22 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaManşetİstanbul'da sahil kesimi, 7.6'lık depremi 10 şiddetinde hissedecek!

İstanbul’da sahil kesimi, 7.6’lık depremi 10 şiddetinde hissedecek!

NTV’ye konuk olan Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, İstanbul’daki olası bir depreme ilişkin açıklamalarda bulundu. Kentte en fazla sarsılacak olan yerler denize bakan kısımlar olduğunu ifade eden Tüysüz, “Sahil kesimi, 7.6’lık bir depremde zemindeki sarsıntıyı 10 şiddetinde hissedecek” dedi.

Prof. Dr. Okan Tüysüz’ün açıklamaları şöyle:

“En fazla sarsılacak olan yerler denize bakan kısımlar. İstanbul’un ya da Marmara’nın denize bakan kesimlerinde örneğin Tuzla’da sahil şeridinde Eminönü’nden başlamak üzere Çekmece’ye kadar olan sahil şeridinde en yüksek sarsıntıyı hissedeceğiz.

Bu, oradaki tüm binaların yıkılacağı anlamına gelmez. İyi bir bina buna karşı koyabilir. En azından burada beklenti binanın çökmemesidir.

İstanbul’un yapı stokunda 1 milyon 160 bin bina var, bunun 5-6 yüz bininin depreme çok dayanıklı olmadığı da bir gerçek.

Sahil kesimi 10 şiddetini görecek. 7.6’lık bir depremde zemindeki sarsıntı 10 şiddetinde hissedilecek demek istiyoruz. Kötü bir zemin olduğunda deprem dalgalarını büyütüyor.

Asya ve Avrupa yakasında sahile yakın ve birinci köprünün güneyi en fazla sarsıntıyı alacak bölge olarak görünüyor. Hatay ya da Maraş’ta zemin sıvılaşması olaylarını çok yaygın gördük. İstanbul’da zemin sıvılaşması beklentisi çok az yerlerde var.

Veliefendi, Kadıköy Kurbağalıdere gibi, Vatan Caddesi Lykos deresi gibi yerler eski dere yatakları. Buralarda sıvılaşma ihtimali var. Ayrıntıları İBB’nin web sayfasında var.”

Prof. Dr. Okan Tüysüz kimdir?

1953 yılında Amasya Gümüşhacköy’de doğdu. İlk öğrenimini Sivas ve Amasya’da, orta öğrenimini İstanbul Bakırköy’de tamamladı. 1976 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Jeoloji Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Bir yıl süreyle MTA da çalıştı. Vatani görevini tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’ne asistan olarak girdi. Doktorasını 1985 yılında Kargı-Tosya-Taşköprü bölgesinin metamorfizma ve tektoniği üzerinde tamamladı. 1988 de İTÜ Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı’na Yardımcı Doçent olarak girdi. 1993 de Yapısal Jeoloji-Tektonik konusunda Doçent, 1999 da Profesör oldu. 1997-2003 yılları arasında Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcılığı, 2003-2009 yılları arasında ise iki dönem Enstitü Müdürlüğü görevlerini üstlendi. 2018 yılına kadar İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü ve Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi olarak hizmet etti. İTÜ deki 30. hizmet yılını tamamlayarak kendi isteği ile emekli oldu. İTÜ de görev yaptığı 30 yıllık süreç boyunca 6 Doktora, 12 Yüksek Lisans, çok sayıda Lisans tezi yönetti.

Halen FİNA Enerji Holding bünyesinde jeoloji başdanışmanı olarak çalışmaktadır.

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI