Caddebostan Mahallesi, Tanzimat Sokak’ta bulunan arsadaki 100 yıllık çam fıstığı ağacının kesilmesi hem sosyal medyada hem de medya da büyük tepki gördü.
Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan apartmanın bahçesinde yer alan ağaç, arsaya yeni bina yapacak olan inşaat firması tarafından kesilmek istenmiş ve belediyeye başvuru yapılmıştı. Başvurusu olumsuz sonuçlanan firma önce budama bahanesiyle bahçedeki ağaçlara zarar verdi sonra da bahçedeki fıstık ağacı da dahil olmak üzere 4 ağacı elektrikli testereyle kesti.
Kadıköy Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Serpil Bayram, bir ağacın özel mülkte bile olsa belediyeden izin almadan kesilmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Bayram, ağacın kurumuş ya da tehlike arz ediyor olması halinde belediyeye, ağacın kuru olduğu ve tehlike arz ettiği ile ilgili yazı yazılması gerektiğini ifade ederek “Belediye teknik ekipleri söz konusu yere gidip ağacı inceliyor ve gerçekten tehlikeli veya kuruysa kesim iznini veriyor” dedi.
İnşaat alanlarında yeni bina yapılacak yere denk gelen ağaçlar için müteahhit firmanın belediyeye ağaçların nakli için başvuru yapması gerektiğini kaydeden Bayram, yapılan başvuru sonucu ağacı inceleyen teknik personel, ağacın çapı, cinsi ve konumuna göre nakil izni verdiğini, eğer ağaç nakil edilemeyecek durumdaysa ağaç inşaat alanında korunacak şekilde düzenleme yapıldığını, yani kesilmesine izin verilmediğini belirtti.
Yasal olmayan şekilde ağaç kesmenin cezası nedir?
Kadıköy Belediyesi’nin 05.11.2014 tarihli meclis kararına göre inşaat alanında kesilen ağaç varsa hemen yasal işlem başlatılıyor. Söz konusu inşaat mühürlenerek inşaat faaliyeti durduruluyor. Tek yaptırım mühürleme de değil. Kesilen ağaçların çapları, cinsleri ve oksijen kapasitesine göre ağaç hesabı yapılıyor ve firmadan belediyeye o miktarda ağacı ceza olarak belediyeye teslim etmesi isteniyor. Firma belirlenen miktardaki ağacı belediyeye teslim etmediği sürece inşaat faaliyetine tekrar başlayamıyor. Firmaya aldırılan ağaçlar belediye tarafından kamusal alanlara dikiliyor. Ayrıca inşaatı tamamlayan müteahhit firma iskan alabilmek için, tamamlanan binanın bahçesine İmar Yönetmeliği’nin bahçe düzenlemesiyle ilgili maddesine göre binanın oturduğu sahanın dışında kalan alanın her 25 metrekaresi için bir ağaç dikmek zorunda.
Kaynak: Gazete Kadıköy