27 Aralık 2024 Cuma
Ana SayfaSektörden HaberlerJCB'nin Leed Gold Sertifikalı binasının temeli atıldı.

JCB’nin Leed Gold Sertifikalı binasının temeli atıldı.

 

 

Dünya çapında sürdürülebilir çevre ve iklim değişikliği konusunda sayısız Ar-Ge çalışmalarının altına imza atan JCB’nin Türkiye’deki iş ortağı SİF İş Makinaları, OSTİM’de yükselecek yeşil sertifikalı Ankara Bölge Müdürlüğü binasının temellerini attı.

Türkiye ziyareti çerçevesinde Ankara’ya gelen JCB Başkanı Sir Anthony Bamford’ın ve JCB temsilcilerinin yanısıra Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu,STFA Yatırım Holding ve Işıklar Holding üst düzey yöneticileri ile SİF İş Makinaları Genel Müdürü Cüneyt Divriş’in de hazır bulunduğu temel atma töreni, 17 Temmuz 2012, Salı günü gerçekleşti. Mimari tasarımı Akün Mimarlık’a ait olan ve JCB’nin dünyadaki ilk LEED® Gold sertifikalı distribütör tesisi olacak SİF İş Makinaları Ankara Bölge Müdürlüğü binası, 2013 yılında hizmete girecek.

SİF İş Makinaları Genel Müdürü Cüneyt Divriş, törende yaptığı konuşmada, tesisin inşasını 8 ay içerisinde tamamlamayı ve 2013 yılı Nisan ayında açılışını gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi. Divriş, “SİF İş Makinaları Ankara Bölge Müdürlüğü, satış olarak 23 şehre, servis olarak da Ankara, Çankırı ve Kırıkkale’ye hitap edecek. Bu bölgeler, Türkiye makina pazarının yüzde 30’a yakınını temsil etmektedir. Daha da önemlisi, Türkiye’de ve yurt dışında faaliyet gösteren birçok büyük müteahhit firmanın merkezi Ankara’dır. Ankara’da inşa etmekte olduğumuz bu tesisle bölgedeki tüm müşterilerimize daha iyi hizmet vermeyi hedefliyoruz. Ayrıca bu yatırım, JCB’nin sadece bir kazıcı-yükleyici firması olmadığının, başta ağır iş makinaları olmak üzere tüm ürün gruplarında iddialı bir firma olduğunun da ciddi bir örneğini oluşturmaktadır” dedi.

Yüzde 40 daha az enerji ve yüzde 25 daha az su tüketecek

Çevresel, ekonomik, sağlık ve üretkenlik faktörlerini binanın ömrü boyunca geleneksel yapılara oranla daha iyi bir şekilde öne çıkarmak amacıyla inşa edilen SİF İş Makinaları Ankara Bölge Müdürlüğü binasının, tamamlanmasıyla birlikte daha az enerji kullanması, üstün iç ortam kalitesi sunarak, çalışanların üretkenliğini ve kendilerini iyi hissetmelerini sağlaması hedefleniyor. Çevre dostu olarak inşa edilen SİF İş Makinaları Ankara Bölge Müdürlüğü binası, emsallerine göre %40 daha az enerji tüketecek, %50 daha iyi iç hava kalitesine sahip olacak, %25 civarında ise daha az su tüketecek.

 

Küresel ısınmayla birlikte büyük ölçüde artış gösteren çevre sorunlarının hayatımızı olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Divriş, JCB’nin sektörde çevreci ürünleriyle hem ekonomik hem de ekolojik çözümler sunduğunu belirtti. Gelecek nesillere enerji kaynakları tükenmemiş, sağlık içinde nefes alınabilir bir çevre bırakabilmek için gerek yakıt tasarrufunun, gerekse üretim tesislerinin çevre dostu olmasının gerekli olduğunu vurgulayan Divriş, dünyaya her yıl 28 milyar ton karbondioksit salınımı yapıldığını bunun da küçümsenmeyecek bir kısmının iş makinaları tarafından gerçekleştiğine dikkat çekti. Divriş, JCB’nin son teknolojinin tüm imkânlarını kullanarak çevreci ürünler geliştirdiğini, uzun yıllardır çevre konusunda iş makineleri alanında dünyaya değer kattığını sözlerine ekledi. JCB’nin ve küresel çapta iş ortaklarının iş makineleri sektörünün çevreye saygılı bir biçimde gelişimi için gerçekleştirdiği uygulamaları ve çevre dostu yeni ürünleriyle doğanın korunmasına katkı sağladığını ifade eden Divriş, şirketin küresel çaptaki bu katkılarının, İngiltere’de bulunan Carbon Trust Standard tarafından ‘Carbon Trust’ çevre sertifikası ile ödüllendirildiğini de hatırlattı. Yeşil binalarda kullanılan sistemlerin bir miktar ilk yatırım maliyetini artırdığını ancak geri dönüş süresinin 5 yılda tamamlandığına dikkat çeken Divriş, bu sistemlere fazladan yapılan iyileştirici yatırımların SİF İş Makinaları’na kar ve personeline sağlıklı ve konforlu bir ortam olarak geri döneceğini sözlerine ekledi.

 

 

LEED sertifikasyon süreci, iyileştirmeleri belgelemek için yürütülen çalışmalardır. Binanın enerji, su ve iç hava kalitesinin artırılması için yapılan yatırımlar aşağıda özetlenmiştir.

1.  Enerji verimliliği

–        Bina kabuğunun ısıl performansı Türkiye’de geçerli TS825 standardına göre %80, ASHRAE 90.1 standardına göre %25 artırılmıştır.

–        35 kW solar güneş kolektörü kurulmuştur. Bu su ile binanın sıcak su ihtiyacına katkı sağlanacaktır.

–        Elektrik üretimi için 20 kW Solar PV sistemi kurulacaktır.

–        Binada çevre dostu  soğutucu gaz kullanılmıştır.

–        Yüksek performanslı su kaynaklı heat pump (VRV) ısıtma ve soğutma sistemi kurulmuştur.

–        Yüksek verimli elektrik motorları kullanılmıştır.

–        Trombe duvarı ile kışın enerji ekonomisi sağlanması hedeflenmiştir.

–        Fanlar ve pompalar frekans invertörlü seçilmiştir.

–        Havalandırmada free cooling yapılacaktır.

–        Bina ve aydınlatma otomasyonu ile HVAC ve aydınlatma sistemleri daha iyi kontrol edilerek ilave enerji tasarrufu sağlanacaktır.

–        Sistemlerin planlandığı gibi çalıştığını incelemek ve gerekli ayarları yapmak için “comissioning” çalışması yapılacaktır.

–        Klima santralarının hava debisi yüksektir. Buradaki enerji tüketimini azaltmak için sulu heat pump dış üniteler kullanılmıştır. Ayrıca “demand controlled ventilation” yapılmıştır. Bunun için bina içinde çeşitli zonlara “iç hava kalite sensörleri” konulmuştur.

–        Klima santralları “rooftop” tipi ve ısı geri kazanımlı seçilmiştir.

–        Doğal aydınlatma için servis çatısına gün ışığı tüpleri konulmuştur.

2.  Su verimliliği

–        Az su tüketen tipte ve fotoselli batarya ve pisvarlar seçilmiştir.

–        Az su tüketen klozetler seçilmiştir.

–        Yağmur suyu depolaması yapılmıştır. Bu su ile bahçe sulaması yapılacaktır.

–        Peyzajda bu çevreye uygun ve az su tüketecek bitkiler seçilmesi öngörülmüştür.

–        Sulamada az su tüketimi için damlama sulama kullanılacaktır.

–        Çevreyi korumak için yağ ve petrol ayrıcılar kullanılmıştır.

3.  İç hava kalitesi

–        İnsanların sağlığının korunması ve çalışma verimliliğinin artırılması için ASHRAE standardının %30’u kadar daha fazla hava debileri projelendirilmiştir.

–        İç mekanlarda düşük VOC (kirletici) yayan boya, mobilya vb. seçilecektir.

–        Yerlerde seramik kullanılmıştır. Böylece halı, parke gibi sanayi bölgesi şartlarında kirlilik yayabilecek malzemelerden kaçınılmıştır.

–        Dışarıdan alınan havanın miktarı ve kirlilik seviyesi sürekli ölçülerek kontrol altında tutulacaktır. Bu işlem Bina Otomasyon Sistemi ile otomatik olarak gerçekleştirilecektir.

–        Dışarıdan alınan hava çok iyi biçimde filtrelenip içeri verilmektedir. İç hava miktarı iç ve dış havanın CO2 seviyeleri Bina Otomasyon Sistemi ile sürekli ölçülerek ayarlanmaktadır. (Mekanlar boş iken havalandırma kısılmakta, insanlar varken iç hava kalitesine bağlı olarak açılmaktadır).

4.  Diğer Hususlar

Elektrik, doğalgaz ve su tüketiminin raporlanması ve kullanımın denetim altında tutulması için enerji analizörleri, debimetreler konulmuştur. Bu cihazlar Bina Otomasyon Sistemine bağlanmıştır.

PROJE BİLGİ FORMU

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen isminizi girin

Son Haberler

YAZARLAR

Ayla Özer
365 YAZI