İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Metin Alper de taksiciliğin riskli meslek gruplarının başında geldiğini belirterek, taksicilerin yaşadığı zorlukların bilincinde olduklarını söyledi.
Alper, ikametleri olan taksilerin kapılarını ayrım yapmadan herkese açan taksicilerin büyük bir risk altında olduğuna dikkati çekti.
Projenin detayları
Proje kapsamında taksilere takılacak 2 güvenlik kamerası ve panik butonuyla, taksicilerin can güvenliğinin korunması ve müşteri memnuniyetinin artırılması hedefleniyor.
Biri taksinin içini diğeri dışını görüntüleyen güvenlik kameralarından elde edilecek sesli görüntüler, bir merkezde toplanarak 2 ay muhafaza edilecek. Olası bir şikayet veya unutulan eşya konularında görüntülerden faydalanılacak.
Hem sürücü hem de yolcu için taksilere konulacak panik butonu ise herhangi bir olumsuzluk durumda kullanılabilecek. Panik butonuna basılması halinde taksideki görüntüler, anında alarm merkezine iletilecek ve güvenlik güçlerine ihbarda bulunulacak.
AA