İstanbul'un dünyadaki popülaritesinin artması, Boğaz'daki arazi arayışlarını da hızlandırdı. Neredeyse tüm uluslararası otel zincirleri, Boğaz'a nazır bir otel açmak istiyor. Ancak metrekare fiyatının 10 bin TL'nin üzerine çıktığı boğaz hattında arsa bulmak hiç kolay değil.
Bu sene Boğaz'dan dikkat çekici boyutta üç arazi alımının ortak noktası arazilerin otel yatırımı için alınması. Arazi alımı yapan üç grup da arazileri satın aldıktan hemen sonra verdikleri demeçlerde Boğaz'a otel yapacaklarını açıkladılar.
Torunlar GYO'nun Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Beykoz'a Osmanlı mimarisinde bir otel yapacaklarını söyledi. Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu da Carlton arazisine yapacakları 5 yıldızlı oteli, bir yabancı zincire vermeden grubun kendi markasıyla işleteceklerinin sinyalini verdi. Astaş Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Aşçı ise Uzakdoğu'nun en lüks otel zinciri olan Mandarin Oriental'ın 7 yıldır Boğaz'da yer aradığını, Kuruçeşme arazisi ile Bodrum'dan sonra İstanbul Boğazı'nda da yerini alacağını açıkladı.
Sırada DO&CO var
Sıfırdan yapılan yatırımlarla birlikte Boğaz'da bir diğer trend de yalıları butik otele dönüştürmek. Beşiktaştaki Four Seasons, Kuruçeşme'deki Les Otomans, Kanlıca'daki Ajia, Boğaz yalılarının otele dönüşmesinin en çarpıcı örnekleri. Geçen yıl Ortaköy'de açılan 23 odalı The House Otel de Balyan Ailesi'nin yaptığı Simon Kalfa ve Fescizade binalarının restore edilmesiyle hayata geçirildi. Öte yandan THY'nin ikram şirketi DO&CO'da Fehime ve Hatice Sultan yalılarını kiralayarak burayı 2013'te açılacak bir VIP otele dönüştürmek için çalışıyor.
Armani ve MGM arazi arıyor
Boğaz'da yıllardır arayışını sürdürüp, bir türlü istedikleri fiyata istedikleri araziyi bulamayanlar da var. Marriott Grubu bünyesindeki Bulgari Hotel'in uzun süredir Boğaz hattına girmek için fırsat kolladığı biliniyor. İstanbul'da da Bulgari markası ile var olmak isteyen grubun burada bir Türk yatırımcı ile anlaşmak üzere olduğu açıklanmıştı. Las Vegas'ın ünlü otel grubu MGM de bir süredir Boğaz'da yer arayışını sürdürüyor. MGM, lüks kategorideki Bellagio'yu kumar konsepti olmadan İstanbul'a taşımayı planlarken, The Rezidor Group da lüks kategorideki Missoni markası için Boğaz'ı hedef seçti. Armani de otel konsepti ile İstanbul Boğazı'nda yerini almak istiyor.
Büyük Tarabya da açılacak
Bir dönem İstanbul'un en popüler mekanlarından olan, eski Türk filmlerinin vazgeçilmez mekanı Büyük Tarabya Oteli de önümüzdeki günlerde tekrar kapılarını açacak. Bayraktar Holding tarafından 2006 yılında 145.3 milyon dolara Emekli Sandığı'ndan satın alınan otel, bu süreçte yıkılarak, tamamen yeniden yapıldı.
Devler sıraya girdi, gözler kamu binalarında
7 yıldızlı otel yılbaşında
– Merkezi Hong Kong'da bulunan 7 yıldızlı zincir Shangri-La'da önümüzdeki günlerde Boğaz'da yerini alacak. Beşiktaş'taki eski Tekel tütün binası yerine konumlanan otelin inşası deniz seviyesinde 25 metre aşağıda başladı. Otelin inşasını Egeyapı Group yapıyor. Otelin 2013 başında açılması hedefleniyor.
Zorlu'dan Bebek açılımı
– 4 yıl önce Bebek'te 80 dönümlük bir arazi satın alan Ahmet Nazif Zorlu, araziye, 'çok prestijli' butik otel yapmayı planlıyor. İstanbul Boğazı'nın yeterince iyi değerlendirilmediğinin altını çizen Zorlu, söz konusu arazi için dünyada 15-20 oteli bulunan ama dünya jet-setini ağırlayan lüks zincir markalarla görüşeceklerini ve buraya Boğaz'a yakışır bir butik otel yapacağını açıkladı.
Askeri Lise'ye de ilgi var
– Maliye Bakanlığı'nın Hazine arazileri üzerinde imar yetkisi alması ile Maliye'nin devletin tasarrufu altında bulunan taşınmazları farklı projeler için değerlendirmesinin önü de açılmış oldu. Henüz bu konuda yapılmış bir çalışma olmasa da yatırımcıların gözü boğazdaki kamu binalarına çevrilmiş durumda. Çengelköy'de denize sıfır konumdaki Kuleli Askeri Lisesi pek çok yatırımcının radarında.
Haber: Şenay Köşdere Akşam