Bio İstanbul, 2.2 milyar dolarlık yatırımla hayata geçecek ve 3 yıl içinde tamamlanacak.
İstanbul'un Avrupa yakasında kurulacak ‘yeni şehir'de yer alacak 4 ayrı şehirden biri olan Bio İstanbul gün yüzüne çıktı. Başakşehir'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın planlama ve koordinasyonu ile hayata geçirilecek olan akıllı şehir Bio İstanbul, Türkiye'nin en gelişmiş çocuk hastanesi, en ileri biyomedikal araştırma ve geliştirme parkı ile çalışma ve sosyal alanları içinde barındıracak. TOKİ iştiraki Emlak Pazarlama Proje Yönetimi (EPP) ve Bio Development Company'nin ortak girişimi olan Bio İstanbul, 2.2 milyar dolarlık yatırımla hayata geçecek. 3 yıl içinde tamamlanacak Bio İstanbul, 10 bin nüfuslu yerleşim yeri olacak.
Üç ayrı vadiden oluşan ve toplam iki milyon metrekare alan üzerinde gerçekleştirilecek Bio İstanbul'un bir milyon metrekaresi yeşil alan olarak planlanıyor. Sazlıdere Baraj Gölü'nün yanı başında kurulan Bio İstanbul, Atatürk Olimpiyat Stadı'nın karşısında yer alırken, yeni inşa edilecek üçüncü havalimanına da 20 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Hastane, araştırma merkezi, konut ve ofislerin enerji ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla güneş, rüzgar ve doğalgaz enerjisi kullanmayı hedefleyen Bio İstanbul, yağmur sularını da dönüştürerek kullanıma kazandırıyor. Bio İstanbul'da yaklaşık 650 bin metrekareye yayılan heykel parkları da bulunacak.
ÇOCUK HASTANESİ
Bio İstanbul'da, son teknolojiyle donatılmış çocuk hastanesi ve dünya standartlarında biyomedikal araştırmalar yapan Ar-Ge kampusu etrafında kurulu akıllı ve ekolojik bir yaşamın sunulması planlanıyor. Bio İstanbul'da çocuk hastanesi, inovasyon kampusu, biyoteknoloji üniversitesi bulunacak. Planlanan çocuk hastanesi, bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar üzerinde araştırmalar yapacak. İstanbul Children Hospital'da (İstanbul Çocuk Hastanesi) 320 yatak bulunacak ve 2015 yılında açılacak. Hastane, doğumdan yetlişkinliğe kadar olan süreçte her tür çocuk hastalığına karşı güncel tedavileri uygulayacak. İnovasyon kampusu, yaklaşık 17 bin kişilik iş olanağı yaratırken, bilimsel araştırmalarına yurtdışında devam eden Türk bilim insanlarını da çekecek.
KONUTLAR DA OLACAK
Bio İstanbul'da Lake Homes adı verilen 600 konut da bulanacak. Eylül 2015'te tamamlanacak konutların ilk etabı 150 bağımsız birimden oluşacak ve 7 avlu etrafında toplanacak. Konutlar, Sazlıdere Barajı manzaralı olacak.
Planlanan metro hatları sayesinde Bio İstanbul'un içine kadar metro gelecek. Bio İstanbul'un güneyindeki Tem'e ve yapılacak üçüncü köprüye özel bir bağlantı yolu bulunacak. Bio İstanbul'da araç trafiği de yer altına alınacak.
DOKTORLAR GERİ DÖNECEK
İlk sağlık kenti olan Bio İstanbul ile Türkiye'nin, ilaç ve biyomedikal araştırma sektöründe lider ülke konumuna ulaşacağını söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Bio İstanbul'da 10 bin nüfuslu bir yerleşim yeri olacağını belirterek, alçak katlı, ekolojik ve kendi enerjisini kendi yaratan binalar inşa edileceğini açıkladı. Bayraktar, "Bio İstanbul projesi yıllardır üzerinde çalıştığımız dünya çapında bir proje. İlk olarak bundan 4 yıl önce bu proje için görüşmelere başladık. Günümüz dünyasında sağlık ve hayat kalitesi ön plana çıkıyor. Çocukların ana rahminden 16 yaşına gelene kadar tedavilerini ve araştırmalarını yapacak bu kapsamda bir hastane sadece Zürih'te var. Dünyada başka bir yerde yok. Bu proje ile Türkiye'de bu anlamda ikinci olacak" diye konuştu. Bio İstanbul'un tam olarak faaliyete geçtiği zaman 20 bin çalışanı olacağının altını çizen Bakan Bayraktar, "Türkiye'ye dönmek isteyen, vatan özlemi çeken pek çok değerli doktorumuz ve profesörümüz, inanıyoruz ki buraya gelecek ve araştırmalarını artık Türkiye'deki bu merkezde yapacaklar" dedi. Bayraktar, birçok ilaç firması ve araştırma merkezinin de buradan yer almak için şimdiden başvurduğunu kaydetti.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bio İstanbul benzerindeki bir projeyi Anadolu yakasında da yapmak için harekete geçtiklerini belirterek, "Proje çalışmalarına başladık. 2 yıl içerisinde altyapı çalışmalarını yapacağız. Bu alanda da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortak çalışacağız" dedi.