7 Ocak 2025 Salı
Ana SayfaSektörden Haberlerİzmir'deki Sümerbank arazisi için rekabet başladı

İzmir’deki Sümerbank arazisi için rekabet başladı

 

İzmir'in yıllardır atıl halde bulunan Kahramanlar'daki 114 bin metrekarelik Sümerbank arazisinin talipleri arttı. Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere birçok kamu, kurum ve kuruluş ile üniversiteler arazinin tahsisi için İl Özel İdaresi'nin kapısını çaldı. 

1/1000'lik imar planları İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamlanmak üzere olan arazinin geleceği önümüzdeki günlerde İl Genel Meclisi'nde görüşülecek.


KÜLTÜR VAHASI

İzmir'in en değerli alanlarından biri olan ve Ege Medeniyetler Müzesi'nin yapılması düşünülen Sümerbank arazisinin talipleri çoğaldı. 114 bin metrekarelik arazinin tamamını veya bir kısmını isteyen kurumlar, bölgenin imar planlarının tamamlanmasına az bir süre kala İl Genel Meclisi ile temasa geçti. Bölgeyi "kültür vahası" haline getirmek için kolları sıvayan ve önceden 27 bin metrekarelik alanı talep eden Kültür ve Turizm Bakanlığı, Temmuz ayında gönderdiği yazıyla alanın tamamı olan 114 bin metrekareyi istedi. Sümerbank arazisine bakanlığın yanı sıra İzmir Ticaret Odası, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü, Ege Üniversitesi, Anadolu Otizm Vakfı ve son olarak Roman dernekleri de talip oldu. 



"ACELE ETMEMELİ"

İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin imar planında bazı değişiklikler yaptığını belirterek, alanın tahsisi konusunda aceleci davranılmaması gerektiğini söyledi. Değirmenci, "Sümerbank arazisi, İzmir'in geleceğinin şekilleneceği bir alan. Bu nedenle aceleci davranılmamalı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, İl Özel İdaresi, odalar, dernekler ve iş dünyası bir araya gelerek bu alanı en iyi şekilde planlamalı. Tüm aktörler sahne alarak İzmir'i Türkiye'nin başrolüne çıkarmalı" dedi.


"ORTAK AKIL"

İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, "İzmir'deki tek parça halindeki en büyük arsa burasıdır. 1/1000'lik plan tüm alanı kapsayacak şekilde hazırlanıyor. SİT nedeniyle kullanılmayan alanlar plana dahil edilerek, mevcut yer genişletilebilir. Salih İşgören okullarını başka yere taşımak da ihtimaller arasında yer alıyor. Bölgede Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir ve İl Özel İdaresi güçlerini birleştirmeli. Odaların onayını alarak şehrin vizyonunu belirleyen çalışmalar yapılmalı. Ortak akıl ile değerlendirmeliyiz. Gelecekte kruvaziyer turizmi, İzmir'in dünyaya açılan pencerelerinden biri olacak. Limana çok yakın olan bu bölge, iyi şekilde kullanılmalı. Aceleyle verilecek bu karar, İzmir'in geleceğini şekillendirecek alanın heba olmasına neden olur" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci'ye kendi imzasıyla gönderdiği yazıda, alanın tamamını istediği öğrenildi. Bakan Günay yazıda, "Bakanlık Devlet Opera ve Balesi binası, Devlet Tiyatrosu, Devlet Senfoni Orkestrası, Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, Türk Dünyası Dans ve Müzik Korosu, İzmir 1 ve 2 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Bölge Kurulu Müdürlükleri, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü birimlerinin idari hizmetlerinin verileceği yerlerin bir alanda toplanması amacıyla tüm alanın bakanlığımıza tahsis edilmesini isterim" dedi. 



SİT ALANLARI 

Başkan Değirmenci, "Bölgede sit alanları var. Bunlar kaldırılabilir. Gerekirse Salih İşgören Eğitim Kampusü buradan başka yere taşınarak, alan büyütülebilir. Gelecekte kruvaziyer turizmi İzmir'in en önemli getirilerinden olacak. Limanın yanı başındaki bu alan en iyi şekilde kullanılmalı" dedi. 



KİMLER TALİP 

* KüLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

Bakanlık Devlet Opera ve Balesi binası, Devlet Tiyatrosu, Devlet Senfoni Orkestrası, Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, Türk Dünyası Dans ve Müzik Korosu, İzmir 1 ve 2 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Bölge Kurulu Müdürlükleri, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü birimlerinin idari hizmetlerinin verileceği yerlerin bir alanda toplamak için bölgeyi tümüyle istiyor.



* İZMİR TİCARET ODASI

İzmir Ticaret Odası (İTO) bölgede meslek odalarını bir araya toplamak istiyor. Burada kuracağı ticaret merkeziyle, şehir merkezindeki dağınıklığı ortadan kaldırmayı planlıyor. 



* ANADOLU OTİZM VAKFI

Anadolu Otizm Vakfı, vakfın merkezini ve rehabilitasyon merkezini, bu bölgede istediği alanda kurmak istiyor. 



* İZMİR İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ

 İl Emniyet Müdürlüğü, bölgede talep ettiği alanı, Yunuslar olarak bilinen motosikletli polislerin eğitim merkezi olarak kullanmayı planlıyor. 



* EGE ÜNİVERSİTESİ

Rektörlük, Sümerbank arazide üniversiteye ait bir bölüm kurmayı hedefliyor. 



* ROMAN DERNEKLERİ

Roman dernekleri, Sümerbank alanında bulunan lojmanlarda oturmak için talepte bulundular.

Haber: Fatih Abacıoğlu

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI