Başkan Karabağ bu hafta Milliyet Ege Misafir Odası’nın konuğu oldu ve Milliyet Ege Yayın Koordinatörü Dilek Gappi, Yazı İşleri Müdürleri Uğur İşven, İbrahim Akbulut ve Muhittin Akbel’in sorularını, objektif şekilde yanıtladı. Yaklaşan İl başkanlığı seçimleri hakkında yorumlarını partililik ruhuyla değerlendiren Karabağ, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu görmezden gelerek yapılacak bir il başkanlığı seçimlerine gitmenin çok yanlış olacağını ifade etti.
Yaklaşık CHP İl Başkanlığı seçimleri hakkında neler düşünüyorsunuz?
Herkesin uzlaşması gereken bir isimle seçimlere gidilmeli. Daha önce Aziz Bey, herkesi karşısına alıp, Mustafa Moroğlu ve Alaattin Yüksel ile il kongresi aldı. İzmir’de barış sağlanmamıştı. İlçe belediye başkanlarının oluşturduğu blokla da barış sağlanmaz. Bu kadar AKP’nin üstüne geldiği bir ilde, Aziz Bey’i yok farz ederek bir il organizasyonu yapılması da yanlış. Biz kendi ilçelerimizde uyum içinde çalışabilecek bir ilçe başkanı arıyorsak, Aziz başkanın da uyum içinde çalışacağı bir il başkanı araması gayet doğal. Genel merkezin sürece müdahale edip, oturtması lazım. Bu dönem çatışma dönemi değil. İzmir için sıkıntılı.
Aziz Bey, Ali Engin konusunda ısrar ederse, kazanılsa bile bu tür dayatmalarla ve bloklaşmalarla İzmir doğru bir şekilde gitmez. Ancak Aziz Bey’in de karşı çıkmayacağı bir aday olmalı.
Bayraklı’da gelişmeler nasıl?
Son yaptırdığımız anketlere göre yüzde 48.9 bizden yana. Yüzde 12.4 kararsız, yüzde 34.3 oy vermem diyenler, yüzde 50’ye doğru bir memnuniyet var. Dışarıdan Bayraklı’yı doğru okumak çok zor. Gerçekten çok karmaşık ve zor bir bölge. Sosyal ve ekonomik açıdan beklentiler çok farklı. A Grubu da yaşıyor, D Grubu da. Ama fark ederseniz hiç çatlak ses yok. Çünkü herkese eşit yaklaşıyoruz.
“Dönüşüm başladı”
Kentsel dönüşüme gelecek olursak…
En başında bu projeyi koyan belediye biziz, Meclis’den çıkaran da biziz. Bölgemizi belirledik, zemin etütlerini yaptırdık. Tam bu hazırlıkları tamamlayıp, profesyonel firmaya ihale edeceğimiz zaman, yetkiler Büyükşehir’e verildi. Büyükşehir aldı diğer bölgelerde pilot alanlar belirledi, Bayraklı’yı yedinci sıraya koydu. Ama bizim kararımız kanundan önce çıktığı için İzmir’de kentsel dönüşüm Bayraklı’dan başlamak zorunda kaldı. Onlar da ihale ettiler, bizim yapmamız gerekeni Büyükşehir yaptı. Şu an İzmir’de 60 hektarlık alanda, 22 bin kişiyi ilgilendiren kentsel dönüşüm başladı.
Çalışmalar hangi aşamada?
Firma ofisini açtı, oradaki tespit çalışmalarına başladı. Kaç tane kaçak yapı, hazine arazisi var gibi çalışmalar yapıyor. Sonra beraber oturucağız ve nasıl yeni Bayraklı tasarladığımızı konuşacağız. Mimari tiplemesi ve imar düzenlemelerini yapıp, uzlaşmaya gidilecek. En zor kısmı uzlaşmak elbette. Oradaki sıkıntı şu; çok katlı kaçak yapılar var, 3 tane oturan var bana ne kadar daire vereceksiniz gibi şeyler olacak. İmar aflı veya tapuluların değerleri zaten komisyonlarca belirleniyor onlarda sıkıntı yok. Bugünkü değerinde 200-250 bin mesela, iki daire vereceğiz ama 300 bin lira değerinde. Şu an orası para etmiyor ancak kentsel dönüşüm başladığında 300 bin liralık çağdaş daireler olacak.
Peki insanlar nasıl çıkacak evlerinden?
İlk örneklemenin önemi çok büyük. Yani oradaki vatandaşlar evlerini teslim ettiklerinde, yerine yapılan evlerine üzülmeden geçmeleri gerekiyor. Sonra doğru şekilde planlanıp yüründüğü takdirde hiçbir sorun yaşanmaz. 75. yıldaki gibi kibrit kutusu gibi devasa birbirini kapatan konutlar değil, modern bir kent çıkacak. Gecekondu kentinden, bir Avrupa kenti doğacak.
Bürokrasiyle aramız iyi
Büyükşehir bürokrasisiyle son dönemde aranız nasıl?
Son dönemde orada da kolay şeyler yaşanmıyor. İlişkiler iyi, anlayışla karşılamamız gerekiyor birbirimizi. Aslında ciddi bir gerginlik olmadı hiçbir zaman. Operasyon elbette ilişkileri düzeltti. Dışarıdan bir saldırı varsa, içerideki sesleri bitirmemiz gerekiyor.
“Çok sıkıntı yaşadık”
Seçildiğimizde Belediye’nin aracı, gereci hiçbirşeyi yoktu. Personeli, mekanları yeterli değildi. Bizim başımıza gelen, pişmiş tavuğun başına gelmedi. İki belediyeden ayrılıp, sıfırdan belediye kurduk. Bornova Belediyesi personelini 3 ay sonra verdi. Hazırlıksız da olsa bir ilçe oluştu. Ayrılmaktan mutlu olmayan mahallelerin, yeni belediyeden mutlu olduklarını görüyorum.
“Yeni kent alanında deprem riski var!”
Büyük kısmı ilçenize bağlı liman arkası projesi nasıl gidiyor?
O proje yürüyor. 3 kavşakta iptal var sadece. İzmir Arena’nın, Turan’a çıkan kavşağı, Adliye’nin dönüşündeki kavşak ve Bayındırlık İl Müdürlüğü’nün oradaki kavşaklar. Ancak bu iptal bütünü etkilemedi. Fakat Yeni Kent alanı alivyonlala dolmuş bir bölge. Deprem riski taşıyor. Burada mutlaka belediyeler ve üniversite sağlam bir yapılaşma için işbirliğine gitmeliler. Ayrıca o bölgede Sahil Güvenliğin kalkması gerekiyor. Bizim belediyeye ait 6 bin metrekarelik bir arsamız var oraya çok amaçlı spor salonu, kültür merkezi hazırlıkları var.
(Milliyet)