İstanbul özelinde, Şubat ayında sermaye kazancı ve brüt kira getirisinden oluşan toplam getiri, aylık bazda %15,31; yıllık bazda ise %111,38 oranında gerçekleşmiştir. Geriye dönük 12 yıllık dönemde İstanbul’daki konut yatırımlarının yıllık ortalama toplam getirisi (%21,55), altın (%24,29) dışındaki finansal yatırım araçlarının getirilerinden daha yüksek oranda gerçekleşmiştir. Yatırım aracı seçiminde rol oynayan en önemli faktörler; seçilecek yatırım aracının güvenilir/ bilinir olması, düzenli getirisinin olması ve getirisinin yüksek olması şeklinde sıralanabilir. (Kaynak: TÜİK & TCMB)
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanan Şubat ayı Konut Fiyat Endeksi verileri incelendiğinde, İstanbul genelinde konutlarda aylık %14,97; altı aylık %70,29; yıllık %106,34 ve 5 yıllık periyotta %65,94 oranında nominal artış (sermaye kazancı) gözlemlenmiştir. Gayrimenkulde tasarrufların tutulma nedenlerinin başında; finansal araçlara kıyasla daha güvenilir olması, uzun vadede değer kaybetmemesi ve getirisinin diğer yatırım araçlarından yüksek olması geldiği düşünülmektedir. Şubat ayında İstanbul’daki yıllık reel getiri ise %36,87 düzeyindedir. Diğer taraftan, Şubat ayı için İstanbul konut fiyat endeksi beklenti değerimiz 273,67 puandır (aylık endeks değişim beklentisi: +%11,35). (Kaynak: TÜİK & TCMB)
İstanbul’daki konut fiyatları Şubat ayında 13.836 TL/m2 ve 998 ABD Dolar/m2 olarak ölçülmüştür. Yerel para bazında konut fiyatları geçen senenin aynı ayına göre yüzde 119 oranında, Amerikan doları karşılığı ise yine yüzde 21 oranında artış yaşanmıştır.(Kaynak: TÜİK & TCMB)
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Şubat ayı Türkiye geneli «İnşaat Maliyet Endeksi» verilerine göre, inşaat maliyetleri aylık %5,73 oranında, yıllık ise %90,27 oranında artmıştır. İnşaat maliyet endeksi ile dolar kuru arasındaki korelasyon düzeyinin +0,99 olması, kurdaki değişkenliğin inşaat girdi maliyetleri üzerinde mutlak etkin olduğu gerçeğini de göstermektedir.
İstanbul’da Mart ayı içerisinde 23,974 adet konut satışı (tarihsel ortalama: 20.196 adet) gerçekleştirilmiştir. Mart ayındaki satışların %28’i ilk el satışlardan, %72’si ise ikinci el satışlardan oluşmaktadır. İstanbul’da satılan her ilk el konuta karşılık 2,58 adet ikinci el konut satışı yapılmıştır. Diğer taraftan, İstanbul’da Mart ayında gerçekleştirilen 5.422 adetlik ipotekli satışın yüzde 23’ü (1.270 adet) ilk el konutlarda; yüzde 77’lik (4.152 adet) kısmı ise ikinci el konutlardadır. İstanbul’da ipotekli satışların toplam satışlar içindeki payı %23 düzeyindedir. İpotekli satışlar ile konut kredi faiz oranı arasında ise -0,72 oranında bir korelasyon söz konusudur. (Kaynak: TÜİK & TCMB)
MintLab tarafından türetilen «Konut Fiyat-Hane Gelir Oranı» verilerine göre, İstanbul’da Şubat ayında konut fiyatları ortalama hanehalkı harcanabilir gelirinin 4,69 katı olmuş ve eşik değer olan 3’ün üzerinde yer almaya devam etmiştir. Gelecek aylarda konut fiyatlarındaki olası artış oranının aksine hanehalkı gelirinin aynı oranda artmaması, ilgili göstergenin eşik değer olan 3’ün üzerinde kalmaya devam etmesine neden olmaktadır. (Kaynak: TCMB & MINTLAB)