6 Ocak 2025 Pazartesi
Ana SayfaSektörden Haberlerİzmir'e 10 milyar liralık kentsel dönüşüm

İzmir’e 10 milyar liralık kentsel dönüşüm

 

Bakan Yıldırım, İzmir'deki imarsız yapıları ortadan kaldırmak için 10 milyar liralık yatırım planladıklarını söyledi. 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'de yapı güvenliği açısından riskli bulunan bölgelerde kentsel dönüşümün sağlanabilmesi konusunu siyasi çekişmelerin dışında bırakma anlayışını benimsediklerini ifade ederek, riskli bölgeleri çözüme ulaştıracak adımları atmaya başladıklarını ve bu kapsamda 10 milyar lira tutarında yatırım öngördüklerini bildirdi.

TOKİ'YLE ORTAK ÇALIŞMA

Yıldırım, İzmir'in kentsel dönüşümü konusunda hükümet olarak Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni bir araya getirdiklerini belirtti.

İzmirlilere kentsel dönüşüm konusunda ''gerekirse özel yasa çıkaracaklarının'' sözünü verdiklerini hatırlatan Yıldırım, şunları kaydetti:

''Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurul gündemine alındı. Bu tasarının kanunlaşması ile birlikte vatandaşlarımız afetlere karşı güvenli yapılara, güvenli bölgelere kavuşurken bir yandan da yıkılan alanlarda bütüncül bir planlama anlayışı, yeni altyapı ve ulaşım sistemleri ile şehirlerin daha düzenli hale gelmesini sağlayacağız. İzmir'de artık kaynak israfının da önüne geçeceğiz.Kentsel dönüşüm konusuna siyaseti bulaştırmadan İzmir'in işini hızlı bir şekilde çözmeyi amaç edindik. (Bu işi siyasi çekişmelerin dışında bırakalım) dedik ve merkezi hükümetle belediyenin ortak çalışması ile riskli bölgeleri çözüme ulaştıracak adımları atmaya başladık.''

100 BİN KONUTLUK DÖNÜŞÜM

Yıldırım, İzmir'de büyüme alanlarının belirlenmesi gerektiğini, bunun adresinin de kentsel dönüşümden geçtiğini belirtti.

Kentteki yapıların yüzde 60'ının imarsız olduğuna dikkati çeken Yıldırım, ''Bunun ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu da yaklaşık bir hesapla 100 bin konutu ilgilendiriyor. Bunun için de 10 milyar liralık yatırım öngörüyoruz'' dedi.

"TOKİ BU KONUDA TECRÜBELİ"

Yıldırım, bu noktada TOKİ ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklaşa hareket ederek tüm ilçelerdeki konut ve kentsel dönüşüm ihtiyacını belirlemeye başladığını dile getirerek, iki kurumun Türkiye için örnek bir birliktelik sergilediğini ifade etti.

Bunun İzmir'e büyük faydalar getireceğini ifade eden Yıldırım, TOKİ'nin 8 yılda Türkiye genelinde 500 bin konut imal etme tecrübesine sahip olduğuna işaret etti.

Yıldırım, toplanan talepler doğrultusunda ilk aşamada Kemalpaşa, Karaburun, Narlıdere, Selçuk, Torbalı ve Urla ilçelerinde yaklaşık 12 bin 600 adet konut ihtiyacının ortaya çıktığını, ayrıca Çeşme'de de alt gelir grubuna yönelik konut yapımı amacıyla da ihale hazırlıklarına başlandığını bildirdi.

Bayındır ilçesinde de Çırpı, Necati Uza, Yenice ve Hatay mahallelerinde ''Roman Dönüşüm Projesi'' talebinin geldiğini, bu kapsamda Bayındır Belediyesi ile ön protokolün imzalanarak çalışmalara başlandığını dile getiren Yıldırım, Bergama, Dikili ve Menemen'de de Roman aileleri için konut talebi olduğunu belirtti.

Yıldırım, Tire ilçesinde de merkezde 12,5 hektarlık alanda İzmir Tire Kentsel Yenileme Projesine ilişkin ön protokolün imzalandığını, projeye ilişkin zemin etütleri ve vaziyet planı çalışmalarının devam ettiğini, ayrıca Ödemiş'te de Umurbey ve Emmioğlu mahallelerinde kentsel dönüşümçalışmalarının başlayacağını açıkladı.

ÖRNEKKÖY VE EGE MAHALLESİ PROJELERİ

Bakan Yıldırım, Karşıyaka'da da Örnekköy mahallesinde kentsel dönüşüm için Büyükşehir Belediyesi ile TOKİ'nin ortak çalışma yaptığını, 707 yapıyı içeren 18 hektarlık alanda kentsel dönüşüm uygulanması için belirlenen ''Örnekköy Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alan Sınırı''nın da İçişleri Bakanlığı tarafından onaylandığını, bu alandaki kentsel dönüşüm projesiyle 1. etap içinde yaklaşık 3 bin 500 kişinin yaşamasının planlandığını kaydetti.

Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı Ege Mahallesi dönüşüm alanının da kabul edildiğini belirten Yıldırım, Ege Mahallesi, Hilal-Yenişehir'de toplam 30 hektar üzerinde kentsel dönüşüm planlandığını, farklı katlardaki konut tiplerinin adalar bazında yapılmasının öngörüldüğünü anlattı.

Karşıyaka'nın Bostanlı Mahallesi ve Alaybey Mahallesi'nde bulunan toplam 156 depreme dayanıksız bina tespit edildiğini dile getiren Yıldırım, bu bölgenin Büyükşehir Belediyesi tarafından ''Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı'' ilan edilmesinin ardından bu binaların yıkılıp tekrar yapılmasına ilişkin proje çalışmalarına başlanacağını kaydetti. Yıldırım, Yeşildere Vadisi kentsel dönüşüm projeleri kapsamında da Konak Belediyesi tarafından 2001 yılında başlatılan Ballıkuyu Kentsel Yenileme Projesi'nin 47 hektar büyüklüğündeki kısmında hedeflenen çalışmanın da kabul edildiğini sözlerine ekledi. 

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI