22 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaKonut Projeleri'İzmir'e her yıl 30 bin konut yapılması lazım!'

‘İzmir’e her yıl 30 bin konut yapılması lazım!’

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, 2023 yılına kadar İzmir'e yakışacak bir kentleşme içine girilmesi gerektiğini belirterek, İzmir'e her yıl 30 bin konut yapılması gerektiğini vurguladı. Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği'nin düzenlediği kentsel dönüşüm konulu toplantının açılışında konuşan Demirtaş, Karşıyaka'nın İzmir kolyesinin en ışıltılı yeri olduğunu belirterek, bölgenin bu noktaya İzmirli müteahhitler ile geldiğini söyledi. Ancak Alaybey'den Gümüşpala'ya bakıldığı zaman oradaki görüntüyü İzmir'in hak etmediğini kaydeden Demirtaş, "İzmir'in hemen hemen yüzde 80'inin dönüşmesi gerekiyor" dedi.

Yerel yöneticiler engelledi

"Oda olarak bu konuda aktif rol aldık. 19 bölge planladık. Meclisimizin kararı ile kenarda durma hakkımız yok dedik" diyen Demirtaş, "Gümüşpala'da bin 800 dönümde dönüşüm için ofis açtık. Ama nedense ofisin çalışması bazı yerel yöneticiler tarafından engellendi. O yöre insanı çok fazla imza atmadı. İş merkezlerinin ve işyerlerinin dönüşümü konusunda da çaba gösterdik. Karabağlar ve Buca'da bin 900 dönümlük alan Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edildi. Türkiye'de ilk defa bir ticaret odası, üyelerinin büyük çoğunlukta olduğu yerin dönüşümünü gerçekleştirecekti. Ama bağlı olduğumuz Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na sorduğumuzda 'bunu yapamazsınız', 'görevlerinizin içinde yazmıyor' dediler" diye konuştu.

'Herkes bu işten kazanacak'

İTO'nun görevinin, üyelerinin ticaretini geliştirmek olduğunu belirten Demirtaş, bunun da dönüşümün sağlanacağı ortamı yaratmaktan geçtiğini söyledi. Demirtaş, "Benim yapmam gereken ortamı hazırlamak. Sizin inşaatlarınızı yapmanızla birlikte o bölgenin insanı da, İzmir de kazanacak. Mobilyacısı, çimentocusu, herkes bu işten mutlaka para kazanacak. Ticaret canlanacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri 'bir çalışalım' dediler. Şu an iyi bir noktaya geldik. Sıkıntı, dönüşecek alanda konut olması. Ama Karabağlar'da çok az konut var. Projenin yüzde 16'sı konut. Kısa bir süre sonra bu konudaki gelişmeleri sizlerle paylaşacağız" dedi. 2023 yılına kadar İzmir'e yakışacak bir kentleşme içine girilmesi gerektiğini belirten Demirtaş, her yıl 30 bin konut yapılması gerektiğini vurguladı. Demirtaş, İzmir'de dönüşümün TOKİ tarafından değil, İzmirli müteahhitler tarafından gerçekleştirilmesini istediklerini ifade etti. 

Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürü Erkan Yaşacan, kentsel dönüşümle ilgili müteahhitlere bilgi verdi ve soruları yanıtladı. İzmir için kentsel dönüşümün vazgeçilmez olduğunu dile getiren Yaşacan, bu noktada belediye başkan adaylarının vizyon sahibi olması gerektiğini söyledi. 

'Devletin kaynağını kullanmadık' 

Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Niyazi Gültekin, sağlıksız şehri daha düzgün, işlevsel, afet riskine karşı güçlü hale getirmek için ellerini taşın altına koymaya hazır olduklarını ifade etti. Gültekin, "Bazıları kentsel dönüşüme rantsal dönüşüm adını takıyor. Bazı belediye başkanlarımız 'ben bu rantı yedirmem' diyor. Biz bugüne kadar devletin hiçbir kaynağını kullanmadık. Devletin imkanını kullanan varsa belediyelerdir, kooperatifçilerdir" şeklinde konuştu.

2 bin ruhsat bekliyor

Yapı Müteahhitleri Derneği Başkan Yardımcısı Sırrı Esen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın imarlı alanlar tip yönetmeliğinin uygulanmasından sonra İzmir'deki belediyelerde 2 binden fazla ruhsatın bekletildiğini söyledi. Esen, "Belediyemizden yasal süre olan bir ayda ruhsat alalım istiyoruz. Takdir edersiniz ki, 2 bin ruhsatın belediyelerimizde bekletilmesi de İzmir'in ticaret hayatına sekte vuruyor. Biz ayrıcalık değil, yasaların uygulanmasını, belediyelerimizin kalite standartlarını yakalamasını istiyoruz" dedi.

Yeni Asır

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI