TSKB Gayrimenkul paylaşılan rapor; sözkonusu süreçte tamamlanan ve devam eden olmak üzere 140 markalı konut projesi incelenerek hazırlandı.
İstanbul’da en çok değer artışı Sancaktepe Samandıra’da ve Sultanbeyli’de yaşandı
Mart ile eylül arasındaki 6 aylık süreçte İstanbul’da markalı konutlarda en yüksek değer artışı; Anadolu Yakası ilçelerinden Sancaktepe’nin Samandıra bölgesi ile Sultanbey’lide görüldü. Birbirlerine komşu olan bu 2 ilçede 6 aylık süreçte konutlarda ortalama yüzde 8.2’lik değer artışı görüldü. Yine Sancaktepe’nin bir başka komşusu Çekmeköy’ün Taşdelen bölgesi de yüzde 7.9’luk değer artışıyla bu 2 ilçeyi izledi.
Avrupa Yakası’nda en çok değer artışı Bomonti’de gerçekleşti
Şişli’nin tarihi ve köklü semti Bomonti’de markalı konut fiyatları mart – eylül arasında yüzde 7.4 değer artışı gösterdi. Bu sonuçla birlikte Bomonti; İstanbul’un Avrupa Yakasında markalı konut fiyatlarının en çok arttığı bölge oldu.
Avrupa Yakasında Bomonti’yi yüzde 6.3’lük değer artışı ile Küçükçekmece Halkalı bölgesi ile Başakşehir’in Ispartakule ve Kayaşehir bölgeleri izledi.
Konutlarda ortalama geri dönüş sürelerinde Beylikdüzü ve Esenyurt avantajlı
Aylık kira gelirleriyle birlikte gayrimenkulün ana parasını kaç yılda çıkaracağını hesaplayan konutlarda ortalama geri dönüş (amortisman) sürelerinde ise Avrupa Yakası ilçeleri daha avantajlı görünüyor. İstanbul’da ortalama geri dönüş süresi olarak en iyi sonuç 19.3 yıl olarak Beylikdüzü ve Esenyurt’ta görünüyor. Avrupa Yakası ilçelerinde ortalama geri dönüş süresi ortalama 23.8 yıl olarak hesaplanıyor.
Değer artışında İstanbul’da en çok değer kazanan 2 ilçeden biri olan Sancaktepe; ortalama geri dönüş süresi ile de 21.8 yıl ile de Anadolu Yakasının en iyi değerine sahip. Anadolu Yakası’nın en gözde lokasyonlarından olan Kadıköy Bağdat Caddesi ve Kozyatağı’nda ise ortalama geri dönüş süresi 34.4 yıl olarak karşımıza çıkıyor.