17 Kasım 2024 Pazar
Ana SayfaManşetİstanbul'da otopark sorununa "okul bahçeleriyle çözüm" önerisi..

İstanbul’da otopark sorununa “okul bahçeleriyle çözüm” önerisi..

İstanbul’da halihazırda trafiğe kayıtlı araç sayısı 4 milyonu aştığına dikkat çekerek bu araçların sahipleri için en büyük problemlerin başında otopark sıkıntısı geldiğini belirten Gayrimenkul Borsası A.Ş.(GABORAS) CEO’su Kurtuluş Altun; “İstanbul’da bakanlığa ait müsait okulların (2 bin 262 okul) bahçelerinde 4 katlı otopark yapılması halinde 1 milyon araçlık otopark kapasitesine ulaşılabiliyor. Bu alanların eğitim ve öğretim faaliyetlerinin olmadığı zamanlarda yeraltı katlı otopark olarak kullanılması sayesinde İstanbul’un otopark sorunu çözülebilir.” dedi.

Özellikle akşamları bazı sokak ve caddelerin park edilen araçlar nedeniyle girilmez hale geldiğini kaydeden Altun; “Şu anda İstanbul’daki araçların kapladığı alan 9 ilçenin (Güngören, Beyoğlu, Bayrampaşa, Zeytinburnu, Gaziosmanpaşa, Fatih, Kağıthane, Şişli ve Adalar) yüz ölçümüne eşit. Art arda dizildiklerinde ise 25 bin kilometre yol işgal ediliyor.” diye konuştu.

Bu büyük soruna çözüm bulabilmek adına İstanbul genelinde yapay zeka ve big data analizleri üzerinden çeşitli zaman aralıkları senaryolarına göre 3 bin 149 okulu değerlendirmeye aldıklarını anlatan Altun, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yaptığımız araştırmaya göre, 2 bin 262 farklı yerdeki okulların bahçesi otopark alanı olarak kullanmaya müsait. Milli Eğitim Bakanlığı’na ait bu okulların yapı ve kampüsler hariç otopark olarak kullanılabilecek alanları 11 milyon 236 bin metrekare. Hemzemin kullanımlarda 247 bin 207 adet araç kapasitesi ortaya çıkarken, yeraltında 2 kat otopark kullanımında 494 bin 414 adet araç kapasitesine, 4 kat kullanımında ise 988 bin 829 adet araç kapasitesine erişiliyor. Yani İstanbul’da bakanlığa ait müsait okulların bahçelerinde 4 katlı otopark yapılması halinde 1 milyon araçlık otopark kapasitesine ulaşılabiliyor.”

“İstanbul’un otopark sorunu çözülür”

Bugüne kadar İstanbul’daki otopark sorununu çözmek için birçok çalışma yapılmasına rağmen konunun çözüme kavuşturulamadığını ifade eden Altun, özellikle pandemi döneminde uzaktan eğitim yapıldığını ve okulların 6 aydır kapalı olduğunu anımsattı.

Bu alanların eğitim ve öğretim faaliyetlerinin olmadığı zamanlarda yer altı katlı otopark olarak kullanılması sayesinde otopark sorununun çözülebileceğini vurgulayan Altun, “Hem yaklaşık 1 milyon araçlık yeni otopark kapasitesine kavuşulabilir hem de bu alanların menkulleştirilmesiyle 30-40 milyar avroluk otopark menkul fon değerine ulaşılabilir.’ dedi.Kurtuluş Altun, ‘Hatta kendi kaynağını üretebilen, yeraltı katlı otopark sisteminin okul bahçelerinde hayata geçirilmesi İstanbul’un otopark sorununu çözebilir.” dedi.

İSPARK’ın araç kapasitesinin 10 katı

İstanbul Otopark İşletmeleri Ticaret AŞ’nin (İSPARK) araç kapasitesinin 102 bin 312 olduğunu söyleyen Altun; “İSPARK’ın özelleştirildiği dönemde ona 4 milyar avroluk bir değer biçilmişti. Araç kapasitesinin yaklaşık 10 katına tekabül eden böyle bir projenin üreteceği sosyal fayda ve değer ölçülemez. Bakanlık bütçesini katlar dahası ‘Milli Eğitimin Dijital Çağını’ tümüyle finanse eder.” şeklinde açıklamalarına devam etti.

Derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin zengin gayrimenkul varlığını dikkate alması gerektiğini aktaran Altun sözlerini şöyle tamamladı:

Sayısız kamusal açık-kapalı alan ve mülkiyetlerinin menkul fonlaştırılmasında Varlık Fonu harekete geçmeli. Dahası bu kurumumuz kamu kullanımındaki gayrimenkuller ile banka gayrimenkul teminatlarının bile menkul fonlara dönüştürülmesinde ön ayak olmalı. Bu yapılırsa aranan taze kan bulunur. Ülkemizde kaynak var, bunun için enstrüman yok. Benzer enstrümanlar sermaye piyasası alternatif araçları olarak hem ekonomiye hem de banka borçlularına nefes aldırır. Biz sektör ölçüm ve menkul fon paketleri oluşturmada isteyen her kuruma katkıya hazırız.”

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI