Bugünlerde ev sahibi olmayan insanların aklında ortak bir soru var: “Kira fiyatları neden artıyor?”
Bir zamanlar 1.500-2.000 TL civarında kiralanan daireler şimdilerde 5.000-6.000 TL civarına yükselmiş durumda. Üstelik bazı semtlerde kiralık daire bulmak ta mesele haline geldi. Yani bu fiyatlara rağmen kiralık daire de bulamıyorsunuz!
Konut kiralarındaki yükselişin yılbaşında başladığını ve son 2 ay içinde de en yüksek seviyelere çıktığını belirten İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, kiraların neden arttığı ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:
“Kiralardaki artışlar ilk başta kentsel dönüşümle başladı. Anadolu yakasında Kadıköy’den Kartal, Pendik’e kadar olan o kısımda şu anda 3 binden fazla sayıda bina yıkılıyor. Bu da yaklaşık 50-60 bin hane anlamına geliyor ve bu hanelerde yaşayanlar evlerinin kentsel dönüşümü tamamlanana kadar geçecek sürede kalmak için o bölgelerde kiralık ev arayışına girdi. Ev sayısının talebe cevap verememesi ile birlikte fiyatlar yükselmeye başladı. Göztepe, Suadiye, Bostancı gibi muhitlerde kiralık daireler de bulunamıyor. Buralarda kiralık ev bulsanız bile geçen yıllara göre kira fiyatları iki misline yükselmiş durumda. Sıfır evlerde de sıkıntı var. Hem inşaat malzeme fiyatlarının yükselmesi, hem dövizden kaynaklanan artışlar ile birlikte inşaat maliyeleri yükseldi. Arsa bulmak sorun haline geldi. Otomatikman sıfır evlerin fiyatları da ikinci el konutlara göre 2 katı olmuş durumda.”
Emlakçılara göre kentsel dönüşüm etkisinin dışında pandemi, üniversitelerin açılması ve yabancı yatırımcıların konut talebi de kiraların yükselmesinde diğer etkenler.
İstanbul şartlarında ortalama maaşı olan biri için artık bazı semtlerde oturmak hayal gibi. İstanbul’un bir çok semtinde aynı durum geçerli.
Türkiye’nin konut ihtiyacı yıllık 900 bin civarında. Son 2-3 yıl içinde bu ihtiyacın sadece yarısının karşılandığı belirtiliyor. Yükselen faiz oranları, döviz kuruna bağlı olarak inşaat maliyetleri ve enflasyon artışı derken konut satın almak her geçen gün daha da zorlaştı.
İstanbul’da ev sahibi olmak isteyenlerin artık 700-750 bin liraları gözden çıkarması gerekiyor. Bu miktar pandemi öncesinde 200-500 bin lira arasındaydı. İnşaat maliyetlerinin bu kadar yükseldiği bir ortamda konut fiyatlarının düşmesi için ortada bir neden yok. Kiralık evler için de durum aynı! Emlakçılar kiralarda düşüş beklemiyorlar.
Her yıl ortalama 250 bin konut satılan İstanbul’da yaz ayları itibarıyla eldeki konut stoku 90 bin kadar. Pandemi öncesinde bu miktarın 250-300 bin seviyelerinde olduğu tespit edilmişti. Hal böyle olunca satın almayı tercih edecek vatandaş ta kiralık konutlara yöneliyor. Orta gelirli insanların ev sahibi olmasının çok zorlaştığı koşullarda ev satın almak ta pek mümkün gözükmüyor. Artan taleple birlikte kira fiyatları da yükselmeye devam ediyor.
Kaynak: Sözcü Tv