23 Aralık 2024 Pazartesi
Ana SayfaSektörden Haberlerİstanbul'un hangi ilçeleri depreme hazır?

İstanbul’un hangi ilçeleri depreme hazır?

İstanbul ‘büyük’ depremi beklerken hem evsiz kalanların hem binaları hasar görmüş insanların hasar tespit yaptırana kadar sığınacağı alanları araştırdık. Sonuç, vahim.

 

İstanbul Valiliği, 2001’de bu amaçla her ilçede 480 adet çadır ve toplanma alanı belirlemişti. Ancak son 10 yılda bu yerlerin yarısı yapılaşmaya açıldı. Bu yerler zaten o dönem, boş olan ve yeşil alan ya da kamu arazisi olarak gösterilen alanlardan oluşuyordu. Yani planlarda olası bir afet sonrası toplanma veya çadır alanı olarak kullanılacak yerler için bir not düşülmemişti.

 

Sonuçta belirlenmiş 480 yerden yaklaşık yarısı yeni imar planları devreye girdikçe eridi. Kalan bölümler de planlarda halen yeşil alan veya park alanı olarak tespit edilen yerler. Öte yandan şu anda İstanbul’da olası bir afet sonrasında kaç toplanma alanı veya kaç çadırkent alanı olduğu meçhul. Çünkü İstanbul Valiliği tüm başvurularımıza karşın bilgi vermedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise konunun Valilik alanında olmasını gerekçe göstererek sorularımızı yanıtlamadı.

 

İstanbul’daki 39 ilçe belediyesini tek tek aradık. Basın Halkla İlişkiler birimlerinde görev yapanlardan taleplerde bulunduk. 16 belediyeden hiç yanıt alamadık. Beş belediye fazla bir çalışmaları olmadığını ilan etti. Beş belediye “hazırız” dedi ama rakam vermedi. 13 belediye ise talebimize net bilgilerle karşılık verdi.

 

Varsa da bilen yok

Ancak en hazırlıklı belediyenin bile çalışmaları vatandaşa duyurma konusunda sorunlar yaşadığı ortaya çıktı. Üstelik belirlenen alanlarda bile deprem sonrası toplanma alanı olduğuyla ilgili bir levha yok.

 

Kimi belediyeler alışveriş merkezlerini, düğün salonlarını, ibadethaneleri toplanma alanı olarak gösterirken Allah korusun bir deprem anında toplanılacak, kalınacak bir yer yok” diyen de oldu.

 

Daha önce medyada çıkan haberlere göre Zeytinburnu ve Bakırköy’deki dolgu alanlarına yapılan parklar da toplanma alanı olacak ancak olası bir depremde bu dolgu alanlarının ne olacağı da meçhul.

 

Hazır olmayanlar

Güngören (Görevli): 16 dönümlük park ve yeşil alan üzerinde planlama var. İnsanlara bu yeşil alanların deprem toplanma alanı olduğu ile ilgili bilgi vermek adına bir çalışma yürütülebilir. Projeler, her şey hazır (Ne olduğunu söylemiyor). Şu an başkanının istifa edip milletvekili olması sebebiyle TOKİ’nin başkanlığında bir boşluk var. Yeni başkanın gelip imza atmasını bekliyoruz.

 

Bağcılar (Görevli): Yok, hayır şu an öyle bir durum söz konusu değil. Allah korusun bir deprem anında toplanılacak, kalınacak bir yer yok. Ancak spor salonları falan tahsis edilebiliyor, o da tabii o zaman düşünülüyor.

 

Sarıyer (Görevli): Deprem sonrası toplanabilecek alanlar, yani bilmiyorum açıkçası parklar çok var; ama o kadar geniş alan neresi var bilemiyorum. Villalar yıkılmıştı, belki oralar olabilir.

 

Ataşehir: Belirlenmiş bir alanı yok. İlçedeki 8 park alanı ve bir stadın kullanılması düşünülüyor. Bu alanlar dışında ilçede zaten boş alan yok.

 

Üsküdar: Boş arsalar dışında siteler, okullar, düğün salonları, alışveriş merkezleri, sinemalar, işyerleri, otel ve pansiyonlar, ibadethaneler ve bahçeleri afet sonrası toplanma ve barınma yerleri. Bu çalışma da Kaymakamlık bünyesinde.

 

Hazırız’ sözü var, detay yok

Bakırköy (Görevli): Deprem sonrası toplanma alanlarımız mevcut. Bu alanlar tabelalarla belirtiliyor. Kaç çadırın kurulacağı, kaç insanın kalacağı hesaplanmış durumda. (Ancak görevli bilgileri paylaşmadı.)

 

Esenler Birlik Mahallesi’nde 8 dönümlük deprem parkı tek toplanma alanı. İçinde helikopter pisti, amfi tiyatro, su deposu, tuvaletler ve acil malzeme konteynerleri var.

 

Fatih 2012 itibariyle 80 dönümlük park alanı toplanma alanı olacak.

 

Kartal (Görevli): İlçede kamuya ait arazi yok gibi bir şey. Biz parkları deprem toplanma arazisi olarak belirledik. Hatta konteynerler var. Bu parklardan bağımsız deprem alanı yok. Parklardaki tabelalarda deprem toplanma alanı yazıyor.

 

Pendik: Parklar deprem alanına dönüştürülecek. Deprem tatbikatları sırasında halk deprem alanları konusunda bilgilendiriliyor.

 

Hazır olanlar

Avcılar: Her mahallede toplanma alanları mevcut. Çadırkent olarak parklar ve statlar kullanılacak.

 

Başakşehir: 20 hektarlık ve 6700 çadırlık alan mevcut. Bu alan Atatürk Olimpiyat Stadı Parkı’nda ve altyapı problemi bulunmuyor.

 

Bayrampaşa: 216 dönüm üzerinde 12 toplanma alanı mevcut. Sekizi belediye, biri belediye artı şahıs, biri belediye artı Hazine’ye, ikisi Hazine’ye ait.

 

Beşiktaş: Belediye web sitesinde afet toplanma merkezleri listesi var. Mahallelere göre düzenlenmiş bu alanlar tespit edilirken nüfus ve mahallede afet anında sığınılabilecek boş ve güvenli alanların metrekaresi esas alındı. İlçedeki tüm apartmanların girişine afet toplanma alanını bildiren stiker’lar yapıştırıldı.

 

Şişli: Belediyenin belirlediği geçici 20, çadırkent için de 10 alan var. Kaybolan insanların birbirini bulması için üç toplanma merkezi belirlendi.

 

Kadıköy: Kadıköy İlçesi Afet Yerleşim Planı hazırlandı. Hangi mahallenin hangi parkı kullanacağı belli. Kişi ve görev listesi de hazır. 586 dönüm alanda 9 bin çadır kurulabilecek.

 

Silivri: 11 noktada 264 dönümlük çadırkent alanı mevcut. Ekipler ve mahalle sorumluları bilgilendirme çalışmalarını sürdürüyor.

 

Maltepe: Boş kamu alanlarına 6814 çadır yerleşebilecek durumda. Aynı anda yedi helikopter iniş kalkış yapabiliyor. Bu alanlara giden yollarda uyarı levhaları var.

 

Beylikdüzü: Toplamda 12 dönümlük dört alan var. Alanlarda konteynerler mevcut.

 

Çekmeköy: Toplam 24 dönümlük iki alan var. Bu alanlarda ilkyardım ve sağlık ekipmanları mevcut.

 

Adalar: Toplanma alanlarıyla çadırkent alanları için ayrı parklar tahsis edildi. Çadırkentler her ada için planlandı. 29 toplanma alanı mevcut.

 

Gaziosmanpaşa: 16 mahallede nüfus oranına göre çadır alanları mevcut. Genel sığınak için 13 okul, dokuz sağlık kuruluşu ile bir fabrikada yerler planlanmış durumda.

 

Zeytinburnu: 95 dönümlük 10 adet çadır alanına 1898 adet çadır kurulabiliyor. Tüm alanların altyapı hazırlıkları tamam


Radikal
 

PROJE BİLGİ FORMU

Önceki haber
Sonraki haber
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI