28 Kasım 2024 Perşembe
Ana SayfaKonut Projeleriİstanbul'un geleceği için alternatif öneriler

İstanbul’un geleceği için alternatif öneriler

Serdar İnan,Kentsel dönüşüm,

İstanbul’un Yeni Çehresini belirlemeyi hedefleyen “GELECEK İSTANBUL İÇİN ALTERNATİF ÖNERİLER” akademik yarışmasının Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güzin Konuk, İnanlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Serdar İnan’ın katılacağı basın toplantısında tanıtımı yapılacak.

Sektörde 47. yılını dolduran İnanlar İnşaat'ın kurucusu olduğu Mimar Sinan İmar Eğitim ve Kültür Vakfı (MİKEV) ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi işbirliği ile başlattığı"İstanbul'un geleceği için alternatif öneriler" yarışmasını düzenliyor.

İnanlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Serdar İnan”İstanbul’da döşümü üç ana başlıkta irdeleyebiliriz.

Deprem dönüşümü

Estetik dönüşüm

Tarihi dönüşüm

Deprem dönüşümü, dere yataklarında, alüvyonlu toprak zeminde yapılaşmış 7,5 şiddetindeki bir Marmara depremi anında can kaybı olacak binaların yıkılması anlamına gelir. Bu dönüşümde zayıf zeminlerde yeniden yapılaşmaya izin verilmez, sağlam zeminde zayıf binaların ise binasal sağlamlığa dönüşmesine izin verilir. Estetik dönüşüm de ise, zayıf olmayan binalar için, genelde mahalle ve ada bazında estetik açıdan, sosyal donatı açısından İstanbul’a layık olmayanlar kastedilir. Bu alanlar genelde eski sanayi mahallelerini, gecekondu alanlarını çirkin yapıları içermektedir. Tarihsel döşüme gelince eski İstanbul dokusunun içine yada yanına yaklaşmış asalak yapılardır. İstanbul geneline baktığımız zaman, nerede ise %90 yapılaşmanın bu üç kategoriye girdiğini rahatlıkla tespit edebiliriz. Kısaca dönüşüm yapılması gereken yerler haddinden fazla gözükmekte. Bu manada Boğaz, tarihi yarımada, tarihi semtler, eski sanayi alanları, eski kooperatif binaları, gecekondu semtleri hemen hemen hiçbirindeki yapılaşma şehrimize layık değil. Bu yapılaşmadan biran önce kurtulmamız gerekmektedir. Bu işlemi başarmak ise sermayeye dayalıdır. Bu sebeple her zaman dediğim gibi İstanbul bir marka şehir olmalı, dünyada önemli bir merkez haline getirilmelidir. Bu olayın önünü açmak için yarın Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyoruz, Mimar Sinan Üniversitesiyle beraber Gelecek İstanbul adıyla bir akademik şehir proje yarışması açıyoruz. Bu yarışma ile İstanbul’un geleceği için şehircilik eğitmenlerine, sanatçılara, mimarlara gelin şehrinize sahip çıkın diyoruz. Ben her türlü kentsel dönüşümü, felsefesi ve projesi olan şehirsel çalışmayı sonuna kadar destekliyorum. ancak burada iş gelip uygulamada kilitleniyor, bu manada boğaziçinin kentsel dönüşüm safhasına alınmasının nasıl uygulanacağı önem kazanıyor. Mutlaka burada dikkat edilmesi gereken husus kısa vadeli rantların değil ama İstanbul’u geleceğe taşıyacak uzun vadeli planlamalara hizmet edilmesi gerekliliğidir".

İstanbul'un Geleceği İçin Alternatif Öneriler" yarışmasının lansmanı 29 Şubat 2012 Çarşamba günü saat 10:30'da MSGSÜ Fındıklı Kampüsü, Art Cafe'de gerçekleştirilecek. 

 

 

 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI