Hedef odaklı eğitim ve çalışarak öğrenme olanakları ile desteklenebilecek Gayrimenkul Proje Pazarlama ve Satış Bölümü, üniversite başvurularında tercih edilen, sektöre önemli katkı getiren ve istihdam olanakları yaratan uzmanlık alanı olacaktır.
Bir üniversite sınav dönemini daha tamamladık. Şimdi dal, bölüm, meslek tercihi için yerleştirme aşaması başlıyor.
Türkiye genelinde yaklaşık 200 bini bulan irili ufaklı inşaat firması, geliştirdikleri projeler ile Türk ekonomisine yön verirken, 2 milyona yakın genel istihdam gücü ile ekonominin lokomotifini oluşturmaktadır.
Bir bloktan siteye… siteden projeye… projeden; kent ölçeğine, gayrimenküller modern ofislerde pazarlama ve satış kadroları ile satılmaktadır. 90’ lı yılların ortasında başlayan bu satış geleneği, sektörel olarak kabul görmekte, ihtiyaç sahipleri proje tanıtım ofislerine erişim sağlamaktadırlar.
Pazarlama ve satış ofislerinde insan kaynakları, inşaat / proje geliştirici tarafından doğrudan veya hizmet firmaları tarafından dolaylı olarak sağlanmaktadır.
İstanbul’ da büyük ölçekli 250 civarındaki farklı projede konumlu satış ofislerinden proje ölçeklerini daralttığımızda, metropoller ve Türkiye geneline yaydığımızda “ inşaat ve proje geliştirme firmalarının proje pazarlama ve satış “ bölümleri için yerli ve yabancı potansiyel müşterilere hizmet verebilecek ciddi boyutta doğrudan veya dolaylı istihdam ihtiyacı olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır.
Günümüzde sayıları İstanbul’da yüzler seviyesi ile ifade edilen; danışmanlık – yerli pazarlama ve satış – yabancı pazarlama ve satış – yerli ve yabancı pazarlama ve satış firmaları inşaat firmalarına ve firmaların projelerine; proje kurumsal kimliği altında hizmet vermektedir.
Türkiye genelinde; proje pazarlama ve satış profesyonelleri sayısının 25 bin seviyelerinde olduğu tahmin edilmektedir.
Gayrimenkul sektöründe; sektör eğitimli kadrolara ihtiyaç duymakta ve bu ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Metropollerde konumlu Üniversitelerin 4 yıllık pazarlama – satış bölümlerinde yeni bir açılım ile “gayrimenkul proje pazarlama ve satış“ ana veya yan dalları ve yüksek lisans kurulmalıdır.
Proje pazarlama ve satış mezunun,
- gerçek ve sanal pazarlama – satış olanaklarına;
- istatistikten, halka ilişkilere;
- iletişimden, kodlamaya;
- tele marketingden, dijital marketinge;
- pazarlamadan, satışa;
- Tükçeden, global dillere;
- bireyselden, kurumsal işbirliği yönetimine;
- 3D modellemelerden; uluslararası reklam anlayışına,
- yerel gayrimenkul alım alışkanlıklarından, ulusların gayrimenkul alım alışkanlıklarına;
İnşaat – hukuk, ekonomi – iktisat – işletme – pazarlama – satış – reklam – istatistik gibi farklı alanları harmanlanmaya ihtiyacı vardır.
Gayrimenkul Sektörü tanımı gereği içinde; ofisinden, mağazasına, dükkanından, depo alanlarına, AVM’ sinden, hastane – oteline farklı ticari gayrimenkulleri, konutlar kendi içinde farklılıkları, arsalar, devre mülkler, paylaşım ofisleri gibi farklı disiplinleri, anlayışları taşımaktadır… gayrimenkul sektöründe “ proje pazarlama ve satış “ açılımı farkındalık yaratmalıdır.
Gayrimenkul sektörüne yönelik gerçekleşmesini arzu ettiğim konulardan;
- proje pazarlama ve satış profesyonellerini ve pazarlama ve satış firmalarını bir dernek çatısı altında toplama hedefime Danışma Kurulu Başkanlığını yaptığım GAPAS ile,
- sektörel deneyim ve makalelerimi kitaplaştırma projeme OnOn Ajans katkıları ile O BİLGE… kitabım ile eriştim.
Şimdi, üniversitelerin sosyal/işletme bölümleri altında proje pazarlama ve satış uzmanlığının uygulamaya konulmasını sağlayacak düzenlemeye ön ayak olmak, gayrimenkul sektörünün tecrübe ve deneyimlerini misafir eğitmen statüsü ile üniversitelere taşımak istiyorum.
Özellikle İstanbul’ daki Özel Üniversitelerin sosyal bölümlerinin ders programlarını desteklenecek, bilgi, deneyim ve tecrübelerini genç nesiller ile paylaşabileceklerin bulunduğu;
- Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS)
- Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER)
- Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER)
- Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER)
- İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER)
- Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK)
- Ticari Gayrimenkul Derneği (TİGA)
- TİCARİ GAYRİMENKUL DANIŞMANLARI VE YATIRIMCILARI DERNEĞİ (TİGADER)
- Ticari Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (TİGAYAD)
- Endüstriyel Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (ENDÜSTDER)
- Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Derneği (GGYD)
- Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER)
- Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD)
- İnşaat Müteahhitleri ve Sanayicileri İşadamları Derneği (İMSİAD)
- İstanbul İnşaatçılar Ve Müteahhitler Derneği ( İİMD)
gibi Dernekler,
- TGÇP-Ticari Gayrimenkul Çalışma Platformu
- GİSP-Gayrimenkul için Strateji Platformu,
- GİİP – Gayrimenkul ve İnşaat İş Birliği Platformu
- USP-Ultra Sanayi Platformu
Gibi Platformlar,
- Türkiye Müteahhitler Birliği: TMB
- Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü
- Kentsel Dönüşüm Ve Şehircilik Vakfı (KENTSEV)
Gibi Birlik – Endüstri – Vakıflar müfredatlara katkı verecektir.
İnşaat – Proje Geliştirme ve Hizmet firmalarının burs, staj olanaklarının içine katılacağı “ Uzmanlaşma “ Türkiye’ de tercih edilen “ bir meslek yapılarının “ doğuşuna şahitlik edecektir.
Emlakdream aracılığı ile; üniversitelere açılım için, STK ve firmalara destek için sesleniyorum… gelin hep birlikte gayrimenkul sektörü için devrim niteliğinde önemli bir adım atalım. Tarih; ilkleri ve fark yaratabilenleri unutmaz…